Delacroix vítězem předvýběru hřebců v Písku. Prémii komise neudělila

ikonka

Zemský hřebčinec v Písku tradičně hostil druhý předvýběr hřebců do plemenné knihy českého teplokrevníka. Vítězem se stal tmavý hnědák po holštýnském hřebci 5157 Diarado jménem 80/602 Delacroix. Prémii však žádný z prezentovaných koní neobdržel.
27.02.2023 17:24  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


 
V pátek 24. a v sobotu 25. února probíhal v areálu Zemského hřebčince Písek druhý předvýběr hřebců do plemenné knihy českého teplokrevníka. Hodnotící porota pracovala ve složení Hana Civišová, Luboš Kozák, Stanislav Hošák, Ondřej Nágr a oldenburský hodnotitel Andre Hahn.
 
Hřebci byli nejprve předvedeni na tvrdém podkladu a následně se přikročilo ke skoku ve volnosti. Kritéria jsou nastavena dle metodiky uvedené ve zkušebního řádu plemene český teplokrevník. Nejprve jsou hřebci předvedeni ve volném pohybu řízeném předvaděči na osmičce v klusu a ve cvalu, následně jsou hodnoceni ve skokové řadě. 
 
Při skoku ve volnosti se hodnotí skokové schopnosti, síla odrazu, odvaha, ochota hřebce, styl a technika skoku. Hřebci drezurního zaměření jsou předvedeni v klusu na lonži a skákají řadu v maximální výšce 110 centimetrů. Pro skokové hřebce je umožněn zkušební skok a dále se zvedá poslední překážka na 110, 120 a 130 centimetrů. 
 
Z drezurních hřebců byl předvybrán pouze westfálský ryzák Zeylon po otci Blue Hors Zackerey z matky po Rivero III. Ukázal se jako souladný elegantní hřebec v moderním typu. Od komise obdržel v celkovém hodnocení 7,75 bodu z toho 7,6 za typ a pohlavní výraz, 7,48 za exteriér a 7,75 za výkon. V pohybu vykazoval elastický klus a prostorný krok. Ve cvalu byla pozitivně hodnocena dobrá práce hlezen a cval do kopce. Skokový projev byl méně uvolněný, avšak dostatečný.
 
V rámci hodnocení skokových hřebců pomyslnou pátou pozici obsadil dlouhonohý holštýnský hřebec Conthargon po otci Conthargos z matky po Casall. Jedná se o sportovního koně v moderním typu, za což byl hodnocen známkou 7,8 bodu. Za exteriér hřebec obdržel 7,55 bodu. V sobotu ukázal velmi dobrý výkon a dokázal že si i dobře umí poradit s výškou. Při hodnocení mechaniky pohybu předvedl vyvážený cval, dobrý klus i krok. Za výkon byl hodnocen známkou 7,88 bodu, což mu zajistilo předvýběr do 70denního testu. 
 
Předvybrán byl i holštýnský hřebec Dincarro po Dinken z matky po Carry. Komise ocenila velmi dobrý sportovní typ a pohlavní výraz známkou 8,2 bodu. Za dobré linie, utváření hlavy i nasazení krku obdržel exteriérovou známku 7,94. Tento silný hnědák ukázal nad skokem svůj temperament. Menší odrazovou sílu vyvážil velmi povedený styl a technika skoku. 
 
Jako další v pořadí se umístil holštýnský zástupce Ortega TN po Origi D´O z matky po Nabab de Reve. Tento hřebec s vyrovnaným exteriérem, dobrými liniemi a výrazem získal při pátečním posouzení 7,76 bodu. Jde o silného koně s dobrou mechanikou a vyrovnaným pohybem. I přes chybu na výšce 130 centimetrů se ukázal jako dobrý, ale opatrný skokan. 
 
Druhá příčka patřila ryzákovi plemene KWPN Poker Love P po Poker de Mariposa TN z matky po Krunch De Breve. Také tento kůň se ukázal na předvýběru v dobrém světle. Byl hodnocen známkou 7,9 za velmi dobrý typ a pohlavní výraz. Z exteriéru vynikl pěkně nasazený a tvarovaný krk. Jako sportovní kůň moderního typu byl hodnocen druhou nejvyšší známkou za výkon ve výši 8,10 bodu. Ačkoliv chyboval na výšce 120 centimetrů, komise ocenila zejména jeho dobře vyvážený pohyb nad skokem a dobrou techniku předních končetin.
 
Pro rok 2023 se vítězem druhého předvýběru stal 80/602 Delacroix. Tento tmavý hnědák po holštýnském hřebci 5157 Diarado přísluší k plemenné knize slovenský teplokrevník. Matka vítězného hřebce, klisna plemene český teplokrevník 31/132 Bathory z chovu pana Vaňhy již v roce 2017 dala plemenného hřebce 2801 Cool Wonder po Cool Paradise, který i v roce 2023 bude působit ve stáji Jana Chýleho v Zákupech. Sám hřebec Delacroix byl hodnocen jako silný kůň v moderním typu s dostatečným pohlavním výrazem, dobrou horní linií. Komise v pátek měla pouze drobné výtky k utváření předních končetin. V sobotu předvedl velmi dobrý bezchybný výkon, měl přehled mezi skoky, ukázal dobrou techniku práce hřbetu a vynikal velmi dobrým cvalem a prostorným krokem. Hodnocení 8,37 bodu za výkon mu tak zajistilo prvenství mezi zmíněnými předvybranými hřebci.  
 
Dle materiálů Veroniky Konvalinkové zpracoval Josef Malinovský
Foto: Svatava Zaplatilová, zdroj: Český teplokrevník z.s.