reklama 11A

Filip Doležal: Do O2 areny chystám Enza. Ze stájové trojky je jednička

ikonka

Hned dva špičkoví koně opustili před nedávnem stáj Filipa Doležala, a tak se tento člen reprezentačního A-kádru chystá na vrchol sezony 2023 při GC Playoffs v pražské O2 areně s devítiletým valachem Enzem, jenž se stal nově jeho stájovou jedničkou.
05.10.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

 
V sedle valacha Coup de Coeur GP Madame Z prožil Filip Doležal mnoho úspěšných startů. Jejich společným sportovním vrcholem byla červencová olympijská kvalifikace v Praze, která však pro český národní tým bohužel nedopadla úspěšně. 
 
O měsíc později dosavadní stájová jednička dvaatřicetiletého reprezentanta změnila působiště. „Minulý měsíc byl Coup de Coeur prodán do Rakouska. Přímou souvislost s neúspěšnou olympijskou kvalifikací to nemá. Vyplynulo to ze situace, jelikož mu je již dvanáct. Za ty tři roky, co jsme měli možnost jezdit Poháry národů, tak odvedl pro český reprezentační tým spoustu práce a myslím, že si nyní zaslouží doskákat v nižších kategoriích,“ prozradil Doležal, jemuž v paměti zůstane celá řada výborných výsledků.
 
„Vzpomínat budu určitě moc rád na první rok, kdy jsme spolu začali jezdit Poháry národů. Kvalifikovali jsme se s národním týmem do finále série EEF, v němž jsme obsadili druhé místo a vybojovali tak postup do první divize. Byl to pro všechny členy družstva velmi emotivní zážitek, jelikož A-kádr byl tenkrát již v podstatě na cestě do Tokia a my jako B-tým udělali takovýto výsledek. Posunulo nás to určitě dál a velmi motivovalo do další sezony. Pro mě i pro Vláďu Treteru to navíc znamenalo stabilní místo v reprezentačním A-kádru,“ vypráví Filip Doležal.
 
Z účasti Čechů v první divizi Poháru národů nakonec sešlo, a tak dvojice postupně rostla převážně v tříhvězdičkových soutěžích. „Každý z nás měl pouze jednoho špičkového koně a účast v první divizi by byla velmi náročná. Proto se od toho ustoupilo a domluvili jsme se, že koně budou získávat kondici na úrovni CSI3* a pro sezonu 2023 bude hlavním cílem týmová olympijská kvalifikace,“ vysvětluje Filip s tím, že tomu on i jeho kolegové přizpůsobili celou první polovinu sezony. 
 
„Myslím, že naše forma gradovala a až na dvě nevydařené Velké ceny se ostatní starty docela povedly. V samotné olympijské kvalifikaci jsem však nepodal takový výsledek, jaký bych si představoval a bohužel nám to jako týmu nevyšlo. Přesto na tento závod budu vzpomínat jako na něco mimořádného. Musím ještě znovu zpětně poděkovat fanouškům, kteří nás přišli do pražské Chuchle Areny podpořit. Takovou atmosféru jsem ještě nikde nezažil, a i když jsme po prvním kole věděli, že nám to na postup do Paříže stačit nebude, nedovolili bychom si nenastoupit do druhého kola právě kvůli všem přítomným podporovatelům,“ pokračuje Doležal.
 
Krátce poté přišel již zmíněný prodej Coup de Coeura. „Mojí novou stájovou jedničkou se tak stal devítiletý valach Enzo, jenž byl do té doby vlastně až trojka, jelikož jsem měl ještě valacha Dollara a ten byl také prodán. Enza jezdím od jeho pěti let a máme za sebou mnoho závodů na úrovni 145 a 150 centimetrů, které byly započítávané i do Longines Renking. Teď se však do toho musíme opřít, abychom příští rok mohli vyrazit i na větší závody. Určitě je velmi schopný kůň, ale zatím mu chybí rutina ve Velkých cenách,“ říká Doležal. Rád by s ním také v listopadu absolvoval první pětihvězdičkové závody v pražské O2 areně, a to díky takzvané divoké kartě, kterou získal od pořadatelů a Mezinárodní jezdecké federace díky členství v českém národním týmu. 
 
„V rámci přípravy na listopadové závody v Praze plánujeme vyrazit do Šamorína. Sice se to nedá brát jako plnohodnotná příprava z hlediska náročnosti soutěží, které budou při GC Prague Playoffs vyšší, ale díky dřívější účasti v O2 areně tuším, jaké parkury tam budou. Potřebuji hlavně potvrdit, že je Enzo v dobré formě a pokud bude fit, tak určitě do Prahy vyrazíme,“ slibuje Filip. 
 
Zároveň doufá, že si atmosféru této galashow světového parkuru pořádně užije, neboť pořadatelé z Czech Equestrian Teamu avizovali, že letos se tato akce v Praze koná naposledy a brzy bude oznámen nový organizátor příštího ročníku. „Je to velká škoda, jelikož tyto závody jsou velmi oblíbené nejen mezi jezdci, ale také u široké veřejnosti. To, že se taková akce u nás konala, přinesla jezdeckému sportu v České republice velkou popularitu a pro jezdce i trenéry bylo inspirující sledovat nejlepší parkurové jezdce světa při práci. Už se moc těším na tu atmosféru. Když vstoupíte do kolbiště, tak ta aréna vás prostě pohltí,“ dodává Filip Doležal.
 

Psali jsme: Strnadlová odstartuje v O2 areně již potřetí díky mistrovskému titulu

 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu. Mezi hlavní body programu se řadí sobotní Super Grand Prix LGCT, ale také Super Cup GCL, který startuje již ve čtvrtek. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. 
 
Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále, což se bude týkat vedle jiných celků i družstva Prague Lions, jehož manažerkou je Anna Kellnerová. Pražští lvi tak budou potřebovat co nejsilnější podporu domácích fanoušků, aby bylo možné jim držet palce nejenom během úvodního dne. Do nedělního finále se páteční části probojuje už jen šest týmů a stejný počet jich z klání vypadne.
 
Součástí akce je také jedinečná jezdecká show, v níž diváci uvidí poprvé v České republice netradiční disciplínu Horseboarding, kdy jezdec v sedle koně za sebou táhne skateboardistu na off-roadovém skateboardu. Velkou dávku adrenalinu nabídne i vystoupení skupiny Cali Voltige, která na koních předvádí akrobatické kousky označované jako džigitovka. Spojení akrobacie, tance a jízdy na koni představí v Praze Dajana Pfeifer. Přítomnému publiku ukáže také bezmeznou důvěru, kterou si může člověk s koněm vybudovat. Chybět letos nebudou v O2 areně opět vozatajové. Se svými čtyřspřežími se utkají při překážkové jízdě. 
 
V rámci artistické show pod taktovkou Michala Cabana návštěvníky jistě nadchnou vedle mnohých účinkujících i velké svítící loutky Dundu. Děti si ve fanzóně budou moci vyzkoušet mimo jiného přeskákat miniaturní parkur s překážkami Longines Global Champions Tour. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.pragueplayoffs.com, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek.
 
Foto: Kateřina Návojová, poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE