reklama 11A

Krobot v novém seriálu ČT sází na koně. Dostihy mají velkou roli, říká

ikonka

Detektivní seriál Oktopus, jedna z podzimních novinek České televize, potěší dostihové příznivce. Jeho hlavní hrdina kapitán Dítě v podání Miroslava Krobota je vášnivým sázkařem. V seriálu si tak "zahrály" Chuchle Arena a závodiště v Lysé nad Labem.
18.08.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Herec a režisér Miroslav Krobot už v českém filmu a televizi vytvořil slušnou sbírku bručounů a mlčenlivých hrdinů všeho druhu, ale vášnivý sázkař a policista v jedné osobě kapitán Dítě z nového detektivního seriálu Oktopus se z této sestavy ve více ohledech vymyká.

Hlavní postava jednoho z nejočekávanějších podzimních projektů České televize pracuje spolu s kapitánkou Fáberovou v podání Mariky Šoposké na odložených případech a svůj volný čas tráví na závodištích a v hráčských doupatech. První ze třinácti dílů má premiéru v pondělí 28. srpna.

"Dostihové prostředí hraje v seriálu poměrně velkou roli, protože kapitán Dítě je svou podstatou hráč a to se samozřejmě trochu neslučuje s tím, že pracuje jako policista. Pro mě osobně to bylo velice exotické prostředí, musím ale přiznat, že to prostředí ve vás zanechá silný dojem, ať člověk chce nebo nechce," řekl Krobot serveru Jezdci.cz a EquiRadiu ve čtvrtek po novinářské projekci v pražské Městské knihovně.

 

Čtěte také: Abhu čeká malé pole v grupě 2. Vítězka derby ale míří ještě výš

 

Štáb režiséra Jana Pachla natáčel loni na podzim mimo jiné na závodištích ve Velké Chuchli a Lysé nad Labem. Přímo dostihovou zápletku má čtvrtý díl nazvaný Syndikát koně, ale koňařské ovzduší se táhne celým seriálem. Kapitán Dítě navštěvuje dostihy, chodí do stájí a svou kancelář i obytný ateliér má vyzdobený řadou tematických artefaktů včetně legendárních plakátů Státního závodiště od malíře Emila Kotrby.

"Sázkařská vášeň se s ním táhne od dob totality až do teď a způsobuje mu v rámci rodinného života nemalé problémy," nastiňuje Jan Pachl, který rovněž napsal scénář.

Nezastírá, že měl jisté obavy, jak se mu podaří ztvárnit specifické dostihové prostředí. "Proto jsem výjimečně nedal sám na sebe a nechal jsem si poradit. Měli jsme na slovo vzatého odborníka Miloslava Halíka, který se kolem koní a dostihů pohybuje celý život. Maximálně se nám věnoval a vyškrtal nám ze scénáře všechny hlouposti. I při natáčení jsem ho měl čtrnáct dní stále v patách," dodal.

Jednou z vedlejších postav je charismatický tipař a zaměstnanec stájí v podání Jiřího Dvořáka. "On není trenér, ale tváříme se, že mu to tam patří a zná každého, kdo se točí kolem dostihů. Když Dítě potřebuje poradit nějaký tip, jde vždycky za ním jako svým letitým parťákem," vysvětluje Pachl, režisér několika úspěšných seriálů jako Rapl, Cirkus Bukowsky nebo Volha.

Pro Miroslava Krobota bylo velkým zážitkem zejména natáčení ve stájích závodiště v Lysé nad Labem. "Je to neuvěřitelné a krásné. Mě ještě zvlášť zaujal ten odborný slovník, protože to je něco tak specifického, že se člověk musí zorientovat a překládat si to. I to přispívá k výjimečnosti dostihového prostředí…"

Populární herec přiznává, že se v blízké budoucnosti možná vrátí na závodiště jako divák. "Je to možné, už jsem si říkal, že bych vzal na dostihy vnoučky. Počkáme, až skončí prázdniny a zkusíme někdy zajít do Chuchle," uzavřel Krobot.

Foto: Zuzana Páchová, poskytla Česká televize




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }