reklama 11A

Letos byl o finále SP tvrdý boj, říká Lukáš Klouda

Lukáš Klouda ani jednou nechyběl v uplynulých 5 letech ve finále série Světového poháru ve voltiži. V rozhovoru pro Jezdci.cz prozradil, že letošní výsledek ze zimních kol považuje za větší úspěch, než kdy dřív, protože bodovat je těžší a těžší...
02.02.2016 17:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Fotogalerie: archiv Jezdci.cz

Lukáš Klouda se po sečtení výsledků z pěti kvalifikačních kol Světového poháru 2015 / 2016 ve voltiži může radovat z postupu do finále, které se koná během prvního březnovém víkendu v Dortmundu. Ke své cestě zimními závody a kvalifikaci do finále nám poskytl krátký rozhovor.
 
Jak hodnotíte dosavadní kola Světového poháru
 
Myslím, že je to z hlediska podaných výkonů nejlepší sezóna. Sice již nevyhrávám, ale to mi nevadí. S Landarem se vidíme jen na závodech, ale přesto nám to „klape“… Práce je moc, a tak na to, abych dojížděl do Čech na trénink, už vůbec čas není. Trénuji v tělocvičně a na koni jezdím z „paměti“. Sice vím, že už jen stěží můžu bojovat o první příčky, ale ostudu si nedělám a baví mě to. A to že jsme ve finále, to je letos větší úspěch než kdykoliv před tím. Porazili jsme v boji o kvalifikaci mistra či vicemistra Evropy z předešlých let a byly to nervy do poslední minuty.
 
Které kolo považujete za nejvydařenější, a které za nejméně vydařené? 
 
Letos byly vydařené víceméně všechny. Především pak z hlediska, co jsme měli předsevzaté. A nejlepší bylo Lipsko. Sice mě rozhodčí tlačili, co mohli, abych pustil kvalifikační místo, ale naštěstí to nezvládli... Lipsko je pro mě nejkrásnější závod, ale většinou se mi jedno kolo nevydařilo a to pak mrzelo... Letos jsem si to užil. 
 
S čím jste byl nejvíce spokojen a s čím naopak zklamán v rámci sestav? 
 
Soustředím se na sestavu už jen jako na celek, a tak i to hodnocení můžeme tak brát.
 
Jak se za poslední roky změnila konkurence v závodech Světového poháru? Je hodně těžké se vůbec do série zimních závodů v rámci SP probojovat? 
 
To je to, co mě na letošní sezóně nejvíc těší. Že je to konečně těžké... A hlavně i boj o finále. Kvalifikovat se na Světový pohár bylo už i v loňských letech nelehké, ale do finále šli většinou ti tzv. „vytrvalci“... Letos byli ale vytrvalci všichni. A počty jsou nelítostné. Nejlepších 10 (až 15 dle toho kdo nenastoupí do poháru) se kvalifikuje na zimu a z toho 6 na finále.
 
Jak velký úspěch je pro vás probojovat se do finále této elitní série? 
 
Dřív jsem to bral jako samozřejmost... Letos to bylo jiné. Možná i proto, že to může být to poslední. Byl to tvrdý, trochu neférový boj, ale klaplo to. A letos je to fakt úspěch. I když to nikde neslavím a nezveličuji... 
 
Bylo to tedy náročnější než v předešlých letech? 
 
Ano...
 
Finále podle všeho proběhne v Dortmundu na začátku března. Jak velká komplikace je velký časový odstup od kvalifikačních závodů? 
 
Komplikace by to mohla být, protože se s Landarem moc nevidíme, ale i tak myslím, že na finále se nachystáme a zvládneme to. Odstup od letní sezóny byl větší a nevadilo to.
 
Budete před tím startovat někde jinde? Kdy vás uvidíme v ČR? Dorazíte na Jezdecký festival? 
 
Před tím určitě ne. A jinak těžko říct...



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE