reklama 11C

Soumillon míří do Velké Chuchle! Bude hvězdou Evropského poháru žokejů

ikonka

Hvězdný belgický žokej Christophe Soumillon potvrdil účast na Evropském poháru žokejů, který se koná v sobotu 28. září na závodišti Velká Chuchle. Jeden z nejlepších dostihových jezdců současnosti přijede do Česka poprvé v kariéře.
18.09.2019 10:00  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
Na obzoru je událost, která v moderní historii českých dostihů nemá obdoby. Do Velké Chuchle se chystá muž, jehož lze bez nadsázky označit za dostihový protějšek sportovních megahvězd jako Lionel Messi, Cristiano Ronaldo nebo Rafael Nadal. Hlavní hvězdou Evropského poháru žokejů 2019 bude Christophe Soumillon, jeden z kultovních žokejů současnosti. Hlavní událost podzimní části sezony se poběží v sobotu 28. září.
 
Osmatřicetiletý Belgičan je desetinásobným šampiónem Francie, stájovým jezdcem impéria Aga Khana a s několika málo výjimkami vítězem většiny hlavních světových dostihů. Celkem nasbíral kolem 3500 vítězství, z toho asi 110 v dostizích grupy 1.
 
Na jeho příjezdu do Prahy má hlavní podíl trenér Václav Luka mladší, který Soumillona angažoval na hřebce Nagano Golda v rámci letošního mítinku Royal Ascot. Výsledkem bylo historické druhé místo českého koně v grupě 2 Hardwicke Stakes před zraky královny Alžběty II. Hnědák stáje Syndikát V3J udělal v červnu na Soumillona dojem.
 
"Christophe byl po doběhu nadšený. Říkal, že má obrovskou radost, neboť rád pomáhá malým dostihovým zemím. Měl velký zájem jet Nagano Golda také v říjnové Ceně vítězného oblouku. Nakonec však musí upřednostnit japonského koně. Na jeho chuti podpořit dostihové Česko to však nic nemění, a tak ochotně souhlasil, že poprvé v kariéře přijede do Velké Chuchle. Pro naše dostihy to bude historický den, neboť Christophe je jedním z největších a nejzářivějších jmen našeho sportu," vysvětluje Václav Luka.
 
 
Christophe Soumillon se narodil 4. června 1981 v belgickém Schaerbeeku jako syn překážkového žokeje Jeana-Marca. Vyučil se ve francouzském Chantilly u trenéra Cédrica Boutina a své první vítězství získal už v šestnácti letech. Rychle si získal pověst "zázračného dítěte" francouzských dostihů. Už jako devatenáctiletý mladík vyhrál pět dostihů v jeden den a vyrovnal tím národní rekord. Následovala řada dalších úspěchů a milníků.
 
Od roku 2017 je evropským rekordmanem v počtu vítězství za jeden kalendářní rok (306) a desetkrát získal Cravache d’Or (zlatý bičík) pro nejlepšího žokeje Francie.
 
"To je něco, o čem se mi jako mladému jezdci ani nesnilo. S každým dalším rokem je zisk šampionátu těžší a těžší. Beru to jako výsledek toho, že jsem obklopen špičkovým týmem a že nadále tvrdě pracuji," řekl Soumillon po zatím posledním titulu v roce 2018. Do patnácti šampionátů legendárního Yvese Saint-Martina mu zbývá ještě pět zlatých bičíků a belgický žokej ujišťuje, že hodlá setrvat v sedle ještě dalších deset let.
 
Pokud zůstaneme u srovnání s velkými sporty, Soumillon pravidelně boduje v "grand slamech" a obléká dresy dostihových obdob Barcelony, Realu Madrid či Chelsea. V jeho případě to jsou zejména zeleno-červené barvy Aga Khana, ale i královská modrá dubajského Godolphinu a další. V sedle hnědáka Thunder Snow ovládl poslední dva ročníky Dubai World Cupu, na kontě má i dvě vítězství v nejbohatším evropském dostihu Ceně vítězného oblouku v Paříži (2003 Dalakhani, 2008 Zarkava). Okusil i úspěchy v americkém Breeders‘ Cup Turf, lukrativním Japan Cupu, britském King George VI and Queen Elizabeth Stakes a také v několika různých derby.
 
Dlouhý je i seznam hvězdných plnokrevníků, které Soumillon dovedl k významným vítězstvím. Kromě již zmíněných Thunder Snowa, Zarkavy a Dalakhaniho mezi nimi byli Cirrus des Aigles, Almanzor, Hurricane Run, Anabaa Blue, Rail Link, Dylan Thomas, Vazirabad, Shirocco, Darjina, Excelebration, Whipper, Makfi, Planteur, Clodovil, Silver Frost, Sea The Moon, kultovní maďarský sprinter Overdose nebo hongkongský šampión Good Ba Ba.
 
Samotný Soumillon nejraději vzpomíná na fantastickou klisnu Zarkavu ze stáje svého současného zaměstnavatele Aga Khana, s níž vyhrál všech sedm dostihů její kariéry včetně Ceny vítězného oblouku a Prix de Diane.
 
"Zarkava byla naprostým vrcholem mé kariéry. Potkat se s tak talentovanou kobylkou a zvládnout spolu sérii startů bez porážky mi přineslo obrovskou satisfakci. Už tenkrát jsem si vážil, čeho jsme spolu dosáhli a dnes si toho vážím ještě více," řekl Soumillon v nedávném rozhovoru pro server TRC.
 

Foto: Váňa zářil v sedle na Křivoklátu. Při halali porazil i "lišku"

 
Za svůj oblíbený dostih považuje právě zmiňovanou Cenu vítězného oblouku. "Souvisí to i s tím, že nejraději jezdím v pařížském Longchamp. Vyhrál jsem velké dostihy po celém světě, ale v Longchamp miluji to nezaměnitelnou atmosféru. Závodiště leží pět kilometrů pěšky od Eiffelovy věže na nádherném místě v srdci Buloňského lesíka. Každý podzim tam jezdí tisíce Angličanů, protože se tam skvěle cítí, stejně jako celá řada diváků z dalších evropských zemí. Cena vítězného oblouku je naším největším dostihem, svou náročností myslím snese srovnání s fotbalovým mistrovstvím světa. Každý tady chce vyhrát a není to nic snadného," popisuje.
 
Ačkoli se Christophe Soumillon celou kariéru specializuje na rovinové dostihy, příležitostně neváhá změnit disciplínu. Pro zábavu si několikrát s úspěchem vyzkoušel překážkové i klusácké dostihy. Legendární byly jeho suverénní triumfy ve vrcholných dostizích přes proutěné překážky Grande Course de Haies d’Auteuil na Mandalim a Grand Course de Haies des 3 Ans s hnědákem Hippomenem.
 
Soumillon je známý jako jeden z největších "šoumenů" dostihového světa, jehož výkony rostou se zvyšujícím se tlakem a očekáváními.
 
"Pro mě dělá výjimečnost konkrétního dostihu publikum. Čím více lidí přijde na závodiště, tím lepší atmosféra a podívaná vzniká. Vezměte si fotbal – když se hraje před poloprázdným hledištěm, nebude předváděná hra stát za moc, i kdyby běhali po trávníku nejlepší hráči světa. Stejné je to v dostizích. Na zaplněném závodišti stoupá tlak, cítíte napětí ve vzduchu a hluk tribun. A můžete se odrazit k velkému výkonu. Pokud vím, že jsem nezklamal diváky, jsem spokojený i v případě, že se mi nepodaří zvítězit. V tomhle jsou dostihy výjimečné. Jen málo jiných sportů umí vyvolat tak velké rozpětí emocí na půdorysu pouhých dvou minut," prohlašuje Soumillon.
 
 
Zdroj: tisková informace EJC
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE