reklama 11A

Montjeu Third ve Velké Chuchli porazil Lagara

Letošní dění v Conseq Parku Velká Chuchle pokračovalo Dostihovým dnem štik českého byznysu – XV. ročníkem British Racing GREEN Day, který nabídla celkem devět dostihů. Vrcholy programu byly Cena Vodafone & štik českého byznysu...
24.04.2016 21:31  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
 
...(27. Memoriál prof. Václava Michala, I. k., 1400 m, 135 tis. ) – předzkouška tříletých hřebců a valachů pro klasickou Velkou jarní cenu, a Cena Rigips (11. Memoriál Jaroslava Maška, 1400 m, 90 tis. ) pro starší koně, v níž se po dvou sezónách v chovu vracel na dráhu dvojnásobný Kůň roku (2010 a 2011), Gr.1 vítěz Shamalgan.
 

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
Favoritem Ceny Vodafone & štik českého byznysu byl pochopitelně vloni neporažený juniorský šampión Lagaro (ž. Verner, tr. Petrlík, stáj DAR, 2,5:1), avšak v odvetě za říjnovou Cenu zimního favorita o dvě a půl délky podlehl tehdy druhému Montjeu Third (tr. Juránek, stáj Rabbit Trhový Štěpánov, 5:1), v jehož sedle distancovaného Martina Laubeho úspěšně nahradil žokej Petr Foret. Ten si tak připsal i druhý jedničkový test sezóny, v jeho kariéře navíc šlo o jubilejní třicáté vítězství v dostihu nejvyšší kategorie na českém území. Do listiny vítězů Memoriálu prof. Michala se Petr Foret zapsal potřetí, stejně jako stáj Rabbit Trhový Štěpánov, naopak kouč Petr Juránek tuto zkoušku vyhrál poprvé.
 
Jen o krk třetí bronzový skončil třetí český odchovanec na startu Johnny Whistle (ž. Mach, tr. Myšková, Stáj Jeso, 10:1), pětici za ním doplnili místní novicové Luck Ahead (ž. Rája, tr. Petrlík, DK Tandem, 5:1) a Akbulat (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 7,5:1).
 

Shamalgan při comebacku čtvrtý

V ostře sledované Ceně Rigips se dva a půl roku po posledním startu představil legendární Shamalgan (ž. Verner, tr. Resulov, Ardak Amirkulov, 3,5:1) a cílem procválal na čtvrté pozici. Nečekaným vítězem se stal šestiletý valach Nyani Tomba (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly, 15:1), jenž při třetím triumfu své kariéry po boji o půl délky zdolal obhájce loňského triumfu Nine ou Four (ž. Rája, tr. Luka, Syndikát V3J, 3,5:1). Třetí honorář rovněž překvapivě vytěžil Seasonal Missile (ž. Havelková, tr. Wroblewski, Nýznerov, 15:1), pátá finišovala jediná klisna v poli Ocara (ž. Chaloupka, tr. Maršíčková, Jamax, 17:1), zatímco favorizovaný Dashing Home se v závěru zcela propadl.
 

Další dění:

V úvodní Ceně Arcadis (hdcp IV. k., 1200 m) se pod nízkou hmotností lehce prosadil jediný nezvítězivší aktér dostihu, čtyřletý valach Stáje Sokrates Tapajo (tr. V. Chaloupka, 6:1) s letos prvně vítěznou jezdkyní Kateřinou Hlubučkovou.
 
V Ceně Schneider Electric (IV. k., 1400 m) pro nezvítězivší tříleté zahájil tažení za druhým letošním hattrickem dvojnásobný žokej-šampión Jan Rája, když do cíle na jistém prvním místě dovedl favorizovanou svěřenkyni Heleny Vocáskové Saru Percy (Vesiba, 2,5:1).
 
Také v následné zkoušce tříletých koní, Ceně AC-T Servis (III. k., 1600 m) dominoval favorit, v sedle poprvé v ČR startujícího a poprvé vítězného Ivana Le Terrible (tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 3:1) letošní premiérový český triumf získal trojnásobný a úřadující žokej-šampión Bauyržan Murzabajev.
 
Rovněž v Ceně Dermacol (II. k., 2210 m) splnil favorit svou roli, na dva týdny starý triumf z Bratislavy po tuhém boji navázal druhým plným zásahem čtyřletý zdejší novic Shaywan (tr. J. Váňa, Martin Horák, 1,7:1), podruhé v neděli triumfoval žokej Jan Rája.
 
Vítězný návrat na dráhu po deseti měsících, s využitím nízké zátěže, předvedl v Ceně Prodoor (hdcp III. k., 1800 m) čtyřletý bílý valach Dzinfizz (tr. Zobal, Stáj Luka-Mandak, 4,5:1), jenž dokázal proměnit teprve čtvrtý životní start v již třetí výhru, taktéž potřetí – v tomto rocevyhrála i jezdkyně Jiřina Andrésová.
 
Hattrick žokeje Jana Ráji dotvořila v Ceně Gerlach (IV. k., 1800 m) pro nezvítězivší tříleté české rodáky debutující ryzka stáje Stanislav Chudáček Krasava (tr. Vocásková, 5:1), jež se uvedla pohledným třídélkovým vítězstvím.
 
Další vítězný comeback se odehrál na závěr odpoledne v Ceně Auto Stodůlky Volvo (IV. k., 1800 m), předloňský trojnásobný vítěz, pětiletý valach Faraon musel celou loňskou sezónu vynechat, i přesto tady s jistotou vyhrál a přinesl druhá prvenství dne pro žokeje Petra Foreta, trenéra Petra Juránka a stáj Rabbit Trhový Štěpánov.



Štítky: dostihy
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE