reklama 11A

Budou psát v Aintree historii? Jak "malá krysa" dojala bosse Ryanairu

ikonka

Příběh mocné irské stáje Gigginstown House Stud začal před osmnácti lety nenápadně. Dnes šéf Ryanairu Michael O'Leary vlastní 250 koní a v sobotu zaútočí na třetí vítězství ve Velké národní. V sázce je hned několik rekordů.
04.04.2019 12:27  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Jako šéf nízkorozpočtových aerolinek Ryanair proslul Michael O’Leary agresivní byznysovou strategií i množstvím kontroverzních výroků na adresu konkurence i nespokojených zákazníků. Ani v roli majitele dostihových koní si jeden z nejbohatších Irů současnosti nebere servítky.
 
"Snažím se mít co nejširší sestavu trenérů, abych nebyl závislý na tom, že se něco přihodí jedné konkrétní stáji. Filozofie je vcelku jednoduchá. Trenéři, kteří vyhrávají, od nás dostávají více koní, těm méně úspěšným je naopak bereme," řekl nedávno O’Leary.
 
V sobotu bude na barvy jeho Gigginstown House Studu upřena pozornost celého dostihového světa. O’Learyho hnědák Tiger Roll se může stát prvním koněm od dob Red Ruma, který obhájí vítězství ve Velké národní.
 

Čtěte více: Nejhorší pohroma historie? Noční můra bookmakerů se jmenuje Tiger Roll

 
Pro samotného O’Learyho, který se radoval také v roce 2016 prostřednictvím Rule The Worlda, by to bylo už třetí vítězství, což by ho zařadilo mezi nejúspěšnější majitele v historii dostihu. Kromě Tiger Rolla bude mít na startu ještě dalších šest nebo v závislosti na průběhu mítinku dokonce osm koní.
 
Právě kombinace kvality s kvantitou stojí za tím, že Gigginstown získal doma v Irsku už šest titulů šampiona překážkových majitelů a v posledních šesti letech mu tato meta unikla jen jednou. V sezoně 2015 / 2016 vévodil O’Leary i britským tabulkám.
 
Mozkem operace je bratr
 
58letý O’Leary, jehož majetek se dnes odhaduje na 908 milionů liber (v přepočtu 27,4 miliard korun), přitom začínal v dostihovém sportu relativně skromně.
 
Stáj pojmenovaná po usedlosti, kde šéf Ryanairu žije spolu s manželkou a čtyřmi dětmi a kromě koní chová i vysoce ceněný Aberdeen-anguský skot, měla v roce 2001 jediného koně. Tuco z tréninku Davida Wachmana vyhrál větší dostih v Naasu, což O’Learyho navnadilo a koupil dva další plnokrevníky. Jedním z nich byl hvězdný War Of Attrition, který v roce 2006 zvítězil v Cheltenham Gold Cupu.
 
Gigginstown House Stud se záhy rozrostl na několik desítek koní v tréninku a postupně expandoval až na dnešních 250, což je v rámci irských překážkových stájí druhý největší počet po J.P. McManusovi.
 
Dostihovým mozkem operace je O’Learyho mladší bratr Eddie, majitel hřebčína Lynn Lodge Stud a respektovaný expert. "Kdyby se o naši stáj nestaral Eddie, vůbec by nebyla. On kupuje všechny koně a stará se o odborné věci, já pouze vypisuji šeky," říká samotný Michael O’Leary.
 

Čtěte také: Napoprvé jsem udělal díru v Taxisu. Teď už dostihy nestíhám, říká Mátl

 
V posledních letech Gigginstown opakovaně nakupoval hotové překážkáře ve Francii, ale většina jeho skokanů nadále přichází z irských dostihů point-to-point.
 
Legendární šálek čaje v Punchestownu
 
Bratři O’Learyovi je rozdělují mezi trenéry Gordona Elliotta, Henryho de Bromheada, Josepha O’Briena, Mouse Morrise a Noela Meada. Kvůli neuspokojivým výsledkům se Gigginstown před třemi lety rozloučil s Tonym Martinem a Sandrou Hughesovou, šampionovi irských trenérů Williemu Mullinsovi vzal O’Leary před časem 60 koní kvůli zvýšení poplatku za trénink.
 
Šéfově důvěře se momentálně těší zejména 40letý Gordon Elliott, který se z průměrného žokeje vypracoval v trenérskou hvězdu první velikosti.
 
"Dáváme koně mnoha různým trenérům, ale Gordon stanovil úplně nové standardy. Když poprvé vyhrál Velkou národní, tak jsem si říkal: Sakra, kdo to je? Brzy mi ale bylo jasné, že je to naprosto výjimečná postava. Dřív stačilo na šampionský titul v Irsku 50, 60 vítězství, Gordon teď vyhrává běžně stokrát a více za sezonu," řekl O’Leary.
 
O tom, že přízeň bosse Ryanairu může být velmi vrtkavá, se v minulosti přesvědčil například Davy Russell. Do roku 2014 byl stájovým jezdcem Gigginstownu, dokud ho O’Leary nepozval v Punchestownu na čaj, kde mu dal okamžitou výpověď.
 
"Je známá věc, že naše cesty se rozešly nad nejlegendárnějším šálkem čaje v historii turfu. Svědčí o Davyho nezlomnosti, jak se dokázal vrátit," poznamenal O’Leary poté, co pro něj loni Russell ve svých 38 letech vyhrál Velkou národní na Tiger Rollovi.
 
Původně ho kupovali pro šejka
 
V sobotu prostořeký majitel, stále úspěšnější trenér a žokejský veterán opět spojí síly, aby se pokusili spolu s Tiger Rollem zapsat do historie. Devítiletý hnědák zřejmě půjde na start jako největší favorit Velké národní za posledních sto let. Alespoň pokud jde o sázkový kurs.
 
Posledním favoritem, jemuž se podařilo uspět, byl ovšem před devíti lety Don’t Push It s žokejem A.P. McCoyem. Průměrný sázkový kurs vítězů z posledních let byl 28:1 a je evidentní, že i tak třídový kůň jako Tiger Roll bude potřebovat především nezbytnou dávku štěstí.
 

Čtěte také: Zasloužil si Soumillon diskvalifikaci? Debata o trestech za biče sílí

 
Syn vítěze derby Authorized nicméně už několikrát prokázal, že umí překvapit a zabojovat i v okamžicích, kdy by to nikdo nečekal. Jeho dosavadní kariéra je všechno jiné než přímočarou cestou k triumfu ve Velké národní.
 
Narodil se v chovu dlouholetého veterináře Coolmoru Gerryho O’Briena. Jako odstávče ho za 70 000 guinejí vydražil John Ferguson pro Darley, ale v barvách šejka Mohammeda nikdy nevyběhl a jako nestartovavší tříletek byl nabídnut na dražbě. Tam ho za 10 tisíc liber koupil trenér Nigel Hawke, vítěz Velké národní 1991 v sedle Seagrama, a nachystal ho k překážkovému debutu.
 
Naposledy se Tiger Roll objevil v dražebním ringu v Cheltenhamu, kde ho získal Gigginstown za 80 000 liber. V Elliottově tréninku se brzy ukázal jako velký talent. Už ve čtyřech letech ovládl ve velkém stylu Triumph Hurdle na National Hunt Festivalu.
 
Postupně si na cheltenhamském mítinku připsal tři různé dostihy a celkem čtyři vítězství, v posledních dvou letech lehce vyhrál Glenfarclas Cross Country Chase na 6000 metrů.
 
Z "malé krysy" superhvězdou
 
O’Leary v Tiger Rollovi dlouho neviděl koně pro Velkou národní a jednu dobu se ho chystal penzionovat. Nechal se však přesvědčit Elliottem, aby valacha ještě nechal v tréninku.
 
V závěru loňské Velké národní hnědák vypadal jako jasný vítěz, pak se chvíli zdálo, že neodolá drtivému útoku krajana Pleasant Company. V cíli je nakonec dělila pouhá hlava.
 
"V životě bych si nemyslel, že se z něj stane špičkový steepler a krosař. Souhlasil jsem, aby se to zkusilo, ale on je taková malá krysa. Měří nějakých 155 centimetrů, takže když šel cross country v Cheltenhamu, byl menší než tamní překážky. S věkem neskutečně vyzrál a hlavně je to obrovský trenérský výkon Gordona Elliotta," řekl O’Leary.
 
 
Své pochybnosti měl i Davy Russell, nejstarší žokej ve startovním poli loňské Velké národní. 
 
"Původně jsem si nebyl úplně jistý, jestli to Tiger Roll dá. Jeho skokový styl je hodně ekonomický. Udělali s tím koněm neskutečnou práci. V závěru už začal být unavený, ale statečně bojoval až do konce. Předtím jsem jezdil ve Velké národní velké koně a teď najednou tohohle prcka. Jenže i Ferrari jsou menší než Range Rovery a nic to neznamená," smál se Russell.
 
Tiger Roll každopádně patří k hrstce koní, kteří dokáží probudit netušené city i v jinak nekompromisním O’Learym. Majitel Rynairu po loňské Velké národní v nevídaném návalu velkorysosti vyhlásil na zpátečním letu drinky zdarma pro všechny cestující.
 
I když… Ani ve světě nízkorozpočtových aerolinek se nic nemá přehánět.
 
Poté, co se O’Leary osobně omluvil pasažérům za drobné zpoždění, uvedl na správnou míru i svou nabídku: "Dnes jsme vyhráli Velkou národní, a proto dnes zcela výjimečně bude na palubě tohoto letu bar zdarma. Každý z vás má ale nárok pouze na jeden drink..."
 
 
 
Foto: Aintree racecourse




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE