reklama 11A

Doha Fursan Qatar mají účast v PlayOffs na dosah

ikonka

Šestnáct nejvýše postavených týmů série Global Champions League zavítá v prosinci do Prahy, aby se v O2 areně utkali o titul v Super Cupu při galashow světového parkuru Prague PlayOffs. Postup mají na dosah jezdci celku Doha Fursan Qatar.
19.10.2018 20:51  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Všichni členové družstva Doha Fursan Qatar, které se před posledním kvalifikačním kolem drží na dvanácté příčce tabulky, pocházejí až na jednu výjimku z Kataru. 
 
Nejúspěšnějším jezdcem této blízkovýchodní země je Bassem Mohammed, jenž je také jednou z opor týmu. Jednatřicetiletý rodák z Doha stál v letošní sezoně na startu ligové soutěže při většině kol a podílel se také na jejich nejlepším výsledku, kterým bylo třetí místo ve Valkenswaardu.
 
Ve své kariéře má zapsaných několik vrcholných akcí celosvětového významu. Účastnil se finále Světového poháru 2013, Světových jezdeckých her ve francouzském Caen v roce 2014 a v témže roce získal zlato na Asijských hrách. Má také zkušenost z olympiády v Riu de Janeiru. Jeho nejzkušenějším koněm je dvanáctiletý belgický valach Gunder a do nejvyšší úrovně začíná pronikat také s běloušem Argelith Squid.
 
Dvojkou katarské reprezentace je Sheik Ali Bin Khalid Al Thani, jenž rovněž nechybí v řadách tohoto celku. Také on má za sebou řadu vrcholných mítinků. Dvakrát se účastnil Asijských her, a to v letech 2006 a 2010, v roce 2014 si z nich dokonce odvezl zlatou medaili. Z Pan-arabských her s ročníkem 2011 má stříbro. Dvakrát se kvalifikoval do finále Světového poháru a závodil také na Světových jezdeckých hrách v Kentucky a v Caen. Jeho stájovou jedničkou je třináctiletý First Devision. Často sedlá také klisnu Carolinu.
 
Ve věkové kategorii U25 tedy do 25 let jsou v družstvu Doha Fursan Qatar hned dva zástupci reprezentující rovněž Katar. Jsou to Rashid Towaim Ali Al Marri a Hamad Ali Mohamed A Al Attiyah. Oba mají přes svůj mladý věk zkušenosti ze závodů na úrovni s pěti hvězdami. Druhý jmenovaný jezdec se dokázal probojovat mezi elitu Světového poháru, když v roce 2014 jako ani ne dvacetiletý postoupil do jeho finále.
 
Zbývá pátý člen týmu - jediný zástupce, jenž nepochází z blízkého východu. Nemluvíme o nikomu jiném, než o nositeli jednoho z nejznámějších jezdeckých jmen Michaelovi Whitakerovi. Letos osmapadesátiletý Brit má za sebou čtvery olympijské hry. Z těch, jež se konaly v roce 1984 v Los Angeles má stříbro ze soutěže družstev. Ostatně jeho sbírka týmových medailí z dalších šampionátů je oslňující. Čtyřikrát zlato z mistrovství Evropy, přičemž to nejstarší je z roku 1985, to nejmladší z roku 2013. Druhý byl na kontinentálním mistrovství jednou a na třetí místo dosáhl dvakrát. Na stupních vítězů stál také při Světových jezdeckých hrách v roce 1990, o čtyři roky dříve rovněž. Hvězdou jeho stáje je šestnáctiletý Viking, s nímž však v posledních měsících příliš často nesoutěží. Do popředí se tak dostávají mladý devítiletý hřebec El Wee Widge a stejně stará klisna Ambra.
 
Fanoušci špičkového parkurového sportu se mohou těšit v prosinci na čtyřdenní program plný nejlepších jezdců a koní planety. Galashow světového parkuru Prague PlayOffs včetně týmového Super Cupu začne v O2 areně ve čtvrtek 13. prosince a vyvrcholí v neděli 16. prosince.
 
Poslední závod série Global Champions před prosincovými PlayOffs se uskuteční v katarském Dauhá od 8. do 10. listopadu. Další podrobnosti najdete na adrese www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com.
 
Foto Stefano Grasso/LGCT a Mario Grassia/GCL



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE