reklama 11D

First Of All vyhrál dramatické Gran Premio Merano, rozhodla smršť pádů

ikonka

I s náhradním žokejem Felixem de Gilesem si valach First Of All ze stáje Dr. Charvát doběhl pro lehký triumf v Gran Premio Merano. Naopak Scuderii Aichner SRL nepřálo štěstí. Rovinovým koním se dařilo v Drážďanech, Slovenský St. Leger zůstal doma.
24.09.2023 20:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Sedmiletý ryzák First Of All ze stáje Dr. Charvát v neděli naplnil papírové předpoklady a lehce zvítězil v Gran Premio Merano. Svěřence trenéra Pavla Tůmy ve vrcholu italské překážkové sezony odjezdil Felix de Giles, který nahradil zraněného Jana Faltejska.

Druhý z loňského ročníku tak nenašel ani ve čtvrtém letošním startu přemožitele a připsal na konto majitele Jiřího Charváta prémii 110 tisíc eur. Celkově si doběhl pro třinácté vítězství z devatenácti startů.

First Of All nemusel ani tentokrát bojovat, druhý Ocean Life na něj v cíli ztrácel sedm délek. Do Velké pardubické přihlášený Francouz Polinuit následoval na třetí příčce, Her Him doběhl čtvrtý a ze silné sestavy Josefa Váni mladšího a Scuderie Aichner SRL se jako jediný dostal do cíle sedmý Piton des Neiges.

 

Čtěte také: Chuchle ve znamení tříletých hvězd. Zářili Magic Merlin i Shahbandar

 

Osm z jedenácti účastníků letošního Gran Premio Merano přicestovalo pod Alpy z Česka. Po startu přešel na špici Andoins a postaral se o velmi rychlé tempo. Druhý cválal další zástupce žluto-černých barev Gangster des Coddes a pozdější vítěz First Of All se brzy posunul na třetí příčku.

Jako první vypadl ze hry čtyřnásobný vítěz dostihu L’ Estran, který neustál doskok za velkým oxerem. Série velmi nepříjemných pádů však pokračovala. O několik okamžiků později udělal chybu Gangster des Coddes a při pádu s sebou strhl i stájového kolegu Andoinse. Když se za dalším skokem neudržel Oleksandr Ryzhak v sedle Fly Filo Fly, rodině Váňových zbyl poslední zástupce.

V té době se již ocitl v čele First Of All a začal se vzdalovat zbytku pole. Felix de Giles před zatočením do cílové roviny stále seděl v klidu a krátce se ohlédl na soupeře, kteří už naplno vyjížděli své koně. V závěru First Of All kontroloval situaci, zatímco druhou příčku vybojoval Ocean Life s Benoitem Claudicem a jeho tréninkový kolega Her Him uhájil čtvrté peníze.

Další tři české úspěchy v Meranu

Částečnou náplastí pro majitele Josefa Aichnera za neúspěch ve vrcholu sezony byla v rámci nedělního programu dvě vítězství v proutěných překážkách Graded1. V obou případech vedl jeho úspěšné reprezentanty žokej Josef Bartoš. V Premio Gran Corsa Sieppi Di Merano (4000 m) si bělouš Mauricius poradil o 2 3/4 délky se stájovým kolegou Herve du Seuil a mezi čtyřletými v Premio Corsa Siepi Dei 4 Anni (3500 m) dominoval Sopran Mistery, připravovaný ovšem v italské části stáje. Na dalších příčkách doběhli Occhio alla Penna a Costa Rica.

Již v sobotu se zrodily dva další české triumfy na graded scéně. Ve steeplechase nováčků Premio Steeple-chases D'Italia (Gd2, 3900 m) dominoval ve velkém stylu Burschi s Janem Faltejskem. Svěřenec Grega Wroblewského v barvách Wieslawa Jakuba Kartuse nadělil dvanáct délek druhému Ramuntchovi, český doběh raz-tři dotvořila Lady In The Lake.

V krosu Premio Delle Nazioni (Gd2, 6000 m) zaznamenal své zatím životní vítězství desetiletý Almost Human ze stáje Jokr-Váňa. Pod narychlo povolaným Lukášem Matuským porazil o 2 1/2 délky Gap Pierjiho, Broughton finišoval čtvrtý.

Reparát Abelly v Bratislavě

Silná sestava českých tříletých nastoupila v neděli do 30. Slovenského St. Legeru Drag Consulting s.r.o. (2800 m, 19 000 eur) v Bratislavě, klasické vavřiny však zůstaly doma. Za výpadek v Oaks se rehabilitovala třetí ze Slovenského derby Abella v sedle s Petrem Foretem.

Klisna stáje Strnisko z tréninku Mariána Štangela si poradila jistě o 1 1/2 délky s Royal Catatumbem a zastoupila stájové kolegy Goldise a Yukatana, kteří skončili v poli poražených. Dvojnásobný klasický vítěz Jardin Michelet ztrácel z třetího místa na vítězku 2 1/4 délky, o další délku zpět doběhla čtvrtá Garmona. Druhý z obou exfederálních derby You Just Rock se nedostal přes šestou příčku.

Petr Foret si kromě vrcholu odpoledne připsal ještě dvojkový Memoriál MVDr. Tibora Staňa s domácím Maximum Riskem. Double ve Starém háji získali i stáj Lokotrans, trenér Luboš Urbánek a žokej Martin Laube, úspěšní s dvouletou Aphelií Light a o rok starším Uprightem.

Worth Choice porazil vítěze Goldene Peitsche

Trojice českých koní usilovala o víkendu o úspěch na blacktype scéně a nejlépe dopadl letos v životní formě běhající Worth Choice. V sobotní grupě 3 Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden (1400 m, 55 000 eur) navzdory nedostatku místa v cílové rovině ukořistil pod Sibylle Vogt jako outsider 239:10 čtvrté místo, tři délky a nos za britskou vítězkou Roman Mist.

Svěřenec Štěpánky Myškové v barvách stáje Vasury Kolesa porazil mimo jiné letošního vítěze Goldene Peitsche Zerostress a také krajana Jir Suna, který skončil o další tři délky zpět devátý. Druhé peníze a status blacktype koně získal bývalý svěřenec Václava Luky Westminster Night, aktuálně připravovaný Andreasem Wöhlerem.

O den později startoval Partenit v listed Prix du Haras de la Haie Neuve (1650 m, 52 000 eur) ve francouzském Craonu. Vlastní odchovanec Viktora Tymošenka, naposledy třetí ve Velké ceně Prahy, se s Theem Bachelotem držel kolem páté pozice, ale ve finiši se propadl a uzavřel osmičlenný doběh.

Daddy's Girl potěšila v Drážďanech

Sobotní mítink v Drážďanech přinesl kromě úspěchu Worth Choice také pohledné vítězství čtyřleté Daddy’s Girl ze stáje SV Vondra s.r.o. Čtvrtá z Ceny Nory Jeane, která doma v předešlých vystoupeních neuspěla na dvojkové úrovni, dotáhla s Reném Piechulkem své sólo do vítězného konce a těsným triumfem o krátkou hlavu prolomila téměř tříměsíční čekání trenérky Jany Manové na další triumf. O další krk zpět finišoval třetí Matello.

"Klisna má obrovskou ctižádost a skvělý přístup, mohli jsme si dostih udělat sami pro sebe," pochvaloval si v přenosu Wettstar.de Piechulek.

Další dotovaná umístění získali v Drážďanech druhá v trojkovém handicapu Twilight Bay, o kategorii níže třetí San Chagall a dvojice Dillon a Hank Moody, kteří si v mrtvém doběhu rozdělili páté místo v trojkovém handicapu na 2000 metrů.

Další výsledky rušného víkendu

Z dvojice českých jezdkyň, které se zúčastnily nedělního šampionátu amazonek na madridském závodišti La Zarzuela, zasáhla do boje na předních příčkách jen Denisa Sikorová s jedním třetím místem. Šampionce Jiřině Andrésové nepřál los a v trojici bodovaných dostihů jezdila outsidery.

Z dvojice překážkářů stáje Pegas na nedělním mítinku v Lyonu dosáhl lepší výsledek Rate. Někdejší vítěz Velké jarní ceny doběhl pod Benjaminem Gelhayem druhý ze čtyř aktérů steeplechase classe 3 Prix des Monts d’Or (4100 m, 25 000 eur). Čtyřletá Kamaxi skončila v proutěnkách classe 3 na 3400 metrů pátá.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR (First Of All)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE