reklama 11D

Reakce Martina Blažka na rozhodnutí KRK. Zvažuje, že se obrátí na soud

ikonka

Člen České jezdecké federace Martin Blažek reagoval na rozhodnutí Kontrolní a revizní komise ČJF v souvislosti s jeho žádostí o prošetření platnosti usnesení Rady ČJF schválených na jednání konaném 20. prosince 2022.
22.02.2023 13:14  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Naše redakce od Martina Blažka obdržela ve středu 22. února k dispozici dopis, v němž vyjadřuje nespokojenost s prací KRK. Žádá také Disciplinární komisi ČJF o výklad stanov zejména ve vztahu k NOZ č. 89/2012 Sb. a jednoznačně určila kompetence jednotlivých orgánů ČJF. 
 
Martin Blažek také požaduje po oprávněném orgánu, aby se jeho podnětem plnohodnotně zabýval a zodpověděl všechny jím položené dotazy. „Naprosto nesouhlasím se závěrem, že podnět nelze prošetřit, neboť neexistuje audio/video záznam z daného jednání, neboť se na průběh jednání lze doptat jeho jednotlivých účastníků,“ zmiňuje kromě jiného.
 
„Znovu chci apelovat na funkcionáře ČJF, že se zde jedná o vážné podezření z porušení platných dokumentů ČJF a je nezbytné celou věc řádně prošetřit. Pokud ale jako spolek hospodařící s veřejnými penězi nemáme funkční kontrolní orgán, pak mi nezbude nic jiného, než o ochranu svých práv požádat a o ne/platnosti rozhodnutí orgánu dle §258 Občanského zákoníku požádat nezávislý soud. Zároveň budu považovat za nutné o nefunkčnosti kontrolních orgánů spolku informovat Národní sportovní agenturu, jakožto státní autoritu pro sport a správce dotačních programů, neboť řídící orgány ČJF bez funkčního kontrolního orgánu mohou rozhodovat zcela bez kontroly,“ prohlásil v písemné reakci adresované členům KRK a DiK ČJF s dodatkem, že věří, že kroky mimo Českou jezdeckou federaci nebude nutné podniknout, a že tato záležitost bude řádně prošetřena interními kontrolními orgány ČJF.
 
/AKTUALIZACE 22. 2. 15:35 HOD./ Redakce Jezdci.cz se ve středu kontaktovala předsedu Kontrolní a revizní komise Antonína Terbera s žádostí o stanovisko. Uvedl, že se členové KRK tématem budou znovu zabývat začátkem března na dalším zasedání, jelikož obdrželi další podnět. Zároveň jsme se ptali, zda bude navrženo dovolení nového člena KRK za Jiřího Svobodu, který na svoji funkci nedávno rezignoval. Antonín Terber uvedl, že s ohledem na blížící se celostátní konferenci ČJF a končící mandát současných členů KRK nového člena navrhovat nebude a nechá toto rozhodnutí čistě na Radě ČJF. V komisi tak je vedle Terbera již pouze Olga Plachá.
 
Jak jste se již na webu Jezdci.cz mohli dočíst, Martin Blažek se obrátil na Kontrolní a revizní komisi ČJF (KRK), stejně jako na Disciplinární komisi ČJF (DiK), s podnětem k prošetření platnosti usnesení Rady ČJF schválených na jednání konaném 20. prosince 2022. Vznesl také návrh na určení neplatnosti rozhodnutí orgánů spolku přijatých na uvedeném jednání.
 
Ve svém podnětu požadoval, aby Kontrolní a revizní komise ČJF prošetřila, zda bylo uvedené jednání Rady bylo v souladu se Stanovami a dalšími právními předpisy, resp. interními předpisy ČJF. Chtěl také vědět, zda všechny předcházející jednání VV ČJF a Rady ČJF od poslední celostátní Konference ČJF probíhala v souladu s platnou legislativou a zda zápisy z jednání těchto orgánů publikované v JIS plně odpovídají průběhu jednání. Blažek také po členech KRK chtěl prošetřit, jestli jsou při jednáních orgánů spolku dodržovány všechny demokratické zásady pro vedení spolku a vedení jednání není v rozporu s dobrými mravy.
 
Kontrolní a revizní komise v reakci na to konstatovala, že vzhledem k tomu, že neexistuje zvukový záznam, ani zápis z jednání Rady ČJF v prosinci 2022, je jediným dokladem právě výše uvedené usnesení z této Rady ČJF, kterým je ve svém Sazebník poplatků schválen počtem 13 hlasů. „Jako takový považuje KRK sazebník za schválený,“ stojí v zápisu. V následném usnesení schváleném všemi třemi členy komise KRK ČJF doporučuje pořizovat z jednání orgánů zápis, popř. zvukový záznam, aby nemohlo docházet k nesrovnalostem a pochybnostem o průběhu jednání.
 
Předešlý komentář k tomuto tématu najdete ZDE.
 
Foto: poskytl Martin Blažek (archiv Jezdci.cz)



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE