reklama 11C

Z Císařského ostrova na Bílý Beránek: Jezdecká škola po požáru začíná znovu

ikonka

Za tři týdny to bude přesně rok, co třicetiletý žhář zapálil stáje jezdecké školy v Praze na Císařském ostrově, kde tehdy uhořelo šest koní a dva poníci. Od dubna Josef Koudela otvírá nový areál u Bílého Beránku ve Stodůlkách.
20.03.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský a Jezdecká škola Praha, poskytl Josef Koudela  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 
Vloni 11. dubna přišel Josef Koudela o šest koní a dva poníky, ale také o veškeré vybavení Jezdecké školy Praha 7, která sídlila na Císařském ostrově. Třicetiletého žháře policie dopadla a ten pak krátce před Vánocemi uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Za týrání zvířat, obecné ohrožení a poškození cizí věci se způsobenou škodou zhruba 3,5 milionu korun dostal osm let vězení. S náhradou škody však Koudela nepočítá. „Určitě nic neuhradí, nemá nic a je na osm let za mřížemi,“ rezignovaně konstatuje a snaží se hledět do budoucna. 
 
Třetí březnový víkend převezl tři koně, které má od přátel zapůjčené pro účely jezdecké školy, do nového areálu v Praze 5. „Majitel zdejších pozemků, kterým je akciová společnost Konsit Alfa Zličín, nám nabídl pronájem na deset let, a tak jsme zde začali budovat nové zázemí. Nacházíme se nedaleko křižovatky ulic Jeremiášova a Plzeňská u Bílého Beránku. Plocha má asi tři a půl hektaru a velkou část pokrývaly ostružinové nálety. Na vyčištěné ploše jsme postavili ohrady pro koně, které jsme přivezli z Císařského ostrova. Vyklidili jsme také plochu na jízdárnu, tu však budeme dodělávat postupně společně s dalším zázemím. Zatím jsme koupili starou buňku a celou jí opravili, aby mohla sloužit jako šatna a sedlovna. Vedle máme také přístřešek na sezení. Klienti, co přijdou jezdit, tak zde mají místo, kde si dát svačinu a relaxovat,“ popisuje Josef Koudela v rozhovoru pro EquiTV.cz.
 
Kromě koní by zde chtěl mít dětskou mini zoo s kozami, ovcemi, prasátky a slepicemi. „Chodí sem dost místních ze sídliště, tak chceme, aby to tady mělo i nějaké využití a lidé se mohli podívat na další domácí zvířata. Možná tu časem vybudujeme i nějaký koutek na občerstvení,“ plánuje provozovatel jezdecké školy.
 

Psali jsme: Za osm životů koní osm let vězení: Žhář uzavřel dohodu o vině a trestu

 
V první řadě však chce dodělat zázemí pro koně. „Získali jsme po panu Martincovi z Císařského ostrova mobilní stáj se čtyřmi boxy. Zatím jsme ji sem nechali převézt a během pár dní ji chceme sestavit. Nejprve však musíme pro ni připravit plochu s betonovým podkladem,“ pokračuje Josef Koudela. 
 
„V nejbližší době sem dorazí ještě jeden kůň od Vladimíra Maláka a začátkem dubna by měl přijít ještě jeden poník zapůjčený od Radky Vetešníkové. Otevřít bychom chtěli poprvé prvního dubna. Naše stálá klientela nám zůstává věrná a doufám, že přijdou i noví zájemci o ježdění z okolních sídlišť. Vzhledem k omezené kapacitě moc klientů brát nemůžeme, ale uvidíme, jak se vše bude vyvíjet,“ říká provozovatel jezdecké školy.
 
Nový začátek si Josef Koudela mohl dovolit jen díky štědrým dárcům. „Přes Donio.cz se vybralo 237 tisíc korun a na náš transparentní účet dorazilo asi 273 tisíc, takže to je zhruba půl milionu. Hodně jsme toho již nainvestovali do přípravy zdejšího zázemí a samozřejmě jsme museli nakoupit seno a další krmení. Mám každopádně radost, že nás čeká nový začátek. Je mi letos jednasedmdesát, tak tady do osmdesáti budu mít co dělat,“ dodává Josef Koudela.
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE