reklama 11A

Edwina Tops-Alexander vyhrála v Madridu a opět půjde Super Grand Prix

ikonka

Historicky první vítězka pražské Super Grand Prix Longines Global Champions Tour Edwina Tops-Alexander v neděli ovládla čtvrté kolo letošního ročníku této parkurové série a bude tak moci opět startovat při podzimním vrcholu celé sezony v Praze.
15.05.2023 09:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Čtvrtý závodní mítink letošní parkurové Global Champions uzavřela nedělní Grand Prix Madridu, do níž se tradičně kvalifikovalo čtyřicet nejúspěšnějších dvojic.
 
Nechyběli mezi nimi i všichni tři přítomní členové týmu Prague Lions. Zatímco Pietrovi Devosovi a Thibeau Spitsovi se příliš nedařilo, Niels Bruynseels na čtrnáctiletém valachovi Delux van T & L zaznamenal pouze jednu chybu a díky času 76,66 skončil desátý. Stejné bodové skóre mělo hned několik dvojic, včetně světové jedničky Henrika von Eckermanna na desetileté klisně Ilianě. Tomu časomíra ukázala v cíli hodnotu 73,80 sekundy, a byl tak nejrychlejší z celého startovního pole.
 
Naopak čtyři dvojice nechybovaly, ale překročily stanovený čas. Němec Philipp Schulze Topphoff na jedenáctiletém valachovi Clemens de la Lande i Omer Karaevli z Turecka v sedle taktéž jedenáctileté klisny Maurice lehce přesáhli hranici 80 vteřin, což jejich konto zatížilo třemi trestnými body. Méně jak sekundu nad limit zaznamenal Nizozemec Jur Vrieling ve dvojici s valachem Long John Silver 3 N.O.P. a pouhé tři setiny zabránily v postupu do rozeskakování Andrasovi Schou z Dánska v sedle dvanáctiletého hřebce Darc de Lux. Rozeskakování se tak nakonec ani nekonalo, neboť jedinou účastnicí, která dokončila základní část soutěže bez penalizace, byla Australanka Edwina Tops-Alexander s třináctiletým valachem Fellow Castefield. Bude tak mít v listopadu opět šanci zabojovat od další triumf v pražské Super Grand Prix, jíž tato jezdkyně vyhrála při prvním ročníku galashow světového parkuru v roce 2018.
 
„Musím říct, že atmosféra tady v Madridu je prostě úžasná. Je to elektrizující a vzrušující. Diváci jsou prostě neuvěřitelní. Ráda bych poděkovala majitelce Fellow Castelfielda Athině Onassis. Poslední Grand Prix absolvoval ve Valkenswaardu v srpnu loňského roku, pak měl menší problémy a potřebovala jsem mu dát trochu času, aby se dostal zpět do kondice. Není to nijak zvlášť rychlý kůň, takže jsem se docela bála. Zakoukal se trochu před jedničkou a musela jsem udělat navíc jeden cvalový skok mezi jedničkou a dvojkou. Poté jsem se velmi bála o svůj čas a opravdu jsem se hodně soustředila, abychom nechybovali a dojeli v čase,“ uvedla Edwina Tops-Alexander v rozhovoru krátce po soutěži. 
 

Psali jsme: Edwina Tops-Alexander: Na koně jsem vydělávala sběrem golfových míčků

 
Jelikož doposud vedoucí jezdkyně žebříčku Longines Global Champions Tour Malin Baryard Johnsson v Madridu nebyla, tak tato švédská jezdkyně klesla s 99 body na druhý řádek za Maikela van der Vleutena, jenž si připsal 15 bodů za 22. místo s valachem Beauville Z N.O.P. Aktuálně má 109 bodů, což znamená poměrně solidní náskok před všemi ostatními. Třetí je po čtyřech kolech Abdel Saïd se 79 body, ale ani on, stejně jako další umístění David Will a Hans-Dieter Dreher, při čtvrtém kole nestartovali. 
 
Global Champions čeká nyní více jak dva týdny pauza, jelikož páté kolo proběhne od 1. do 3. června v Ramatuelle u Saint Tropez. Ve stejném měsíci má túra naplánované hned čtyři zastávky, těmi dalšími jsou Cannes, Stockholm a Paříž. Na přelomu června a července se koná ještě další závod v Monaku a úplně novou zastávkou bude od 14. do 16. července španělská A Coruña, která nahrazuje původně plánovaný zářijový mítink v New Yorku, kam by se snad měl okruh vrátit opět v roce 2024. Jen týden po zmíněné novince si GCL a LGCT odbydou další premiéru, a to v německém Riesenbecku. V srpnu budou následovat již tradiční destinace v Londýně a Valkenswaardu, v září pak zůstal v kalendáři pouze Řím. Základní část série vyvrcholí na konci října v Rijádu a tečku za celou sezonou udělá od 16. do 19. listopadu GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions
Zdroj: tisková informace Global Champions Prague Playoffs



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }