reklama 11C

Maxmilián ukázal potenciál. Může to být druhý Zamico, věří Petrlík

ikonka

Allan Petrlík v sobotu nasedlal 400. rovinového vítěze své trenérské kariéry. Stylově jím byl nový Pražský zimní favorit, když vlastní odchovanec Rabbitu Trhový Štěpánov Maxmilián nadělil ostře sledovanému Zabyakovi sedm délek a zůstává neporažen.
04.11.2023 21:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Dva roky po Zamicovi má stáj Rabbit Trhový Štěpánov dalšího vlastního odchovance, který může pomýšlet na úspěch v klasických dostizích. Dvouletý ryzák Maxmilián, syn Eagle Topa a někdejší zimní královny Rabbit Motivator, nenašel ani ve svém druhém startu přemožitele a deklasoval čtveřici soupeřů v Pražském zimním favoritovi PP Asset Management v Chuchle Areně.

Zároveň se stal 400. rovinovým vítězem v kariéře Allana Petrlíka. "Jirko, málem jsem dostal druhý infarkt," sděloval šťastný Petrlík po doběhu žokeji Jiřímu Chaloupkovi.

Maxmilián totiž stejně jako při svém debutu před dvěma týdny postavil původní taktické záměry své stáje na hlavu. Chaloupka měl instrukce posunout se na druhou pozici za stájového kolegu Rabbit Idaho, jenže Maxmilián se opět opozdil na startu a odskakoval na 1800 metrů dlouhou trať se ztrátou několika délek.

 

Čtěte také: Lysá vyhlíží závěrečné dostihy. Prasata se podařilo odradit, říká Palyza

 

Horký favorit Zabyak, suverénní vítěz z říjnového Mostu, se zpočátku pohyboval na blízké druhé třetí pozici, ale po zatočení do cílové roviny nepředvedl na měkké dráze odpich, který se od něj očekával. Naopak Maxmiliánovi se ideálně otevřel prostor k průniku. Ryzák na Chaloupkovy pobídky pohotově zareagoval a odskočil o sedm délek. V souboji o druhé peníze udolal Zabyak v posledních metrech vítězova stájového kolegu Rabbit Idaho, v kontaktu s umístěnými byl ještě čtvrtý Dancing Light.

"Maxmilián po startu prostě není rychlý, tak jsem ho nechal, aby si v klidu cválal. To se ukázalo jako dobré rozhodnutí," řekl po doběhu Jiří Chaloupka.

"Jsem přesvědčený, že Maxmilián může jít v Zamicových stopách. Mám z něj podobný dojem, i když on naznačuje, že by si měl poradit i s delšími distancemi," dodal Petrlík.

Laubeová už opět vítězí

Jméno vítěze Velké jarní ceny z roku 2021 Zamica se v sobotu skloňovalo ve Velké Chuchli už před vrcholem odpoledne. Jeho rovněž podruhé v kariéře startující polosestra Zoja Top ovládla lehce o 3 1/2 délky Cenu společnosti Dibaq pro dvouleté české odchovance.

V jejím sedle ukončila více než dvouleté čekání na vítězství Simona Laubeová, bojující v poslední době se zraněními. Druhá doběhla dlouho vedoucí Schampee a na třetí příčku se po diskvalifikaci Kariny kvůli nižší hmotnosti žáka Romana po dostihu posunula Inovace.

Kromě Allana Petrlíka slavil sobotní double i trenér Karel Germič, sedlající nejprve podruhé za sebou triumfující Dontellyourmother a na konci programu vlastní odchovankyni Air Amicu, dceru své někdejší úspěšné svěřenkyně Airfare.

Druhý dvojkový dostih dne Cenu Conseq - Memoriál Josefa Šacha pro sebe rezolutním nástupem rozhodl valach Eat The Dust s Alenou Plimlovou, která stále hájí vedoucí pozici v Ladies’ Cupu. Druhá Decima na něj ztrácela délku, třetí skončila Comming Pulse před nejlepším tříletkem Biriatou.

Liška rozhodl o šampionátu

Vedoucí muž Lázně Poděbrady Cupu David Liška sice nebodoval v Pražském zimním favoritovi, ale dva dostihové dny před koncem sezony si v šampionátu nadále udržuje náskok deseti vítězství díky triumfu s devítiletým Kissi Sturmem v mílové Ceně společnosti Tipsport.

Finiš dostihu měl nicméně kontroverzní nádech. V cílové rovině se dlouho držela ve hře o vítězství Trezy Lady s Kateřinou Bílkovou, potřetí v kariéře startující amatérská jezdkyně však klisnu prakticky nevyjížděla a s výborně podporovaným Kissi Sturmem prohrála o dvě délky.

Dostihová komise Bílkové odebrala na jeden den licenci s tím, že "došlo k porušení dostihového řádu, kdy se jezdkyně svým výkonem nesnažila o vítězství nebo co nejlepší umístění v dostihu".

V úvodní Ceně EBF, kterou při svém debutu ovládla favorizovaná Hidden Girl pod Petrem Foretem, zůstala na startu hned trojice dvouletých klisen. Grace Dee nevstoupila do boxů, Hertsa a Meerwelle nestartovaly poté, co se při čekání na start převrátily v konstrukci.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE