reklama 11C

CSIO v Praze není jen o Poháru národů a Grand Prix, říká Markéta Šveňková

ikonka

Na konci června se v pražské Chuchli uskuteční pátý ročník mezinárodních parkurových závodů CSIO3* C-E-T Prague Cup, které navázaly na téměř padesát let starou historii těchto mítinků, jejichž součástí je Pohár národů, konaných v Československu.
08.04.2024 15:49  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Kateřina Návojová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Největším magnetem závodů kategorie CSIO je tradičně týmová soutěž Pohár národů, která se ovšem zpravidla nekoná na konci mítinku, nýbrž v jeho polovině. „Zatímco někteří pořadatelé zařazují Pohár národů na neděli, my zůstáváme u toho tradičního modelu, kdy se tato hlavní soutěž koná v pátek odpoledne. Jezdcům to tak vyhovuje mnohem více, jelikož koně jsou již po úvodním dni rozeskákaní, ale zároveň jsou stále plní síly. Následně se pak mohou rozhodnout, zda již nechají své stájové jedničky odpočívat, nebo s nimi odstartují v nedělní Grand Prix, jež je druhým vrcholem závodů,“ vysvětluje ředitelka C-E-T Prague Cupu Markéta Šveňková.
 
Význam pátečního programu již vnímá nejen odborná veřejnost, ale i ta laická. Ta se také naučila na parkury do Chuchle Areny Praha pravidelně jezdit, a to nejen na tyto mezinárodní závody pořádané Czech Equestrian Teamem, jenž je současně organizátor galashow světového parkuru Global Champions Playoffs. „V loňském roce byl pražský Pohár národů současně olympijskou kvalifikací pro týmy v naší divizi a zdejší závodiště si co do divácké návštěvnosti prošlo doslova zatěžkávací zkouškou. Tento zájem nás moc potěšil, ale zároveň je to velký závazek pro letošní rok. I proto se pečlivě připravujeme a budeme se snažit všem příchozím pobyt v Chuchli co nejvíce zpříjemnit. Chystáme tak pro ně nejen atraktivní sportovní nabídku, ale i bohatý doprovodný program a zážitkový catering v podobě tematických foodtrucků. A jelikož je rok od roku větší zájem o vstupenky, již jsme také začátkem dubna odstartovali prodej vstupenek. První den je cena sto korun, v dalších dnech pak dvě stě padesát,“ upřesnila Markéta Šveňková s dovětkem, že děti do deseti let mají vstup zdarma. 
 

Psali jsme: Anna Kellnerová: Při absenci Playoffs v Praze se o to víc těším do Chuchle

 
Závody CSIO však nejsou zdaleka jen o dvou zmíněných soutěžích, v nichž se bude bojovat nejen o atraktivní finanční dotace, ale i o kvalifikační limity pro účast na mistrovství Evropy konaném v příštím roce. Celkem bude soutěží vypsaných šestnáct. Do tříhvězdičkové kategorie jich je zařazeno deset a dělí se ještě na takzvanou Silver, Gold a Diamond Tour. Do Grand Prix se musí kvalifikovat v jedné ze tří „diamantových“ soutěží, včetně Poháru národů. Špičkoví jezdci pravidelně na tyto závody vozí okoukat i rodící se koňské hvězdy, a právě soutěže pro mladé šesti a sedmileté koně jsou velmi vyhledávané odbornou veřejností, zejména potenciálními zájemci o koupi těchto čtyřnohých atletů. „Soutěže pro mladé koně jsou vypsané tři, a to ve čtvrtek, v pátek a v sobotu. Zbývající tři klání jsou kategorie CSI1* a jsou určené i pro méně zkušené jezdce, jelikož se konají na výšce parkuru od 125 do 135 centimetrů. Probíhat budou v pátek, v sobotu a v neděli,“ prozradila ředitelka závodů. 
 
Oficiální rozpis soutěží dle pravidel Mezinárodní jezdecké federace se v těchto dnech finalizuje a v blízké době by měl být schválen. Následně bude otevřen pro tento mítink FEI Entry System, jehož prostřednictvím národní federace své reprezentanty přihlašují. Již nyní však projevilo o účast v Poháru národů čtrnáct zemí, což slibuje skvělou konkurenci. „Čechům se na domácí půdě vždy dařilo a pravidelně postoupili alespoň do druhého kola mezi nejlepších osm celků. Pevně však doufáme, že i letos budou bojovat přinejmenším o pódiová umístění a věříme, že to bude opět se skvělou diváckou kulisou,“ dodala Markéta Šveňková z pořádajícího Czech Equestrian Teamu.
 
Závody CSIO3* C-E-T Prague Cup 2024 proběhnou v Chuchle Areně Praha od 27. do 30. června. Podrobnosti o programu a prodeji vstupenek na platformě GoOut.net zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz.
 
Zdroj: tisková zpráva CSIO C-E-T Prague Cup
Foto: Kateřina Návojová a Josef Malinovský



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE