reklama 11D

Češi mezi Cagnes-sur-mer a Dortmundem. Takový byl dostihový víkend

ikonka

Vítězství v Trevisu, série umístění v Dortmundu, zajímavé debuty tříletých či napjatě očekávaný návrat v Chantilly. Uplynulý dostihový víkend byl bohatý na české starty v zahraničí. Přinášíme pravidelný souhrn toho nejpodstatnějšího.
18.02.2024 18:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: France Galop  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Na šesti různých závodištích a ve třech zemích se mezi pátkem a nedělí představili koně v českém tréninku. Tentokrát sbírali především umístění a první starty debutantů.

O jediné vítězství se postaral na pátečním mítinku v Trevisu sedmiletý hnědák Igor, který při svém debutu v barvách a tréninku Josefa Váni mladšího jistě o 1 1/4 délky ovládl Premio Mogliano Veneto (3000 m). V jeho sedle byl Jan Kratochvíl.

Solidní úspěšnost měli v neděli na písku v Dortmundu svěřenci Miroslava Nieslanika. Ze čtyř zástupců MUDr. Evy Nieslanikové vybojovala trojice dotovaná umístění. Nejlépe si vedl veterán Donn Clifs, jenž pod Michalem Abíkem finišoval o hlavu druhý ve čtyřkovém handicapu na 1700 metrů.

Jeho stájoví kolegové doběhli do cíle s většími ztrátami. Účastník loňského Českého derby Sadalbari obsadil třetí místo v dostihu kategorie E na 1950 metrů dlouhých 14 1/2 délky za vítězným Bavaria Iron, Black Darkovi chybělo ve stejně dlouhém čtyřkovém handicapu ze čtvrtého místa dokonce 28 1/2 délky. Naprázdno vyšla jen Pleione, která skončila šestá ve IV. kategorii na 2500 metrů.

Tříletí debutanti ve Francii a Itálii

Ve francouzském Nimes zahájil kariéru do všech dostihů trojkoruny přihlášený Opalka ze stáje Ahmada Saeeda Mohammeda ali Alkamdy. Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové skončil v nedělním Prix du Gardon (1900 m, 14 000 eur) pro tříleté debutanty na předposledním devátém místě.

Premiérový start si ve stejný den v Pise odbyl další tříletek Derrivore ze stáje Dr. Charvát. Pod Sergiem Urru finišoval pátý v Premio Passione Labronica na 1750 metrů, 14 1/2 délky za vítězem.

Jeden debut byl k vidění i na sobotních dostizích v Cagnes-sur-mer. Klasickými přihláškami disponující King Warrior ze stáje Petry Čapkové se v maiden Prix du Vieux Bourg (1500 m, 23 000 eur) i přes zelený cvalový projev probojoval pod Hugem Besnierem na třetí příčku.

Další z tříletků trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové Zabyak odvodil classe 1 Prix Policeman (2150 m, 40 000 eur), v posledních stovkách metrů však ve stínidlech běžící reprezentant stáje Joly začal slábnout a klesl na poslední šestou pozici. Doběh uzavřela i jeho tréninková kolegyně Ballerina v classe 4 Prix des Commercants (1300 m, 13 000 eur).

Memento Mori je zpět

Na pátečním mítinku v Chantilly se po bezmála osmnáctiměsíční zdravotní přestávce vrátil na dráhu valach Memento Mori ze stáje BoKaBau s.r.o. Dvojnásobný francouzský vítěz si v classe 2 Prix de Plailly (1600 m, 27 000 eur) počínal pod Clementem Lecoeuvrem aktivně a ještě 600 metrů před cílem byl druhý. V závěru ho minuli soupeři a Memento Mori klesl na výsledné sedmé místo, necelé čtyři délky za vítězem.

Jeho tréninková kolegyně Materana ze stáje Leram se v Prix du Rond Fille de l' Air (1600 m, 27 000 eur) pro nezvítězivší tříleté klisny nedostala přes deváté místo.

V pátečním Trevisu se kromě již zmíněného vítězství Igora prezentovala dobrým výkonem i čtyřletá hnědka Cheverny ze stáje Dr. Charvát. Pátá ze Zlaté spony tříletých se na proutěných překážkách musela sklonit jen před domácím Island Kingem, vedeným Lenkou Neprašovou. Českou bilanci dotvořil pátým místem v dostihu na 2350 metrů Star King.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }