reklama 11D

Další kontaminace krmiva. Bridport přišel o jedničkové vítězství

ikonka

Manželé Štěpánka a Jaroslav Myškovi řeší už podruhé za poslední rok kontaminaci krmiva. Kvůli přítomnosti zakázaných látek morfin a oripavin ztratil jejich Bridport senzační jedničkové vítězství na závodišti Velká Chuchle.
26.06.2019 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Český dostihový sport hlásí další případ pozitivního dopingového testu kvůli kontaminovanému krmivu. Pořádková komise Jockey Clubu ČR v polovině června diskvalifikovala vítězného Bridporta z Memoriálu Jaroslava Maška poté, co byla ve valachově  odebraném vzorku prokázána přítomnost látek morfin a oripavin.
 
Vítězem dubnového dostihu na závodišti Velká Chuchle se tak dodatečně stal Red Persian před Tropical Bondem a Noble Cliffsem. Trenérka Štěpánka Myšková, která se vzdala práva na provedení analýzy vzorku B, dostala peněžitou sankci ve výši 10 000 korun a uhrazení nákladů na odběr a vyšetření vzorku. O případu informuje nové vydání Věstníku českého turfu.
 
Centrála Valy u Přelouče čelí kontaminaci krmiva už podruhé za poslední rok. Stejné zakázané látky byly nalezeny ve vzorku Bridportova tréninkového kolegy Taste Of Rocka po startu ve francouzském Wissembourgu loni v květnu. I tehdy bylo důvodem kontaminované krmivo stejného výrobce.
 
Že se morfin a oripavin dostaly do Bridportova těla v granulované krmné směsi, prokázala analýza vzorku krmiva provedená ve francouzské laboratoři. Výrobce však informaci o kontaminaci získal až měsíc poté, co Bridport ve Velké Chuhcli zvítězil a nemohl tak trenérku včas informovat.
 

Video: Takto Bridport vyhrál dubnový Memoriál Jaroslava Maška

 
Asistent trenérky Jaroslav Myška vypověděl na jednání Pořádkové komise JC ČR, že stáj po loňském případu Taste Of Rocka pozastavila odběr krmné směsi a obnovila ho až na začátku letošního roku po ujištění, že se podařilo nalézt a vyřešit zdroj kontaminace. Předchozí testy nově vyrobených krmiv další kontaminaci neprokázaly.
 
Podle dostihového řádu spadá dohled nad krmením koně do odpovědnosti trenéra, stejně jako kontrola podávaných léků, dohled nad čistotou transportních prostředků a ustájovacích boxů přidělených pořadatelem.
 
Pořádková komise v případě Bridporta uznala, že kontaminace krmiva byla prokázána. Uložila však peněžitou sankcí kvůli faktu, že se jedná již o druhý problém se stejným dodavatelem, neboť by "předpokládala větší opatrnost při dalším odběru krmiva a přijetí účinnějších opatření, aby se podobná situace neopakovala".
 
Pořádková komise v podobných případech trenérům doporučuje nespoléhat se pouze na interní monitoring dodavatele. Stáje podle ní mají vyžadovat předložení negativního výsledku otestování dané šarže krmiva na přítomnost zakázaných látek už v rámci dodání krmiva.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE