reklama 11A

Evropský pohár žokejů: Dohlásilo se 7 koní, Váňa pojede dostih trenérů

ikonka

Belgická superhvězda Christophe Soumillon, ale i domácí legenda Josef Váňa. Evropský pohár žokejů pokračuje v odtajňování lákadel letošního ročníku. V rámci posledního termínu se dohlásilo sedm dalších koní, tři ze čtyř vrcholů dne budou mezinárodní.
20.09.2019 15:18  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Sedm koní bylo ve čtvrtek dohlášeno v rámci posledního termínu přihlášek do čtyř hlavních dostihů Evropského poháru žokejů, který se poběží v sobotu 28. září na závodiště Velká Chuchle. V každém z vrcholů dne zůstává mezi jedenácti a patnácti koňmi včetně zájemců z Německa, Francie a Slovenska.
 
Do nejlépe dotovaného rovinového dostihu české sezony Leram EJC Million (1400 m, 2.6 milionu Kč) byl dodatečně nominován loni čtvrtý Borsakov ze stáje Hana Veselá. Do Prahy předběžně míří trojice Němců Big Boots, Call Me Mister a Jasnin, barvy francouzské stáje českého majitele Jiřího Trávníčka hájí Hermiona. Zajímavostí bude také účast někdejšího zimního favorita Zocka, kterého nedávno koupil v prodejním dostihu Torsten Raber a momentálně ho připravuje ve Francii Frederic Rossi.
 
Do Lokotrans EJC Middle (1800 m, 750 tisíc Kč) dohlásila stáj Lokotrans čtyřletého Boomboom Kiss a do Pemat Trading EJC Long - 41. Velké ceny českého turfu (2400 m, 750 000 Kč) nově míří účastník Grand Prix de Deauville Premier Lion a čerstvý vítěz rakouského derby Silver Seam. Tři jména přibyla také na listinu kandidátů BAK - 83. EJC Gerschova memoriálu (1400 m, 750 tisíc Kč).
 
"Poslední termín přihlášek nás potěšil. Je vidět, že nás čeká atraktivní ročník," řekl za pořadatele Tomáš Machovský.
 
Zahraniční hvězdy v šesti dostizích programu
 
V těchto hodinách se finalizují nominace žokejů i harmonogram odpoledne. Ve středu byla oznámena hlavní hvězda Christophe Soumillon, celkem by se poháru mělo zúčastnit přibližně 12 - 13 jezdců. Do bodování Evropského poháru žokejů se letos bude započítávat šest dostihů, kromě čtveřice vrcholů to budou ještě III. kategorie na 1800 metrů a IV. kategorie na 2400 metrů. Také v těchto dostizích zůstává přihlášen dvojciferný počet koní.
 
 
Organizátoři využili svého práva daného propozicí a na základě počtu přihlášených koní vyňali z bodovaného hodnocení dvojici dostihů IV. kategorie na 1400 a 1800 metrů, do nichž bylo shodně přihlášeno 24 koní. Do těchto dvou dostihů mohou zúčastnění trenéři a majitelé angažovat libovolné jezdce, uzávěrka OSK a oznámeení jezdců je v úterý 24. září.
 
Jezdecké obsazení bodované části programu bude oznámeno a částečně vylosováno na velké tiskové konferenci ve středu 25. září od 11:00 v Mamaison Hotel Riverside Prague. Tiskovou konferenci bude živě přenášet internetová televize EquiTV.
 
Klíč obsazení pro jednotlivé body programu zůstává stejný jako v předchozích letech. Pro čtveřici vrcholů mítinku si zúčastněné stáje vybírají žokeje v pořadí podle handicapového hodnocení svých koní, v rámcových dostizích se jezdecké obsazení losuje.
 
Již nyní je ale známá nominace dostihu osobností a trenérů na 1400 metrů, do něhož předběžně míří 10 koní. Největší hvězdou bude bezesporu osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, z Německa přijede bývalý úspěšný jezdec a současný trenér Jan Korpas.
 
Stáje mohou rovněž angažovat Jana Demeleho, Ilonu Hronovou, Petra Kříže, Ivana Kuba, Martina Pišla, loňskou vítězku Martinu Růžičkovou nebo Danu Vocáskovou.
 
Pět let Evropského poháru žokejů
 
Evropský pohár žokejů vznikl v roce 2015 s unikátním záměrem spojit špičkové domácí koně s hvězdnými mezinárodními žokeji. Vítězem prvního ročníku se stal hvězdný Ital působící ve Francii Cristian Demuro, v dalších letech ho následovali Francouz Thomas Huet a dvakrát Kazach Bauyržan Murzabajev, který se po zisku tří šampiónských titulů v Česku přesunul do Německa a aktuálně je suverénním lídrem statistiky tamních žokejů.
 
 
Pět let od svého vzniku je koncept Evropského poháru žokejů stejně atraktivní jako na začátku. "Naší hlavní myšlenkou bylo vytvořit velký dostihový den, který by nebyl pouze výkladní skříní českých rovinových dostihů, ale měl také přesah do vyspělých dostihových zemí a přispěl k větší propagaci celého odvětví v Česku. Dostat špičkové mezinárodní žokeje do Prahy nebylo a není nic jednoduchého. Celý rok cestují mezi vrcholy kalendáře v Anglii, Francii, Irsku nebo USA, na zimu se mnozí z nich přesouvají do Japonska a příliš volných skulin ve svých diářích nemají," vysvětluje Machovský.
 
Ambicí Evropského poháru žokejů zůstává ukázat českým divákům hvězdy, které se za normálních okolností do střední Evropy vůbec nedostanou. "Každý, kdo viděl předešlé ročníky EJC, potvrdí, že dostihy za účasti zahraničních hvězd mají na první pohled vysokou kvalitu, která jim dává nový a někdy až nečekaný náboj. Vidět na vlastní oči špičkové mezinárodní žokeje je nepopsatelný zážitek a důkaz, jak krásný a dramatický může být dostihový sport. Nebál bych se srovnání se zápasem fotbalové Ligy mistrů," dodává Machovský.
 
 
Zdroj: tisková informace EJC
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE