reklama 11A

České derby opět pro klisnu. Nekompromisní finiš Abhy zastínil hřebce

ikonka

Jarní nákup ve francouzském prodejním dostihu a česko-portugalská spolupráce vedly k úspěchu ve 103. Českém derby. Klisna Abha navázala na Queen Of Beaufay a po mistrné jízdě Ricarda Sousy se postarala o velký triumf Ingrid Janáčkové Koplíkové.
25.06.2023 22:43  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Čtveřici koní poslala trenérka Ingrid Janáčková Koplíková do 103. Českého derby a v neděli skutečně nasedlala vítěze vrcholu rovinové sezony. Nebyl to však favorizovaný Breakmoment, nýbrž tmavá hnědka Abha ze stáje Statek Blata Český Ráj, jejíž sázkový kurz se v posledním týdnu před dostihem pohyboval na úrovni 20:1.

Druhá z Velké jarní ceny při své premiéře na vytrvalecké distanci předvedla působivý výkon a pod portugalským žokejem Ricardem Sousou utekla elitě ročníku o bezmála čtyři délky v čase 2:31,84. Vavřínový věnec tak po druhé za sebou získala klisna.

"Abha je výborná. Když se rozjede, je jako vlak, který se nedá zastavit. Myslela jsem si, že Breakmoment nad ní bude mít navrch, ale věděla jsem, že Abha má srdce i třídu. S Ricardem si navíc vyloženě sedí," řekla Janáčková Koplíková po svém dosud největším domácím úspěchu. Po dlouhých 28 letech od triumfu Reguluse vyhrál derby kůň připravovaný v Lysé nad Labem.

 

Čtěte také: Lodgian Whistle zazářil v kvalifikaci, Zlatý pohár pro Altuse

 

Nejblíže se k suverénní vítězce dostal v Česku poprvé startující You Just Rock, třetím místem pečetil dokonalý triumf vítězných růžovo-bílých barev Ganibet. Vítěz posledního trialu Charpentier doběhl čtvrtý a na tabuli se probojovala i druhá klisna v poli Shining Sky. Pro dotace si doběhli ještě nenápadný Duplikat a Maranello Rosso, zatímco do neděle neporažený Jardin Michelet se nedostal přes osmé místo a na Abhu ztratil 10 3/4 délky. Breakmoment se v závěru propadl na desátou příčku.

Vítěz: Bylo to vlastně jednoduché

Sousa po startu nikam nepospíchal a držel se s Abhou hluboko v poli. Dobré startovní reakce měli Breakmoment i You Just Rock, ale nakonec to vyneslo na špici Magic Merlina a jeho žokeji Jiřímu Palíkovi nezbylo, než neplánovaně udávat tempo.

Za ním usadil Václav Janáček na druhé pozici You Just Rocka a v přední vlně byli i Breakmoment, Sadalbari, Well Golden a Mr Dreamer. Dvojice hřebců stáje Cardboard Jardin Michelet a Stormy Awaeking se na protilehlé rovině držela kolem desátého místa, zatímco na chvostu pole pracovali Charpentier a Shining Sky.

Magic Merlinovi se ve svižném tempu podařilo roztáhnout pole a u mezníku 1200 metrů vedl o pět délek před You Just Rockem a Ganibetem. V lahovickém oblouku nastoupil ve stínidlech běžící Ganibet a zavedl pole do cílové roviny. Abha v té době cválala zhruba na stejné úrovni jako blízko bariéry běžící Jardin Michelet. Zatímco matně působící klasický vítěz se nedokázal dostat do podstatného dění, klisna se postupně posouvala.

V polovině cílové roviny měl dobrý moment ve vnitřní stopě útočící Charpentier, ale stupňovanou koncovku z Velké červnové ceny nezopakoval. "Měl jsem relativně dobrý průběh dostihu. Na začátku cílové roviny mě trochu přibrzdil Maranello Rosso, ale na naše šance to nemělo vliv. Když Charpentier dostal povel, perfektně zabral a říkal jsem si, že je to dobré. Jakmile jsem se ale posunul ke Ganibetovi s You Just Rockem, už jsem se přes ně nedostal. Koník v závěru držel jedno tempo," litoval žokej Jaroslav Línek.

300 metrů před cílem nastartovala rozhodující nápor Abha. Už na distanci se posunula do vedení a během několika okamžiků odešla soupeřům o 3 3/4 délky. "Bylo to vlastně jednoduché. Nechal jsem ji dlouho odpočívat vzadu a jakmile jsem ji ve finiši pobídl, zareagovala naprosto skvěle," pochvaloval si Ricardo Sousa, který Abhu v závěru už ani nemusel příliš pobízet.

Derby španělských šampionů s fotbalovou příchutí

Osm let po úspěchu Touch Of Geniuse se radují z druhého vítězství v Českém derby manželé Jana a Josef Dufkovi. Abha a Ganibet kuriózně zopakovali stájový doběh ze sezony 2015, kdy za Touch Of Geniusem obsadil třetí místo jeho stájový kolega Tamarind Cove.

Francouzskou odchovankyni z druhého ročníku vítěze Prix Jean Prat Zelzala koupila stáj Statek Blata Český Ráj na konci dubna po třetím místě v prodejním dostihu v pařížském Saint-Cloud za 34 550 eur. Abha v té době běhala za svého chovatele Khalifu Mohammeda al Attiyaha.

V tréninku Jeana de Mieulleho zahájila kariéru prosincovým čtvrtým místem na 1700 metrů v Pornichetu. O více než čtvrt roku později zvítězila na stejné distanci i dráze a stáj ji na konci dubna nabídla v prodejce. V Česku debutovala těsnou druhou příčkou ve Velké jarní ceně, až do derby však neběžela delší dostih než 1700 metrů. Svým nedělním výkonem dala na otázky ohledně své distanční použitelnosti ráznou odpověď.

"Je to stejně krásný pocit jako poprvé. Jsem rád, že se nám to s Ingrid podařilo, moc jsem jí to přál. Klisně jsem před startem věřil a nezklamala mě. Že byl Ganibet třetí, jsem zaregistroval až nějaké dvě minuty po doběhu," přiznal Josef Dufek.

Šéf FK Mladá Boleslav přebíral cenu z rukou majitelky závodiště Marie Vítkové, bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové a operní pěvkyně Andrey Kalivodové spolu s celou rodinou. Fotbalový rozměr letošního derby zvýraznila i přítomnost majitelova zetě, fotbalisty pražské Sparty Jana Kuchty.

Doběh Abha - You Just Rock znamenal nejen triumf koní z francouzských prodejních dostihů, kteří ještě před čtvrt rokem nebyli v českém tréninku, ale i dominanci španělských šampionů, neboť v sedle druhého v cíli byl Sousův velký rival a kamarád Václav Janáček.

"David Liška nastoupil s Ganibetem už v polovině závěrečného oblouku, což mi trochu překazilo plány. Chtěl jsem ještě trochu počkat. V cílové rovině šel You Just Rock výborně a začal zabírat, ale je pravda, že nás Ricardo minul velice rychle a nedokázali jsme na jeho finiš odpovědět," hodnotil Janáček.

Další hvězdy: Rex Of Thunder, Gallanticus a Shahbandar

Rámcový program derby-dne, který se konal za slunečného počasí a před bouřlivou diváckou kulisou, obsahoval ještě tři další jedničkové dostihy. Ingrid Janáčková Koplíková a Statek Blata Český Ráj si připsali double díky na české půdě debutujícímu Shahbandarovi v Tattersalls Mile. Tomáš Lukášek si s vraníkem hlídal druhou pozici za vedoucím Caucasianem, před distancí zavelel k útoku a udržel za sebou mocně finišujícího outsidera 40:1 Melandrose. Třetí Sagar o délku porazil šampiona Ignaciuse Reillyho.

"Jel jsem přesně tak, jak jsme se s Ingrid domluvili - sednout si za Caucasiana, nechat se jím potáhnout co nejdál a pak to zkusit," shrnul Lukášek dojmy z hřebce, který původně směřoval do derby a na dráhu se vrátil po čtyřměsíční přestávce.

Ve Sprinterské ceně Galerie Cermak Eisenkraft si i ve třetím startu kariéry udržel neporazitelnost valach Gallanticus. Čtyřletý ryzák stáje Linova přešel s Davidem Liškou po startu na špici a v cílové rovině bez velkých problémů odrazil útok favorita Worth Choice. Třetí skončil tříletý Hidden Colony před Legionarem Srb, loňský šampion dvouletých Devil In Pink zklamal při své sprinterské premiéře šestým místem.

"Asi v půlce cílové roviny začal Gallanticus na ostatní čekat, tak jsem byl ve střehu, jestli ještě někdo nastoupí. Jakmile se k nám začal blížit Worth Choice, znovu zapnul a nebylo co řešit. On si cválá na pohodu, až jezdci připadá, že nikam moc nejede," chválil Liška novou hvězdu trenéra Jaroslava Jelena.

Vytrvalecký Zlatý pohár společnosti Tipsport přinesl podobný průběh jako nedávná Velká cena Slovenska. Pětiletý Royal Right opět nakopl tempo a v polovině dostihu utíkal soupeřům o mnoho délek. Ricardo Sousa však dobře odhadl jeho síly a až do konce se udržel ve hře o vítězství.

V posledních metrech však musel kapitulovat před velkým závěrem obhájce vítězství Rex Of Thundera. Pětiletý hnědák stáje Březová pod svým trenérem Michalem Demem získával s každým cvalovým skokem prostor a po boji zvítězil o 3/4 délky v čase 2:31,04. Třetím místem opět potvrdila své kvality Totally Gold, na čtvrtou pozici se ve svém nejdelším dostihu za dobu v českém tréninku dostal Pace Man.

Dvojkový Memoriál Tomáše Šatry na 1800 metrů se stal kořistí tříletého Mes Ailese, figurujícího až do června na přihláškách derby. Tmavý hnědák majitele Kamila Vocetky se v sedle s Vendulou Korečkovou prosadil jistě o 2 délky před Fascing Rockem a tříletou Yonellou.

Závěr slavnostního dne patřil Václavu Janáčkovi. Nejprve dovedl pětiletou Maccaiu k triumfu v Ceně společnosti Vesiba na 2400 metrů a krátce poté se s jeho podporou vyčlenila z nezvítězivších domácí odchovankyně Baby Summer v premiérovém Memoriálu Jana Záglera.

Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE