reklama 11D

Jiří Kunát: Vrcholem roku 2018 byla premiéra našeho spřežení v zámoří

ikonka

České družstvo na mistrovství světa jednospřeží i účast Jiřího Nesvačila jr. na WEG v Tryonu. Tyto zahraniční úspěchy Čechů z roku 2018 vypíchl předseda komise spřežení Jiří Kunát. V rozhovoru jsme se ptali také na plány pro sezonu 2019.
29.01.2019 16:04  |  Autor: Lukáš Klingora  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Mohl byste krátce zhodnotit uplynou sezonu 2018 ve vaší disciplíně?

Uplynulou sezonu hodnotím jako relativně úspěšnou. Byli jsme schopni vyslat reprezentační družstvo ve složení Markéta Jelínková, Libor Kůrka a Jan Exnar na mistrovství světa jednospřeží v Holandsku, kde se naši jezdci neztratili a důstojně reprezentovali republiku.

Za velký úspěch považuji účast Jiřího Nesvačila juniora na Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu. Samozřejmě, výsledek mohl být lepší, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že se Jiří kvalifikoval mezi absolutní světovou špičku a v takto vyrovnaném poli je třeba i trochu toho sportovního štěstí. Poděkování patří vedení Národního hřebčína Kladruby nad Labem a celému realizačnímu týmu za uskutečnění tohoto reprezentačního výjezdu, kdy se historicky poprvé prezentovalo české spřežení v zámoří.

 

"Všem pořadatelům závodů je třeba upřímně poděkovat."

 

Jak se mění zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech v zahraničí?

Zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech je v porovnání s předešlými roky přibližně stejný. Je třeba připomenout, že každý reprezentační výjezd je ekonomicky velice náročný a přihlédneme-li k samotné finanční náročnosti disciplíny spřežení, pak každý z jezdců zvažuje a počítá, jaké jsou jeho finanční možnosti.

 

Jak se vyvíjí počty národních závodů a účast na nich?

Jsem rád, že se počty vozatajských závodů výrazně nemění a pořadatelé mají stále zájem o pořádání halových i kompletních soutěží. S ohledem na technickou a finanční náročnost pořádání je třeba za toto úsilí všem pořadatelům upřímně poděkovat. Ne každý si uvědomuje rizika, která s sebou pořádání vozatajských závodů nesou a která na sebe pořadatelé berou.

 

Jak hodnotíte průběh vrcholných domácích závodů?

Velice kladně. Jaroslav Jandl se spolu se svým týmem zhostil pořádání národního šampionátu v Semicích na výbornou a nasadil tak hodně vysoko pomyslnou laťku budoucím pořadatelům mistrovství. Též oba pořadatelé mezinárodních závodů, ať už kladrubský hřebčín nebo manželé Šimáčkovi v Nebanicích, odvedli se svými týmy standardně velký kus práce a zaslouženě mají své stálé místo v mezinárodním kalendáři FEI. Takže i těmto pořadatelům patří poděkování za jejich mnoholetou kvalitní práci.

 

Už v prosinci 2018 jsme publikovali rozhovor s ředitelem Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiřím Machkem o plánovaném mezinárodním mítinku CAI v roce 2019. Četli jste ho? Celý rozhovor najdete POD TÍMTO ODKAZEM

 

Co se povedlo a nepovedlo v oblasti vzdělávání?

V oblasti vzdělávání jsme v roce 2018 uspořádali zkoušky pro nové rozhodčí spřežení, ale také zkoušky pro nové stavitele tratí spřežení a refreshing stavitelů tratí spřežení. Na jaře roku 2019 připravujeme školení pro rozhodčí.

 

Podařilo se vám splnit všechny cíle, které jste si pro rok 2018 v rámci činnosti komise spřežení stanovili?

Nepodařilo se nám u výkonného výboru České jezdecké federace prosadit a zrealizovat nákup kvalitních vysílaček, které by výrazněji přispěly k technickému zajištění pořádání vozatajských závodů, přestože se o to několik let opakovaně pokoušíme.

 

Kde cítíte, že je třeba pro další rok více zapracovat?

V tomto roce je třeba dále pracovat s dětmi formou soustředění a vypisování soutěží pro juniorské kategorie. Dále připravujeme reprezentační soustředění pro jezdce širšího reprezentačního výběru, kteří se budou ucházet o účast na vrcholných mezinárodních závodech, ať už mistrovství světa dvojspřeží a mistrovství Evropy čtyřspřeží, případně na mistrovství světa pony.

 

Jaké hlavní cíle si kladete pro následující sezonu a jaké je vaše osobní přání pro rok 2019?

Za hlavní cíle považuji zajištění bezproblémového průběhu vozatajské sezóny na domácí scéně, přípravu reprezentantů s cílem co nejlepšího výsledku na vrcholných mezinárodních závodech a práci s dětmi.

Nebudu se zmiňovat o mém osobním přání, protože je osobní. Obecně si ale přeji, aby lidé neztráceli schopnost komunikovat, aby neznalost a nevědomost nebyla, místo vzdělávání se, nahrazována přehnaným sebevědomím a aby lidem kolem koní šlo především o koně a ne o jejich vlastní ego.

 

Foto: Šárka Veinhauerová

 

Připojte se ke skupině "Máme rádi vozatajství Jezdci.cz" na Facebooku! Klikněte!




Mistrovství České republiky 2018 konané v Semicích si můžete připomenout spolu s reportáží EquiTV ZDE.

Články i fotogalerie ze Světového poháru v Nebanicích najdete ZDE a z Rudolfova poháru v Kladrubech nad Labem ZDE.


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE