reklama 11C

Gavial mě nechtěl shodit. Chtěl, abych zlobila s ním, líčí Skálová

ikonka

Kristýna Skálová označila za nezapomenutelného koně Gaviala, jednoho ze dvou jejich osudových koní, s nímž stále aktivně závodí. Původně si jela vybrat staršího koně pro získávání zkušeností, přivezla však čtyřletého Gaviala a s ním se zdokonalila.
27.01.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

Říká se, že jezdec potká toho osudového koně jednou za život. Kristýna Skálová v našem rozhovoru prozradila, že za svoji jezdeckou kariéru potkala již dva. Prvním byl oldenburský valach Cartier, její druhý vlastní kůň. 
 
„Sedli jsme si už od prvního okamžiku, co jsme se potkali. Bohužel jsme se potkali ve špatný čas. Já byla moc malá, abych naplno využila jeho zkušenosti.  Kvůli jeho artróze naše společná cesta netrvala dlouho. Jeho prodej je doteď pro mě bolavá záležitost a stále se jedná o bolavou vzpomínku. Prodal se do Německa a víc informací o něm nemám,“ vzpomíná na jednoho ze dvou nezapomenutelných koní Kristýna.
Každopádně svého druhého osudového koně stále má. Je jím též oldenburský valach Gavial, s nímž aktivně závodí. „Nezapomenutelný je určitě svým chováním, zrcadlením mě samotné a taky v něm občas vidím právě Carťu,“ doplnila jezdkyně. 
 
Můžeme se tedy blíže seznámit s Gavialem. Jaké bylo vaše první setkání a poté společné začátky? 
S Gavim jsme se potkali před pěti lety v jedné prodejní stáji kousek od Tábora. Bývalý trenér se znal s majitelem stáje. Hledali jsme zkušeného koně do sportu, který mi předá nějaké zkušenosti ve vyšším skákání. Nakonec jsme si ale odvezli čtyřletého, měsíc obsednutého mlaďocha. Začátky nebyly vůbec lehké. Nedokázali jsme pomalu jít rovně po stěně, poměrně často jsme oba byli ve vzduchu nebo já sama rozpláclá na zemi.
 
Čím si vás tento kůň získal a v čem jste si nejvíc rozuměli?
Vlastně si mě získal právě tímhle rošťáctvím. Líbil se mi jeho temperament a lehkost. Časem mi došlo, že se mě nesnaží shodit, spíš že by byl rád, kdybychom mohli zlobit spolu. 
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunul dál?
Rozhodně mě posunul ve všem. Byl moje první zkušenost s mladým koněm a v tu dobu jsem měla vyskákáno ZL, takže mi mnoho zkušeností chybělo. Učili jsem se a rostli spolu. Každý kůň je jiný a funguje na něj něco jiného.
 

Psali jsme: Startovat na mistrovství byl můj splněný dětský sen, vzpomíná Skálová

 

Jaké má základní charakteristické znaky a jak se chová?
Gavi je vysoký urostlý hnědák s vysoko stavěným krkem a velmi krásnou hlavou. Patří k němu neodmyslitelně obrovská zvědavost. Větší „Kelišku“ jsem nikdy neviděla. 
 
Měl nějaké speciální libůstky ve stáji?
Ve stáji vyžaduje moji pozornost. Jakmile se mu nevěnuji podle jeho představ dostatečně, kope do boxu. Při čekání na krmení se vždy různě šklebí.
 
Vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Nejveselejší historky jsou právě z našich začátků. Zažili jsme jich tolik, že nelze vybrat pouze jednu.  Slabé chvilky k ježdění patří, ale nikdy to nebyly žádné katastrofy.
 
Vzpomenete si na první společný úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce? 
První společný úspěch byl určitě ten, když jsme z našich prvních závodů přivezli čtvrté místo. Jinak úspěchy i neúspěchy postupně přicházely časem. Z letošní sezóny je pro mě určitě úspěch výhra v kolínské Amazonce.
 
Jak vypadá Gaviala každodenní program? 
Gaviho i ostatních mých koní běžný program začíná dopoledním výběhem, odpolední trénink se odvíjí podle potřeb nebo jak já stíhám se školou.
 
Jaké jsou vaše další společné plány do budoucna? 
Minulou sezonu jsme společně úspěšně zakončili a dále se uvidí. Jisté plány jsou. Rozhodně se chceme posunout zase o kus dál.
 
Foto: poskytla Kristýna Skálová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE