reklama 11D

Betino Gomba handicap 2017 ve Velké Chuchli

První dubnovou neděli bude v Conseq Parku Velká Chuchle zahájena dostihová sezona 2017. Tradičním vrcholem otevíracího programu je jubilejní 90. ročník Betino Gomba handicapu (I. k., 1200 m, 135 tis. Kč) pro čtyřleté a starší sprintery...
29.03.2017 13:34  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Na jeho startu se sejde osm aktérů, v čele s vítězkou loňské Svatováclavské ceny Anitschkou. Celkem se uskuteční osm dostihů, nominováno je 77 kloní a 27 jezdců. Úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Završí Anitschka hattrick(y)?

S nejvyšší hmotností (61,5 kg) půjde do nedělního hlavního dostihu čtyřletá klisna stáje Joly Anitschka, která v průběhu loňské sezóny posbírala celkem čtyři triumfy a pravidelně se zlepšovala až k zářijovému vítězství v nejprestižnější tuzemské sprinterské zkoušce Svatováclavské ceně. Před ní lehce opanovala trojkový handicap a po ní již nestartovala, takže bude usilovat o třetí prvenství v řadě. Završit hattrick v rámci Gomba handicapu pak mohou jak její žokej – úřadující šampión – Jan Rája, tak trenér Tomáš Šatra.
 
Také druhá nejvyšší zátěž (58 kg) je ve startovní listině uvedena u čtyřleté klisny, a tou je držitelka titulu Sprinter roku 2016 na Slovensku, kde vloni vyhrála Cenu MPRV SR a Cenu Myse Efily (ž. Janáčková, tr. Koplík, stáj LOKOTRANS Slovakia CZ). Podle nesených hmotností následuje další klisna (57 kg), svěřenkyně slovenského kouče Pavla Kalaše Living Colors, která v loňské Ceně MPRV SR obsadila druhou příčku, stejně jako při svém jediném dosavadním vystoupení v Praze, v předloňském EJC Fillies and Mares za Dumnonií. V jejím sedle se po třech letech na pražské dráze představí člen historické Top 10 českých žokejů (383 vítězství) Martin Srnec, v posledních sezónách jezdící v zahraničí, především v Polsku.
 
A právě trojnásobný a úřadující polský žokej-šampión, jímž i přes své mládí je dvaadvacetiletý Szczepan Mazur, bude dalším netradičním jezdcem v poli: pražskou dráhu zná z obou dosavadních ročníků Evropského poháru žokejů, vloni tu navíc v jednom dostihu dosáhl i na vítězství. Tentokrát je angažován trenérem Gregem Wroblewskim a jeho partnerem bude vítěz loňského Červnového poháru Master of Gold (TVD, a. s., 55 kg).
 
Solidní výkonnost vykazuje i šestiletý svěřenec Luboše Urbánka Hello Hobby (Lokotrans, 56 kg), který v předloňském Gomba handicapu skončil čtvrtý. Na sklonku loňské sezóny v Mostě triumfoval ve dvojkovém sprinterském handicapu a v neděli jej povede vítěz Gomby z roku 2009 Petr Foret, s nímž se v minulosti potkali dvakrát a mají spolu příznivou bilanci: před třemi roky obsadili třetí místo v pardubické Ceně sprinterů a předloni druhou příčku v Lysé nad Labem.
 
Handicapové dostihy jsou ze své podstaty vyrovnané (čím vyšší výkonnost koně, tím více kilogramů pro něj) a jarní část sezóny, bez aktuálních forem, bývá ohledně tipování velice nevyzpytatelná, takže nebude žádným překvapením, když se na přední příčky probojuje někdo z trojice kandidátů s nejnižšími hmotnostmi: osmiletý matador sestavy Echo Rules (ž. Verner, tr. Pišl, CK Martin Tour, 53,5 kg) vloni vyhrál dvojkový handicap v Mostě a na domácí pražské dráze pak, v rámci EJC, skončil s nejvyšší zátěží jen těsně druhý, čtyřletý Akbulat (Valentin Bukhtoyarov, 52 kg), jehož trenér Šavujev Gombu vyhrál v roce 2014 a žokejka Martina Havelková je jednou ze čtyř a zároveň zatím poslední vítěznou jezdkyní v historii tradičního úvodního testu sezóny (v roce 2006 se prosadila s German Maltem), byl vloni pátý ve Velké jarní ceně, načež běhal na menších francouzských drahách, kde se jednou umístil, a vůbec nejméně zatížená sedmiletá Kobi (tr. Hulínský, Protendon-Hulínský, 51 kg), vloni mj. druhá z květnové Ceny Nory Jeane či čtvrtá z říjnového Memoriálu Harryho Petrlíka, jíž povede vítězka Nikon Ladies Cupu 2016 Kateřina Hlubučková.
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Velké Chuchle (IV. k., 1800 m): do úvodního dostihu sezóny nastoupí účastník loňského Gerschova memoriálu Nagano Gold pod novou stájí i trenérem.
 
14.30 – Cena časopisu Jezdectví (hdcp IV. k., 1800 m): v letošním prvním handicapu by nízké hmotnosti mohl využít La Lagion, vstupy do sezón mívá úspěšné.
 
15.05 – Cena Autodopravy František Vlk (III. k., 1600 m): v tuctu tříletých debutantů se představí mj. první syn výborné Corcovady Conan, polobratr druhé z loňského Českého derby Krasavy Kris Rock, či syn nejúspěšnějšího světového plemeníka Galilea a australské sprinterské šampiónky Melito Palazzo Corsini.
 
15.40 – Cena AgroEfekt, s. r. o. (hdcp III. k., 1600 m): v handicapu na mílové trati budou startovní boxy plně obsazeny, nejvyšší zátěž ponese bronzová z loňské slovenské Jarní ceny klisen Rabbit Percy.
 
16.10 – Cena „s lítačkou na dostihy“ (III. k., 1200 m): ve sprintu tříletých má nejvyšší ambice vítěz z loňského seriálu Fitmin Cup Darien, ze Slovenska přicestuje účastník Karpatské ceny (tamní Cena zimního favorita) Chilli Chocholate.
 
17.15 – Cena šampionátu Nikon Ladies Cup 2017 (hdcp IV. k., 1400 m): v předposledním bodu programu zkusí vítězství z loňské edice tohoto dostihu, jež bylo jejím dosavadním jediným plným zásahem, obhájit pětiletá klisna Pardonie.
 
17.45 – Ceny Whisky (hdcp V. k., 1400 m): v závěrečném handicapu by se mohly prosadit vloni progresivní klisny Svitava a Raylene.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE