reklama 11C

Z Facebooku mizí stránky nabízející prodej živých zvířat včetně koní

ikonka

Věděli jste, že prodej zvířat prostřednictvím Facebooku není na Marketplace nebo ve skupinách pro nákup a prodej povolen? To se týká i příspěvků, které nabízejí adopci. V posledních dnech bylo smazáno několik stránek s nabídkou prodeje koní.
01.08.2019 11:32  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Prodej zvířat není na Marketplace nebo ve skupinách pro nákup a prodej povolen. „To se týká i příspěvků, které nabízejí zvířata k adopci,“ uvádí se v pravidlech Facebooku. Zároveň je však dodáno, že: „k prodeji zvířat můžete vytvořit příspěvek nebo reklamu v kanálu vybraných příspěvků.“ Podobně je na tom také Instagram. Ten zakazuje prodej živých zvířat mezi soukromými osobami, ačkoli kamenné prodejny můžou takový prodej nabízet.
 
Zmiňovaná pravidla některé sociální sítě začínají uplatňovat v praxi. „Během týdne Facebook smazal největší celosvětové facebookové skupiny zabývající se prodejem koní. Došlo i na mojí facebookovou stránku,“ říká Tereza Bezrouková, která se prodejem koní zabývá již šestnáct let. 
 

"Asi před dvěma týdny začaly postupně mizet z FB ty největší prodejní skupiny."

 
„Celé to probíhá už delší dobu. Zhruba před rokem to FB začal řešit tak, že v některých skupinách pro prodej koní mazal jednotlivé inzeráty, spíš namátkově. Prostě najednou přišlo upozornění, že to neodpovídá pravidlům a smazalo se to. Pak lidi přestali inzeráty zadávat jako „prodejní příspěvek“, ale začali to zadávat jako ‚diskusní příspěvek‘. Tohle pomohlo a inzerovalo se dál, ale ty inzeráty se tvářili jako diskusní příspěvek. Asi před dvěma týdny začaly postupně mizet z FB ty největší prodejní skupiny – mluvím o těch největších amerických, které měly třeba 30 až 40 tisíc členů. Prostě ta skupina najednou nebyla – jedná se např. o „Jumpers for sale“, „Horses for sale“ apod. Pak to začalo v německy mluvícím sektoru „Verkaufspferde“, „Pferde zu verkaufen“, „Pferdekauf“ – všechno zrušený,“ pokračuje Tereza Bezrouková.
 
„Já provozuji web verkaufspferde.cz a horsesforsale.cz, takže i moje pracovní FB stránka byla verkauspferde.cz. Snažila jsem se na FB zažádat o změnu názvu na CZ&EU Pferde/Horses – třikrát mi změnu automat zamítl, tak jsem podala odvolání s odůvodněním, že se tedy budu snažit dodržovat zákon a nebudu na své stránce nabízet koně k prodeji, nýbrž prezentovat naše úspěchy ze závodů a chovatelské produkty. Změna byla i potřetí zamítnutá a den na to (31. července 2019) mi přišla jen notifikace, že „publikování mojí stránky bylo zrušeno“. Bez varování, bez odůvodnění. Myslím, že tím pokusem o změnu názvu jsem na sebe trochu upozornila, ale jen se to tím celé urychlilo. Stalo by se to stejně. Teď mi volal jeden kolega, že se mu to stalo taky. Jsme trochu naštvaní, protože já tam měla skoro 4.000 a kolega 9.000 fanoušků. Mě to samozřejmě mrzí, FB měl v tomhle obrovský dosah, ale já to přežiju. Já tuhle práci dělám šestnáct let, začala jsem bez FB a budu žít i bez něj,“ dodává Tereza Bezrouková.
 
Až tedy budete chtít nabízet k prodeji koně na Facebooku či Instagramu, pamatujte na zmiňované pravidlo, aby se vám nestalo, že váš příspěvek, nebo dokonce celá stránka, bude smazána. 
 
Ilustrační foto Josef Malinovský




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE