reklama 11D

Kvalifikace na OH 2020 nabízí šanci pro více zemí

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala nové kvalifikační podmínky pro OH 2020 v Tokiu. Ty zvyšují šance Čechů na účast. V novém miniseriálu se dozvíme, jaké jsou počty jezdců, kteří do Japonska vyrazí. První článek je věnovaný parkurovému skákání.
18.05.2018 14:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
V Riu závodilo v roce 2016 patnáct skokových týmů, v Tokiu jich bude dvacet. Foto: FEI / Arndt Bronkhorst
 
FEI již zveřejnila kvalifikační pravidla pro olympijské hry, které se budou konat v roce 2020 v Tokiu. Jejich schválení předcházela zdlouhavá diskuze, zejména některé silné evropské země byly proti navrhovaným změnám. Šlo totiž o snížení počtu jezdců v týmech. 
 
Pro jezdecky silné národy tato změna nic nepřinášela. Naopak z řad špičkových dvojic, kterých mají v A-kádru dostatek musí redukovat ještě výrazněji, aby vybraly ty pravé pro tuto významnou akci. Federace kritizovaly také pokles sportovní úrovně, jehož se s příchodem dalších zemí na olympiádu obávají. 
 
Změna počtu jezdců na jeden národní tým nakonec však skutečně prošla a do nových kvalifikačních pravidel se dostala. Při zachování celkového počtu sportovců, kteří budou na olympiádě startovat se tak zvýšila šance probojovat se na tuto výjimečnou akci s celým družstvem. 
 
Když se ohlédneme do nedávné minulosti, tak pro hry v roce 2016 v Riu byla například celková účast skokanů limitována počtem pětasedmdesáti sportovců. Z toho patnáct jezdců závodilo jako jednotlivci. Šedesát jezdců patřilo tedy do družstev, kterých při počtu čtyř členů bylo patnáct. 
 
Pro rok 2020 zůstává celkový počet účastníků stejný. Počet členů v družstvu jedné země byl ovšem snížen na maximálně tři, a tak se kompletních týmů může do Japonska kvalifikovat oproti Riu o pět více. 
 

Svět je dle pravidel FEI rozdělený na jednotlivé skupiny, v nichž se o místa závodí. Ty jsou následující:

 
A – severozápadní Evropa
B – jihozápadní Evropa
C – centrální a východní Evropa plus centrální Asie
D – severní Amerika
E – střední a jižní Amerika
F – Afrika a blízký východ
G – jihovýchodní Asie a Oceánie
 

A jak jsou tedy kvóty v těchto skupinách rozděleny?

 
6 družstev (18 jezdců) – 6 nejlépe umístěných týmu na WEG 2018
3 družstva (9 jezdců) – ze skupin A a B – 3 nejlépe umístěné týmy na ME 2019
2 družstva (6 jezdců) – ze skupiny C (tam patří i ČR) vzejdou ze speciálních kvalifikačních závodů
3 družstva (9 jezdců) – ze skupin D a E – 3 nejlépe umístěné týmy na Panamerických hrách
2 družstva (6 jezdců) – ze skupiny F vzejdou ze speciálních kvalifikačních závodů
2 družstva (6 jezdců) – ze skupiny G vzejdou ze speciálních kvalifikačních závodů
1 družstvo (3 jezdci) – nejvýše postavený tým z finále Poháru národů 2019
1 družstvo (3 jezdci) – Japonsko jako pořádající země
 
Pochopitelně každý tým se kvalifikuje pouze jedním z výše uvedených způsobů. Takže pokud například některá ze zemí vyhraje finále Poháru národů v roce 2019, ale již bude kvalifikována díky dobrému umístění na WEG 2018 nebo ME 2019, jejich kvóta připadne dalšímu z týmů v pořadí. 
 
Pro jednotlivce pak v případě parkurů zbývá patnáct míst. Ze skupiny C, kam patří Česko, postoupí dva nejvýše postavení jezdci na žebříčku. 
 
Pro Českou republiku se šance na účast zvýšila právě skrze kvóty pro družstva. Vždyť pokud by tento dokument platil v roce 2015, kdy český národní tým bojoval o účast do Ria, měl by vstupenku jistou. 
 
Tehdy z kvalifikačních závodů skupiny C postupovalo pouze jedno družstvo země, která soutěž vyhrála. Závody se konaly v srpnu 2015 v Šamoríně a v týmovém klání zvítězila Ukrajina. Češi, kteří se tehdy prezentovali ve skvělé formě, byli těsné druzí a účast v Riu jim tak utekla. Tentokrát budou ze speciální kvalifikační soutěže postupovat dvě družstva.
 

Podrobné informace ke kvalifikacím na olympiádu 2020 najdete TADY




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE