reklama 11A

Dostihy v Macau prohrály souboj s kasiny. Zbylé koně převezou do Číny

ikonka

Historie dostihů v čínské hazardní metropoli Macau nepřesáhla půl století, ale pomohla nastartovat další rozvoj sportu v celém regionu. Závodiště na ostrově Taipa však postupně chřadlo a nakonec nedostálo náročným podmínkám stanoveným místní vládou.
16.01.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Macau Jockey Club  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Pro většinu znalců to nebylo překvapení, pondělní oznámení o uzavření závodiště Taipa v čínském Macau přesto zarmoutilo mnohé dostihové příznivce po celém světě. Dráze, na níž český žokej Filip Minařík během tří zimních pobytů v letech 2006 až 2008 nasbíral 25 vítězství, se staly osudnými klesající sázkové obraty a dlouholeté finanční problémy pořadatelské společnosti.

Zástupce vlády André Cheong Weng Chon uvedl na tiskové konferenci, že Macau Jockey Club se už loni obrátil na úřady s žádostí o předčasné ukončení platného kontraktu na provozování dostihů a vláda mu "po zevrubné analýze situace" vyhověla.

"Dospěli jsme k závěru, že dostihová operace nepřinesla zamýšlené socio-ekonomické benefity. Po vypovězení kontraktu nebude vypsáno žádné výběrové řízení na další provozování areálu a ten bude vrácet vládě," řekl Cheong.

Zastavení dostihového provozu k 1. dubnu se dotkne necelých šesti stovek zaměstnanců závodiště včetně dvanácti místních trenérů, 290 plnokrevníků bude do konce března 2025 převezeno do pevninské Číny a dalších zemí.

 

Čtěte také: Abha ve stopách Zariyannky. Česko má na přihláškách v Rijádu dva zástupce

 

Macau se tak stane po Singapuru druhou zemí regionu, která v letošním roce uzavře své závodiště. Na rozdíl od singapurského Kranji, kde se běhalo 180 let a pozemky nyní využije developer, je dostihová historie čínské metropole hazardu výrazně kratší. Její začátek v roce 1978 však odstartoval éru bouřlivého rozvoje dostihového sportu v jihovýchodní Asii.

V novém tisíciletí však Macau došel dech. Po odchodu úspěšného šéfa Stanleyho Ho závodiště v tvrdém konkurenčním boji s místními kasiny stále více prohrávalo. Od roku 2002 bylo ztrátové, narůstající ekonomické problémy pak dokonala pandemie covidu19.

"Různé druhy sázení a hazardu spolu soupeří a v Macau kasina postupně vytlačila všechny ostatní produkty. Ve stejném regionu navíc úspěšně funguje Hong Kong Jockey Club," konstatoval profesor Davis Fong z University of Macau.

Všechno směřovalo ke konci

Přestože měl Macau Jockey Club platný kontrakt do léta 2042, už nebyl schopen dostát svým četným závazkům vůči vládě. Ty obsahovaly mimo jiné rozsáhlé rozvojové projekty na ostrově Taipa včetně výstavby dvou hotelů, nových zelených ploch, sportovišť, restaurací, muzea a jezdeckého centra. V současných problémech, kdy ztráty společnosti dosáhly v přepočtu 310 milionů dolarů, však Jockey Club dokázal garantovat maximálně rekonstrukci stávajícího areálu.

Už loni byly zastaveny importy dostihových koní, což vedlo k dalším poklesům startovních polí a sázkových obratů. V roce 2021 činila průměrná divácká návštěva 701 lidí, loni tento ukazatel klesl na 492 lidí.

"Jsme zdrceni, je to smutný den pro dostihový sport. Vzhledem k předchozím událostem bylo jasné, že tento den přijde, ale doufali jsme, že budeme moci dokončit sezonu. Teď nám nezbývá, než zabojovat a od dubna se budeme soustředit na to, aby se zbývající koně dostali do dobrých rukou," prohlásil šéf dostihových operací Macau Jockey Clubu Damian Yap.

AMZ Bloodstock, Racing Post a Bloodhorse citovaly nejmenovaného bývalého zaměstnance závodiště, který označil za hlavní příčinu konce dlouholeté špatné vedení organizace, nulovou propagaci a nedostatečné investice. "Posledních deset let bylo jednoduše hrozných. Jak je možné, aby neprosperovalo závodiště ležící uprostřed největšího hazardního centra světa? Macau je větší, než Las Vegas a proteče tudy více peněz. Nedává to smysl, Číňané milují sázky," konstatoval zdroj s poukazem na skvěle prosperující dostihy v blízkém Hongkongu.

Média v poslední době spekulovala, že by závodiště Taipa mohl zachránit nový čínský investor, vláda však dala najevo, že pozemky závodiště by v nejhustěji obydlené oblasti na světě měly najít jiné využití.

Zdroje: Racing Post, macaubusiness.com, South China Morning Post, Plataforma, GGR Asia




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }