reklama 11B

Her Him má štěstí na majitelku. Albertovec je skvělý, říká Wroblewski

ikonka

Po nedělním hattricku svých koní ve Wroclawi mluvil Greg Wroblewski o satisfakci. Uprostřed rozjeté sezony se totiž přestěhoval na Albertovec a nemůže si tamní podmínky vynachválit. Vítěz Crystal Cupu Her Him se bude nadále soustředit na Itálii.
24.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

S trochou nadsázky by se dalo říct, že je specialistou na nové začátky. Do dostihového života Grega Wroblewského by se vešlo hned několik různých kariér a celá řada působišť. To současné v Albertovci, kam se v létě se svými koňmi přestěhoval ze severočeské Ploužnice, někdejšímu trenérovi trojnásobné vítězky Velké pardubické Orphee des Blins evidentně svědčí.

Spolu s manželkou Ivanou Porkátovou se v neděli radovali z hattricku na mítinku ve Wroclawi včetně triumfu Her Hima v Crystal Cupu. Osmiletý valach v rodinném majetku zkompletoval cenné double, již začátkem září totiž nenašel přemožitele ani ve Wielké Wroclawské.

"Je to pro mě velká satisfakce. Rozkoukáváme se v novém středisku a všechno se teprve zabíhá, což nikdy není úplně jednoduché. Jsem ale naprosto spokojený a v Albertovci jsem se rychle zabydlel. Všechno funguje, majitel pan Hájek nám maximálně pomáhá a podmínky i atmosféra ve stáji jsou dobré. Je krásné, že se naším prostřednictvím na toto slavné místo opět vrátili koně," konstatuje Wroblewski.

 

Čtěte také: Příští rok bude ještě lepší. Magic Merlin kouzlil i před prezidentem

 

Divákům na wroclawském závodišti Partynice se před Crystal Cupem naskytl nezvyklý obrázek. Vedle připraveného startovního pole klusal před startem také samotný Wroblewski, který si chtěl ohlídat, že Her Him do dostihu dobře odskočí.

"Je to strašně chytrý kůň a ve Wroclawi to zná tak dobře, že občas spekuluje na startu, jestli vůbec musí běhat. Jemu musí všechno sedět a žokej má v dostihu náročný úkol, protože on se nepředře a potřebuje podporu. Říkal jsem v neděli Niklasi Lovénovi, že musí být v cíli unavenější než kůň," vysvětluje.

Experiment Pardubice nevyšel

Kromě Wroclawi dosud Her Him zvítězil také v Trevisu, Strönsholmu a Bro Parku. Zatímco letos ovládl oba vrcholy sezony na polské dráze, loni se mu podařil podobný kousek ve Švédsku, kde triumfoval ve Svenkst Grand National a King’s Price.

Letošní obhajobu překazila vyšší moc. "Na začátku sezony si vybral obrovskou smůlu. Cestoval do Švédska spolu s jiným koněm, který onemocněl. Po dostihu se ukázalo, že teplotu a kašel má i Her Him. Naštěstí se z toho rychle dostal a ve druhé půlce roku nám zase dělal radost," shrnuje Wroblewski.

Spolu s Ivanou Porkátovou původně zvažovali, že Her Hima letos přesměrují do Pardubic. V Úvodní cross country Koroka však skončil už na irské lavici a nepřesvědčil ani při srpnovém pokusu o reparát. "Přemýšleli jsme o Velké pardubické, ale ty pardubické starty byly signál, že se musíme vydat jinou cestou. Vrátili jsme ho zpět do klasických steeplechase a bylo to dobré rozhodnutí. Tohle je jeho parketa a cítí se tam mnohem líp, což dokázal i čtvrtým místem v Gran Premiu při svém debutu v Meranu," hodnotí.

Podobně jako Pardubice svého času Her Himovi nesedly Francie ani známé Seejagdrennen v Bad Harzburgu. "Víme, co potřebuje a toho se budeme nadále držet. Letos už běhat nebude a příští rok půjdeme opět italskou a polskou cestou. Má velké štěstí na majitelku, která ho dokonale zná a věří mu. Je to zdravý a odolný kůň, v dostihu má navíc obrovský závěr," oceňuje Wroblewski.

Kromě Her Hima a vlastních svěřenců ve Wroclawi provázel i osmého z letošní Velké pardubické Jet Fightera. Svěřenec Petera Mahera se ani na polské dráze mezi nejlepší nedostal. "Čekáme na jeho transport zpět do Irska a vznikla myšlenka, že by se ještě mohl proběhnout. Majitel mezitím pochopil, že úroveň českých dostihů podcenil a musí sem přivézt koně úplně jiné třídy. Už myslím vědí, že Jet Fighter není koník do velkého sportu," přemítá.

Hlavní destinace? Itálie a Polsko

S letošní sezonou může být Wroblewski spokojen. Navzdory stěhování sedlal nejvíce vítězů od roku 2018, Burschi ovládl italské Graded2 a podařila se i dvě francouzská vítězství.

Současná strategie se od té dřívější trochu liší. "V Polsku a Česku nás zajímají spíše lepší dostihy, jinak se snažím běhat hlavně v zahraničí. Jakmile cítím, že kůň nemá pro podobné plány potřebnou třídu, snažím se promluvit s majitelem, zda třeba nepřesměrovat koně do jiné disciplíny. Jsem už trochu starý na to, abych trénoval špatné koně. Na sklonku kariéry se snažím mít hlavně takové, kteří budou opravdu konkurenceschopní," přiznává.

Že se současné plány odehrávají takřka výhradně na překážkách a na Wroblewského někdejší ambici vyhrát České derby pomalu padá prach, je podle něj více shoda okolností, než osobní volba.

"Mám pověst překážkového trenéra, ale to je dané skladbou koní ve stáji. Jinak jsem v životě vyhrál snad všechny klasické dostihy kromě právě Českého derby a prošel jsem stájemi jako Rabbit Trhový Štěpánov nebo DS Pegas. Musím ale přiznat, že jsem tady v tomto ohledu stále tak trochu cizinec, jako dříve Arlangirej Šavujev. Moje klientela pochází většinou ze zahraničí. S výjimkou stáje TVD a.s., což je výborný majitel, mi Češi moc koní nedávají. A mezi klienty převažuje zájem o překážky," krčí rameny Wroblewski.

Ilustrační foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }