reklama 11A

Leon Wolff: Začínal jsem u drezurních koní. Na Čechy nedám dopustit

ikonka

Mladý žokej Leon Wolff, třetí v průběžném pořadí německého šampionátu, se letos na jaře už dvakrát představil českým divákům. V Mostě se radoval z lehkého vítězství s Flexible Approachem a potvrdil výbornou bilanci spolupráce se stájí Arenzo.
18.04.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Dvacáté narozeniny oslaví až v prosinci, ale doma patří už nyní mezi populární jezdce a dostává stále více příležitostí. Německý talent Leon Wolff v poslední době pravidelně jezdí i koně v českém tréninku. Letos vyhrál už tři dostihy pro stáj Arenzo a trenéra Jana Ráju, naposledy s Flexible Approachem v Mostě, což byl zároveň jeho první triumf na české půdě.

"Spolupráce s touto stájí mě hodně těší. Koně trénovaní v Česku bývají dobře připravení a já se to nebojím všude zdůrazňovat. V Německu někdy zaslechnete řeči, že Češi moc neumějí trénovat, ale není to pravda. Osobně mám výborné zkušenosti, občas jsou na tom i lépe, než ti němečtí," poznamenal Wolff.

Sobotní hostování mu umožnil fakt, že se v německé termínové listině jednalo o volný den. Mohl se tak do Česka vrátit jen týden poté, co se představil v Chuchle Areně Praha. "Neměli jsme doma žádné dostihy, tak jsem rád přijel. Most i Praha jsou kvalitní dráhy s dobrým zázemím, mám to tady rád."

 

Čtěte více: Wolff je talent, v Berlíně to byl koncert, říká Rája

 

Aktuálně působí v Kolíně nad Rýnem ve stáji trenéra Henka Greweho. "A jsem tam moc spokojený. Dostal jsem šanci pracovat ve špičkové stáji se stovkou koní, což znamená i více příležitostí ve velkých dostizích. V naší stáji působí více žokejů, ale není tam pevná hierarchie. Začátek sezony nám vyšel, tak doufám, že to bude pokračovat," věří Wolff, momentálně třetí muž průběžné německé statistiky.

Při otázce na hlavní cíle dlouho neváhá: “Rád bych jednou vyhrál šampionát, po odchodu Bauyržana Murzabajeva do Francie o tom můžu aspoň snít. Hlavním cílem je ale zůstat zdravý a odjezdit co nejvíc vítězů. Snažím se do toho dát všechno…”

Propagace? Hlavně na sociálních sítích

Leon Wolff pochází z rodiny, která neměla s dostihovým sportem nic společného a ke své současné profesi se dostal zvláštní oklikou. "Začínal jsem s drezurními koňmi, které jsem jezdil ve volném čase. Pak jsem dostal nabídku, jestli bych se nechtěl přijít podívat na závodiště. A tak to všechno začalo, nejdříve jsem jezdil jako amatér a nakonec jsem nastoupil do učení," vzpomíná.

Drezurní zkušenost se mu i jako dostihovému jezdci občas hodí. “Někdy neuškodí zkusit v práci něco jiného, když jde o to koně lépe pochopit,” usmívá se Wolff.

 

Čtěte také: Velký Lukáškův návrat. Rozběhaná Ballerina zaskočila v Mostě favoritky

 

Největšími úspěchy krátké jezdecké kariéry Leona Wolffa jsou zatím dvě listed vítězství v Mülheimu a Düsseldorfu. "Prosadit se na dobré koně není v Německu snadné, člověk si musí trochu udělat jméno. Já jsem měl štěstí, že za mnou stojí ti správní lidé. Stále je to boj, ale je třeba dál pokračovat a nevzdávat se," zamýšlí se.

Chronický nedostatek žokejů a zejména mladých talentů, který v poslední době zažívá nejen německý turf, je podle Leona Wolffa daný mimo jiné nedostatečnou propagací celého sportu.

"Problém s nedostatkem jezdců je teď asi všude. Dostihy se bohužel zdaleka nepropagují tak, jak je to zapotřebí a někteří laici o nich mívají velmi zkreslené představy. V této oblasti je zapotřebí udělat mnohem víc. Dnešní mladou generaci přilákáte jen prostřednictvím sociálních sítí, na ty je třeba se zaměřit," je přesvědčen Wolff.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE