reklama 11C

Hegnus odešel do penze. Nikdy nemohl jít úplně naplno, vzpomíná Holčák

ikonka

Hegnus, vítěz loňské Velké pardubické a člen nejužší krosařské špičky poslední dekády, ukončil kariéru. Od pondělí tráví důchod u svého majitele a chovatele Františka Ševců ve valašské Bystřičce. V Podcastu EquiRadia na něj zavzpomínal Radek Holčák.
03.11.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
PODCAST
| FANCLUB
reklama 12A

Jedna z velkých překážkových kariér minulé dekády se nachýlila ke svému závěru. Třináctiletý Hegnus se v pondělí rozloučil s Velkými Karlovicemi, kde poslední čtyři sezony trénoval pod Radkem Holčákem, a přesunul se na důchod ke svému majiteli a chovateli Františkovi Ševců v nedaleké Bystřičce.

"My jsme věděli už po Velké pardubické, že bude končit. Chtěli jsme ale, aby tady ještě do konce měsíce zůstal a měl dostatek klidu vstřebat přechod z plné dostihové a tréninkové zátěže," řekl Radek Holčák ve zvláštním vydání Podcastu EquiRadia, které bylo celé věnováno právě vítězi loňské Velké pardubické.

Hegnus na dráze výrazně připomněl svého výborného otce Magnuse, ale i starou československou rodinu Heimwehr. Zároveň se stal jedním ze čtyř vítězů Velké pardubické po roce 1989, kteří byli vlastními odchovanci svých majitelů. V péči trenérů Čestmíra Olehly a později Radka Holčáka absolvoval 38 startů a devět z nich proměnil ve vítězství. Na dotacích vyběhal přes 4,2 milionu korun.

 

Čtěte také: Nagano Gold zůstává v tréninku. Pokusí se o start při Saudi Cupu

 

Ve Velké pardubické získal kromě loňského vítězství ještě jedno druhé a dvě pátá místa. Mezi jeho další úspěchy patřila Cena Labe, Zlatá spona tříletých a dvakrát se prosadil také v kvalifikačních dostizích.

"Jak to u hodně dobrých koní bývá, jsou povahově naprosto fantastičtí. Hegnus byl typický sangvinik, na ošetřování byl strašně hodný a co se po něm chtělo, to udělal. Pracoval vždy s chutí a strašně poctivě. Jediný rozdíl oproti ostatním byl, že potřeboval hodně času a práce na to, aby se dostal do formy. Opravdu to musel mít poctivě a dlouhodobě napracováno," vzpomínal Holčák v podcastu.

Hegnusovu kariéru výrazně ovlivnily zdravotní problémy, kvůli nimž měl několik přestávek a vynechal mimo jiné Velkou pardubickou v roce 2019, kdy se podle Holčáka nacházel v životní formě.

"Byl to pro mě občas trenérský oříšek. Na jedné straně práci potřeboval, ale muselo se s ním zacházet maximálně šetrně a také v dostihu bylo třeba k němu přistupovat opatrněji. Naplno běžel asi jen loňskou a letošní Velkou pardubickou," ohlíží se Holčák, který zůstává přesvědčen, že při troše štěstí se Hegnus mohl stát i vícenásobným vítězem Velké pardubické.

Stáj Františka Ševců však s odchodem svého nejslavnějšího reprezentanta nekončí. Stejné auto, kterým odjel Hegnus do zasloužené penze, přivezlo do Velkých Karlovic jeho dvouletého příbuzného, valacha Happy Jape po Age Of Jape z Hegnusovy sestry Hemagé.

"Musím přiznat, že určitou podobnost s Hegnusem tam vidím, ale je to zatím absolutně nepopsaný list papíru. Ta cesta bude dlouhá a Hegnus byl jen jeden," usmívá se Holčák.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE