reklama 11A

Den překvapení na Moravě. Velkou slušovickou vyhrála Yara

ikonka

Ideální počasí, dobrá divácká kulisa a překvapivé doběhy. To byly hlavní atributy sobotního mítinku ve Slušovicích, který nabídl tři jedničkové překážkové dostihy. Ani v jednom z nich se neprosadil hlavní favorit, Velkou slušovickou vyhrála Yara.
28.10.2023 21:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Tři týdny po triumfu Sacamira ve Velké pardubické se na nejvyšší překážkové scéně prosadil další kůň odkazující svým původem k hřebčínu Napajedla. Sobotní Velkou slušovickou steeplechase společnosti K-K Metal a.s. ovládla jedenáctiletá Yara, dcera klasicky umístěné Yokyry, vnučka úspěšné chovné klisny Yokohamy a blízká příbuzná hvězd nedávné minulosti jako Yocker, Yokom nebo Yokodara.

Vlastní odchovankyně stáje Zámecký vrch v sedle s Janem Odložilem odrazila v cíli o 1 3/4 délky útok tréninkového kolegy Zatara, který završil doběh raz-dva svěřenců Stanislava Popelky. Triumf domácích odchovanců dotvořil na třetím místě Averis. Dalších deset délek ztrácel na čtvrtém místě v Česku debutující Prince d’ Orage.

První polovina 5200 metrů dlouhého dostihu se odběhla v pomalém tempu, než se posunul na špici šestiletý Averis. I poté bylo k vidění poměrně dost skokanských chyb. Proutěnka v oblouku před cílovou rovinou nečekaně potrápila Zatara, hned několika skokanských nepřesností se dopustil favorit Aeneas, kterého nakonec Ondřej Velek zadržel.

 

Čtěte také: Patnáct dní před koncem sezony. Kdo směřuje za šampionským titulem

 

K jedinému pádu došlo na slušovickém stole, kde šestiletý Zarate ztratil Jakuba Kocmana. V závěrečné fázi převzala iniciativu Yara a zúročila dobrou podzimní formu demonstrovanou již třetí příčkou v Ceně Labe. Pro jedenáctiletou hnědku to bylo čtvrté překážkové a první jedničkové vítězství.

Velký den prožil ve Slušovicích Adam Čmiel, který slavil double a přiblížil se na dva triumfy k titulu žokeje. V jedničkové steeplechase Ceně Sergeant Thunder výborně rozvrhl síly outsiderovi 35:1 Edremimu ze stáje TVCK Radslavice-Složil a zdolal lehce o 8 délek progresivního Ange Pitou. Třetí finišoval Beau Saonois před Lianelem. Trenér Pavel Složil starší připravil jedničkového vítěze po třinácti letech.

O druhý Čmielův triumf se postaral v Česku poprvé běžící Younes, nová akvizice majitelky Evy Píšťkové a trenéra Zdeňka Seménky. Pětiletý francouzský valach udržel v napínavém finiši 3. dostihu seriálu senátora Goláně, dvojkovém krosu na 3800 metrů, o krk za sebou mocně finišujícího Jacobellise. Favorit Chitussi doplatil na pulování v průběhu dostihu a doběhl s pětidélkovou ztrátou třetí.

Třetí jedničkový vrchol dne, proutěnkářskou Cenu Flower of Love na 3200 metrů, lehce ovládl čtyřletý La Salinero s Ondřejem Velkem. Svěřenec Josefa Váni ve finiši utekl o 4 1/2 délky Dionisovi, za ním si další jedničkové umístění připsal slovenský Oroblanco.

V rovinové části programu zaujala dvojková Cena Tomitronix na 2400 metrů, v níž bojovaly o vítězství dvě mladé jezdkyně. O krk dříve byla v cíli říjnová pardubická vítězka Virago Westminster s Lenkou Neprašovou. Pětiletá svěřenkyně Kateřiny Ilíkové v barvách stáje Akraz bezpečnostní agentura si poradila s Blondie vedenou Petrou Zedkovou, třetí skončil Le Conquerant pod Sofií Kvízovou.

Mezi dvouletými v Ceně Dplast na 1800 metrů slavil doběh raz-dva trenér Radek Holčák v pořadí Wild Sheep - Danica, trojici nejlepších doplnil Sunset.

Dohru u zeleného stolu měla mílová Cena rodiny Černockých, v níž Smichoff s Alenou Plimlovou o nos porazil tříletého Stratovariuse, 100 metrů před cílem však bočil a tísnil svého soupeře. Dostihová komise však nakonec rozhodla ve prospěch hnědáka Syndikátu V3J a ponechala původní doběh v platnosti.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }