reklama 11A

Město Mimoň chce koupit pozemky hřebčína. Zaplatí 17 milionů korun

ikonka

Mimoňští zastupitelé schválili záměr odkoupit velkou část pozemků někdejšího hřebčína a závodiště. Starosta Petr Král to označil za investici do budoucího rozvoje. Město je ochotné zaplatit stejnou cenu, která padla v loňské aukci - 17 milionů korun.
27.06.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Areál bývalého hřebčína a závodiště v Mimoni, který byl prodán na podzim 2022 v elektronické aukci, opět změní majitele. Má se jím stát město, jehož zastupitelé minulý čtvrtek schválili záměr odkoupení 26 hektarů pozemků od pražské firmy Eddie s.r.o.

Cena transakce je stanovená na 17 miliónů korun + DPH, tedy stejnou sumu, již zaplatil stávající majitel v loňské dražbě. Pro koupi hlasovalo všech šestnáct přítomných zastupitelů. Shodou okolností se tak stalo čtyři dny před čtyřicátým výročím vítězství mimoňského odchovance Tarana v Československém derby.

"Kontaktovala nás firma Eddie s.r.o., která vydražila celý areál bývalého závodiště, že by nám ho odprodala v podstatě za stejnou částku," řekl na zastupitelstvu starosta Petr Král s tím, že si majitel chce ponechat dva hektary v horní části hřebčína pro svou podnikatelskou činnost.

 

Čtěte také: České derby opět pro klisnu. Nekompromisní finiš Abhy zastínil hřebce

 

Město Mimoň podle Krále s pozemky hřebčína aktuálně nemá konkrétní plány. "Shodli jsme se ale, že za tuto cenu do budoucna, třeba v horizontu dvaceti let, město nikdy nekoupí tak levně tolik pozemků, ležících v podstatě v centru města a jež lze napojit na všechny sítě. Do budoucna se tento pozemek hodí městu na rozvoj," konstatoval starosta.

"Nyní jsou v hřebčíně v pronájmu koňáci, kteří se ptali, jestli by tam mohli zůstat. Říkal jsem, že bude záležet na tom, jak rozhodne zastupitelstvo, ale nejspíš doporučí, aby tam zatím byli a dál uvidíme po jednání," dodal Král.

Podkladový materiál pro zastupitelstvo uvádí, že pozemky budou odkoupeny "za účelem dalšího využití k ekonomické činnosti města". Jako příklady takové činnosti uvádí rozdělení na zahrádky nebo pronájem k chovu a výcviku zvířat.

Zastupitelé zároveň uložili odboru správy majetku zajistit geometrický plán k oddělení příslušných pozemků. Město zaplatí kupní cenu ve dvou splátkách po 8 500 000 Kč + DPH v příštích dvou letech.

Konec chovu už před lety

Hřebčín v Mimoni byl založen v roce 1965 tehdejšími Velkovýkrmnami Zákupy a na příští čtvrt století se stal jednou z hlavních adres dostihového sportu a chovu anglického plnokrevníka v Československu.

V roce 1997 koupil chátrající areál podnikatel Zbyněk Pulec, který si dal za cíl obnovit dřívější slávu zdejšího chovu a po jedenáctileté přestávce obnovil také mimoňské dostihy. V novém tisíciletí využíval tréninkové středisko Arslangirej Šavujev, jenž zde připravoval mimo jiné Koně roku Shamalgana.

Plnokrevnou tradici v Mimoni ukončil prodej ve veřejné dražbě v roce 2013, loni následovala další aukce. Historie mimoňských dostihů se uzavřela 23. září 2018. Poslední vítězkou se stala tehdy tříletá Anis Hellisio s Danou Bořánkovou.

Ilustrační foto: Martin Cáp (chovná klisna Semantica na mimoňských pastvinách)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


Štítky: dostihyMimoň
reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }