reklama 11D

Aigle Vaillant vítězem Velké ceny Slovenska, Češi opět dobyli i Merano

ikonka

Slovensko, Itálie, Polsko a Švýcarsko. Tuzemské dostihové stáje prožily velmi rušný a také úspěšný víkend, během něhož slavily dva hattricky v Meranu a jeden na slovenském mítinku Turf Gala. Českým překážkářům se dařilo i ve Wroclawi.
05.06.2023 00:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Hattricky na bratislavském mítinku Turf Gala i v překážkových grupách v Meranu si v neděli připsali koně v českém tréninku. Další dvě vítězství tuzemských stájí se zrodila ve Wroclawi, zatímco dvojnásobný šampion sprinterů Ponntos tentokrát neuspěl v grupě 2 při derby-dni v Chantilly.

Rovinovým vrcholem mimořádně rušného víkendu bylo Turf Gala na bratislavském závodišti ve Starém háji, které nabídlo několik strhujících doběhů a těsná rozhodnutí. Ve Velké ceně Slovenska společnosti Lokotrans si odnesl vítězství čtyřletý Aigle Vaillant v barvách sponzora dostihu.

Svěřenec Luboše Urbánka dlouho přenechával iniciativu dalšímu tempaři v poli Royal Rightovi, ale v rozhodující chvíli ukázal pod Martinem Laubem největší zrychlení a po boji odkázal na druhé místo Rex Of Thundera v čase 2:28,87. Český doběh raz-tři zkompletoval na třetí příčce Gasparini.

 

Čtěte také: Valašská radost v Chuchli. Generálku na derby ovládl Charpentier

 

Stejnou bilanci měly tuzemské stáje i v největším slovenském sprintu Ceně ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Loni druhý Worth Choice si ve svých sedmi letech pod Janem Vernerem doběhl pro jisté vítězství o 3/4 délky před Jir Sunem a ve střední Evropě debutujícím Legionarem Srb a postaral se o největší rovinový triumf trenérky Štěpánky Myškové i stáje Vasury Kolesa.

Možná nejpohlednější doběh dne nabídla Cena Scottish Rifla. Václavem Janáčkem mistrně vedený bělouš Ignacius Reilly uhájil náskok krku na Shabanu, o další krátkou hlavu zpět finišovala třetí Zariyannka. Sedmiletý rekonvalescent stáje Syndikát V3J tak dosud v péči trenérky Evy Záhorové neprohrál, naopak druhá Shabana přišla o svoji dosavadní bratislavskou neporazitelnost.

Zbylé dva jedničkové dostihy slavnostního programu vyhráli domácí koně. Ve Starohájském kritériu se po tuhém boji o nos prosadil Goldis před Mythical Thorem, nejlepší českou reprezentantkou byla třetí Shining Sky. Další kandidát Českého derby Mes Ailes se nedostal přes sedmé místo, v těsném doběhu však ztrácel na vítěze jen necelé tři délky.

Cenu Arvy ovládla Free Folie a stáj Strnisko se tak mohla radovat z cenného double, zatímco klasická vítězka Feschanda se musela spokojit s čtvrtým místem.

Ponntos osmý v Chantilly

Na francouzský derby-mítink v Chantilly se vypravila stáj MUDr. Evy Nieslanikové a ze tří startů vytěžila jedno umístění. Postaral se o něj zkušený Donn Clifs, čtvrtý v amatérské classe 3 Prix Aly Khan (1200 m, 23 000 eur) s odstupem asi 2 1/4 délky na vítěze.

Napjatě očekávaný návrat šampiona Ponntose na blacktype scénu v grupě 2 Prix du Gros-Chene (1000 m, 130 000 eur) skončil osmým místem. V sedle s Bauyržanem Murzabajevem se tradičně ocitl na špici a odvodil úvodních 700 metrů. Už před distancí byl nicméně poraženým koněm a v cíli ztrácel asi pět délek na vítěze Game Runa.

Bez šancí zůstal i ryzák Moraliste mezi debutanty v Prix RMC - Prix d' Orgemont (1100 m, 50 000 eur), když s Jaromírem Šafářem doběhl v konkurenci soupeřů z velkých francouzských stájí sedm délek za polem.

Dva hattricky v Meranu

Nadmíru úspěšně si počínali čeští zástupci v Meranu, kde v rámci celého víkendu ovládli šest dostihů včetně obou dostihů Graded 1. Vypovídající byla startovní listina sobotního Premio Gran Corsa Siepi D'Italia (Gd1, 4000 m), tvořené výhradně koňmi tuzemských trenérů. Lehký triumf o sedm délek slavil Mauricius s Josefem Bartošem, za nímž si další příčky rozdělili Zanini a Skins Rok.

Další proutěné překážky Premio Criterium Di Primavera (Gd2, 3500 m) se staly kořistí v Meranu již potřetí vítězného Don’t Dreama s Janem Faltejskem. Ten porazil o půldruhé délky Aslana, třetí doběhl Costa Rica.

Stáj Dr. Charvát a trenér Pavel Tůma přidali v sobotu ještě lehké vítězství Flemarona v proutěnkách nezvítězivších, než v neděli korunovali úspěšný víkend triumfem sedmiletého Firs Of Alla s Janem Faltejskem v Grande Steeple-chase D'Europa (Gd1, 4600 m).

Letos neporažený ryzák odešel druhému Gangsterovi de Coddes o devět délek, na tabuli se dostali ještě čtvrtý Notti Magiche a pátý Ocean Life.

Desetidélkovou demolicí pole Premio LXVIII Premio Ezio Vanoni (Gd2, 3800 m) potvrdil renomé talentovaného překážkáře na vzestupu čtyřletý Ramuntcho ze stáje Scuderia Aichner SRL, jehož odjezdil Josef Bartoš. Druhé peníze získala Lady In The Lake.

Trenér Josef Váňa mladší si připsal i kros Grande Steeple-Chase Di Roma (Gd3, 5000 m), kde dominoval o pět délek Gap Pierji s Janem Kratochvílem, zatímco jeho stájový kolega Brunch Royal doběhl až čtvrtý.

Reggaeton vítězem wroclawského trialu

Jen dva koně dokončili nedělní Nagroda Wrocławska Trial (4300 m, 24 000 zl.) a oba přijeli na wroclawské závodiště Partynice z Česka. Jistě o půldruhé délky zvítězil pětiletý Registanin vnuk Reggaeton, připravovaný Hanou Kabelkovou pro stáj Wrbna Racing. V jeho sedle byl Pavel Složil mladší, druhým koněm v cíli byl Sophist.

Premiérové vítězství kariéry slavil na polské dráze čtyřletý valach Pretty King v majetku Wieslawa Jakuba Kartuse. Svěřenec Grega Wroblewského dominoval pod Marcelem Novákem o pět délek ve steeplechase čtyřletých na 3850 metrů.

O den dříve skončila ve švýcarském Aarau neporazitelnost pětiletého Greek Desserta ze stáje Jiřího Charváta mladšího. Napajedelský odchovanec trénovaný Pavlem Tůmou, který v předchozích dvou sezonách ovládl všech šest dosavadních startů své kariéry, skončil s Janem Odložilem druhý v 76. Grosser Preis des Kantons Aargau (4200 m, 15 000 CHF). Na vítěze Fou de Reve ztrácel v cíli pouhý krk.

Foto: Závodisko Bratislava




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }