reklama 11C

Výstava Koně v akci slaví výročí. Do Pardubic se vrací bohatý program

ikonka

Dostihové závodiště Pardubice si letos připomíná hned několik výročí. Pořadatel dostihů, Dostihový spolek, si připomíná 30 let od svého založení a výstava Koně v akci je jen o pět let mladší. Ve dnech 9. a 10. září se uskuteční její už 25. ročník.
23.08.2023 14:28  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Výstava Koně v akci je druhou největší akcí po Velké pardubické, která se na pardubickém dostihovém závodišti koná. Tradičně nabízí ukázky různých plemen koní, a to nejen v chovatelských kolekcích, ale také při různých pracovních, sportovních či jiných dovednostech. Je setkáním koní s lidmi a ukazuje jejich partnerství, spolupráci i přátelství.

Něžní obři

Největší část programu obvykle patří plemenům chladnokrevných koní. A nejinak tomu i letos. Tito "něžní obři", včetně klisen s hříbaty, se představí nejen v chovatelských přehlídkách. Návštěvníci se mohou těšit na Mistrovství České republiky v těžkém tahu i na šampionát v ovladatelnosti s kládou, která vychází z dovedností při práci v lese.

Z praxe vychází také další zápolení, a to soutěž v orbě koňmi "O ruchadlo bratranců Veverkových". A i tady se bude slavit. Soutěž totiž zapíše jubilejní 20. ročník. Do oranice u Poplerova skoku vjedou oráči se svými dvojspřežími a pluhy v sobotu.

Naopak novinkou je jiný typ orby. Poprvé se v Pardubicích v rámci výstavy uskuteční soutěž sportovní orby středních škol. Tentokrát ale nepůjde o živé koně, ale koně pod kapotou. Konat se bude v neděli.

Poníci z Walesu

Po oba dny se divákům představí protiklad těchto obrů. V chovatelských kolekcích, ale také v různých soutěžích a věkových kategoriích, budou soutěžit v rámci Národní výstavy koně plemene velšský pony a cob. Jde o blízce příbuzná plemena koní pocházející z Walesu a právě z Velké Británie přijedou i rozhodčí.

Úplně jiným typem soutěží bude Mistrovství České republiky v mountain trailu (horská stezka). Zjednodušeně řečeno, jedná se o dovednosti koně překonávat různé přírodní překážky jako je třeba přecházení přes různé lávky, terénní nerovnosti nebo třeba potoky či říčky. Je to disciplína o důvěře mezi koněm a člověkem.

Koňská show

Lákavé je i sobotní odpoledne, kdy je připravena koňská show. Přímo před hlavní tribunou na diváky čeká průřez minulými ročníky výstavy prostřednictvím různých představení a ukázek – tedy vozatajové, rytíři, dámy v sedle, sportovní koně a další. Vyvrcholením bude představení skupiny Haraldos Stunt Brothers, která působí také v zahraničí a jejichž služeb využívají i filmaři. Pro své vystoupení si přiveze čtrnáct koní.

V rámci doprovodného programu se návštěvníci výstavy mohou těšit na závody stále populárnějšího hobby horsingu, na projížďky na koních či konibusem, na kvalifikaci na Mistrovství České republiky v králičím hopu či menší výstavu hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Představí se také střední školy zaměřené na zemědělství, chov koní či veterinární péči a nabídnou třeba i dostihový trenažér nebo ukázku kování koní.

A nesmíme zapomenout na nedělní oslavu Dožínek. Ty jsou pořádány Okresní agrární komorou Pardubice a slibují nabitý program plný zábavy pro celé rodiny včetně předávání tradičních dožínkových věnců.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: poskytl Dostihový spolek a.s.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE