reklama 11B

Barbara Hassová: Na koních už nejezdím. Provoz areálu mě plně vytěžuje

ikonka

Zduchovice má většina jezdecké veřejnosti spojené především s častými jezdeckými závody, ale neméně důležitou aktivitou je v tomto středisku chov koní. Každé hříbě tam doslova projde rukama Barbaře Hassové, která celý areál vede.
09.04.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Jednou z klíčových postav Jezdeckého centra Zduchovice je jeho předsedkyně Barbara Hassová. Nejen, že je ředitelkou všech závodů pořádaných tímto spolkem, ale také se aktivně věnuje chovu koní a jak přiznala v nedávném rozhovoru pro EquiRadio, právě tato aktivita jí naplňuje nejvíc ze všech. 
 
„Chovatelské sekci věnuji opravdu hodně času, protože mám na starosti v podstatě veškerou péči o chovné klisny – od připouštění po hřebení. Samozřejmě k tomu mám spolupracovníky, ale veškeré klisny si vyšetřuji i inseminuji sama, a to jak čerstvým, tak i mraženým spermatem. I ke všem porodům chodím já osobně. Dá se říct, že každé hříbě opravdu projdeme mýma rukama od početí až po ohřebení a později po nějaké první krůčky, když jdou ven,“ prozradila Barbara Hassová.
 

Psali jsme: Lánský: Po pár letech atletiky mě ježdění zase hodně chytlo

 
„Celkově mě na té práci baví různorodost, že se člověk opravdu nenudí. Práce s koňmi mě prostě naplňuje. Nedá se to brát ani jako práce, toto je opravdu životní poslání,“ konstatovala v podcastu EquiRadia
 
Dříve se Barbara podílela i na jezdeckém výcviku mladých koní, ale posledních pár let už aktivně nejezdí. „Pokud se chce člověk na některé věci zaměřit, tak je potřeba se na ně opravdu plně soustředit, což hlediska ježdění by úplně nešlo tady kombinovat s veškerým provozem, který mě plně vytěžuje. Neumím dělat věci napůl, tedy alespoň ne to ježdění. Když bych se chtěla vrátit do sedla, tak by to muselo být opět naplno, a to v tuto chvíli vím, že není absolutně časově reálné,“ přiznává. 
 
Velkou výhodou však je, že ve Zduchovicích je zkušený tým pracovníků, a to jak ve stáji, tak v kanceláři. Barbara se tak vždy může na kolegy spolehnout, že svoji práci odvedou stejně profesionálně, jako ona. „Ve stáji mám Pepu Lánského a Kristýnu Mázdrovou. Na ně je absolutní spolehnutí. Velmi často se na jejich práci s koňmi chodím dívat. Mohu se tak na vlastní oči přesvědčit, která spojení klisen s hřebci vyšla dobře, a která by třeba šla ještě zlepšit. Do budoucna mám pak lepší představu o tom, čím se bude připouštět v další sezoně. Mezi chovatelskou a sportovní sekcí je tak u nás velmi úzké spojení,“ prozradila. 
 

Nepřehlédněte: Průměrně se nám vrací dvacet mladých koní na sezonu, říká Mázdrová

 
Koním se Barbara Hassová věnuje odmalička, i když nepochází z jezdecké rodiny. „Naše rodina nebyla koňsky založena, ale já jsem byla takové to dítě, které tak dlouho doma něco chce, až se mu toho povede docílit. Ke koním mě přivedla babička s dědou. Paradoxně se tak stalo v Praze. Už když jsem byla malá, tak když jsem kdekoliv viděla koně, běhala jsem za nimi, chtěla je vidět zblízka, hladit je a pohybovat se kolem nich. Babička s dědou, kteří bydleli v Praze na Zahradním městě, tak zjistili, že jim téměř pod okny paneláku v Hostivaři sídlila rodina Helferových, kteří tam měli koně od kolotočů. Tak se šli zeptat, jestli by bylo možné se tam občas přijít s vnučkou podívat a tím to začalo. Učila jsem se tam jezdit a když rodiče viděli, že mě to stále neopouští, tak se později otec rozhodl koupit nedaleko Semil rozpadlou zemědělskou usedlost a začal ji postupně přebudovávat, až z ní vznikl krásný areál pro koně,“ vypráví Barbara o svých začátcích u koní. 
 
Ve zmíněném areálu počet koní přibýval. „Nejprve to byli opravdu jen rekreační koně. Když otec viděl, že ten zápal mám pořád stejný nebo spíš větší, tak se začalo přemýšlet i o pořízení těch sportovních. Tehdy jsme se domluvili s Radkem Housou. Od něho jsme si koupili první parkurové koně a pod jeho vedením začala jezdit. Poprvé jsem startovala na závodech asi ve čtrnácti letech, když jsem si udělala licenci. Bylo to v Poděbradech. Asi jako každé dítě jsem měla velké sny a ambice. Úspěchy se dostavovaly průběžně. Už v juniorském věku se mi podařilo každý rok jet na mistrovství republiky. Měla jsem dva kvalitní koně a s nimi přicházely i nějaké úspěchy na úrovni do 140 centimetrů. Po studiu na vysoké škole jsem začala ještě víc závodit, jelikož jsem měla i víc času. Díky tomu jsem se dostala na závody do Zduchovic, kde jsme se seznámili s Láďou Krulichem a postupem času jsem zde zůstala,“ ve stručnosti vylíčila, kudy vedla cesta do tohoto středočeského jezdeckého centra, které je v současné době nejaktivnějším pořadatelem závodů pod hlavičkou České jezdecké federace. 
 

Čtěte také: Ladislav Krulich: Ke koním mě to vždy táhlo, je to návrat ke kořenům

 

Společně s Ladislavem Krulichem se snaží zduchovický areál stále rozvíjet. „Za posledních šest až sedm let se tady udělal obrovský skok kupředu, ať už jde o zvětšení kolbiště, dobudování zázemí, turnajových stáji a boxů, nebo rekonstrukci penzionu. Každý rok se tady udělá strašně moc věcí, a to především pro pohodlí a spokojenost účastníků závodů, jezdců, trenérů, ošetřovatelů a rodinných příslušníků. A samozřejmě jde hlavně o maximální komfort těch jejich čtyřnohých partnerů. Koně zde jezdí na nejlepším povrchu, jsou ustájeni ve velmi kvalitních stájích a věřím, že se u nás mají dobře,“ dodává ve vysílání EquiRadia Barbara Hassová s tím, že rozhodně práce na zvelebování areálu není u konce, a i v dalších letech se účastníci akcí ve Zduchovicích mohou těšit na řadu novinek. 
 
Foto: poskytla Barbara Hassová 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE