reklama 11A

Všestranná jezdkyně s desítkami medailí. Vzpomínka na Ludmilu Vítkovou

ikonka

Dnes už by se to stát snad ani nemohlo. Paní Ludmila Vítková získala za svoji jezdeckou kariéru více než třicet medailí z pětadvaceti mistrovství republiky ve čtyřech různých disciplínách. Před pár dny tento svět opustila v nedožitých 79 letech.
05.08.2022 09:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Osobnost a jméno paní Ludmily Vítkové se stalo pojmem nejenom na severní Moravě a ve Slezsku, ale v celé České republice díky jejím skvělým výkonům v řadě jezdeckých disciplín. 
 
Málokterá žena se v českém jezdeckém sportu dopracovala k zisku více než třicet medailí z pětadvaceti mistrovství republiky ve čtyřech různých disciplínách. Ludmilu Vítkovou si jezdecká veřejnost bude pamatovat také jako pilnou trenérku a svědomitou rozhodčí především drezurních a dalších soutěží.
 
Rodinné prostředí a vztah otce Ludmily ke koním měly zřejmě největší vliv na její jezdeckou kariéru. Otec byl prvorepublikovým důstojníkem, hovořil plynně pěti jazyky, při službě u armády si volil zvlášť těžké úkoly a bohužel rok 1948 mu udělal nepěknou „čáru přes rozpočet“ v jeho životě. Během služby však jezdil řadu koní, zvláště si oblíbil bělouše jménem Kras a stihl se seznámit s velkým množstvím jezdeckých důstojníků jako byli např. J. Dobeš, H. Býček, J. Havel a mnoho dalších.
 
Po osmačtyřicátem se musel rozloučit s místem na ministerstvu obrany a celá rodina přesídlila z Prahy do Brna, kde posléze přednášel na vojenské akademii. Ludmila absolvovala jedenáctiletku a pak udělala přijímací zkoušky na stavební fakultu ČVUT v Brně, ačkoliv chtěla původně studovat architekturu.
 

Psali jsme: Zemřela Ludmila Vítková. Trenérka a několikanásobná mistryně republiky

 
Jako malá se věnovala závodnímu plavání a od dvanácti let koním. Hned na mistrovstvích dorostu ve skákání získala tři stříbrné medaile v jednotlivcích a v družstvech 2. a 3. místo.  Mistrovství žen v Přerově v roce 1964 vyhrála s klisnou Kauce. Tehdy noviny výkon pohotově okomentovaly slovy, že „zvítězilo dvacetileté mládí a čtrnáctileté stáří“. 
 
Po celou dobu již závodila za jezdecký oddíl TJ Žižka Brno, kde se seznámila s Milanem Vítkem. Následujícího roku se jelo skokové mistrovství Československa v Poděbradech a Ludmila obsadila 4. místo v jednotlivcích a Milan Vítek 3. místo a v družstvech vyhrál. Tento rok byl pro oba velmi významný, neboť Ludmila Václavíková dokončila studium stavební fakulty a den po promoci si vzala Milana Vítka.
 
Koncem roku 1965 přesídlili do jezdeckého oddílu Sokol Opava-Kateřinky a zůstali mu věrní celá dlouhá léta. Oddíl pomáhali společně budovat, takže tam odpracovali tisíce hodin. U zrodu oddílu stál Josef Zwinger. V drezurní přípravě se jí nejvíce věnoval Josef Zicháček. V počátcích Sokola Opava – Kateřinky stáli ve stájích čtyři koně a všichni se zúčastňovali mistrovských soutěží. Koně to byli velmi rozličného původu, někteří vyřazení z Albertovce, jiní dostihoví po léčených zraněních.
 
Od roku 1966 jezdila paní Vítková klisnu Víru (po P III, z Vidomy), sestru P X, se kterou získala mnoho mistrovských medailí, a se kterou měli možnost okusit první mistrovské závody i mnozí dorostenci. Klisna byla všestranná, s jezdci dokázala vyhrát závody od drezury, přes skoky až po military. V roce 1969 se s ní Ludmila Vítková zúčastnila jako první žena po druhé světové válce mistrovství republiky ve všestrannosti na Albertovci. Nejdříve ji ani nechtěli pustit na start, ale pak ji „dovážili“ z 56 kg na povinných 75 kg, klisna Víra tedy nesla téměř dvacet kilo mrtvé váhy. I s tímto handicapem se jí podařilo získat stříbrnou medaili, přičemž soutěž vyhrál František Machek s Valem z Kladrub nad Labem.
 
V mezičase se Ludmile a Milanovi Vítkovým narodil syn Milan (1968) a dcera Lada (1974). Paní Ludmila jezdila i v době těhotenství i krátce po porodu, kočárek brávali s sebou na závody. U hlídání se střídala s manželem a vzájemně si na opracovišti vyměňovali koně a kočárek. Dokonce i jejich rodinný přítel Emil Kotrba zachytil na jejich ex libris tyto okamžiky.
 

Nepřehlédněte: Milan Vítek o kariéře i legendární fotce: Žádný strach, skáče ředitel

 
Nebylo jednoduché skloubit rodinné, pracovní a jezdecké povinnosti, v rodině musel existovat „rozvrh práce“, pan Milan jezdíval většinou před prací, paní Ludmila většinou odpoledne po práci. Do roku 1971 se Ludmila Vítková zúčastňovala skokových soutěží. Pak se vážně zranila s koněm a lékaři jí dokonce předpovídali, že nebude moci dobře chodit. S odhodlaností a zaťatými zuby, jak je tomu v mnoha případech u koňařů zvykem, se snažila jejich prognózu eliminovat.
 
Přes cvičení a obrovsky pevnou vůli se znovu vrátila do sedla a začala se věnovat drezurním soutěžím. Od počátku 80. se opět kvalifikovala na mistrovství republiky (ČSR i ČSSR) a jejím nejúspěšnějším koněm se stal Virtus. Například již v roce 1982 získala na koni Kája bronzovou medaili na mistrovství České socialistické republiky v Praze, o rok později byla s Virtusem dvakrát druhá na mistroství ČSR v Domažlicích a mistrovství ČSSR v Bratislavě. Obdobné umístění získala i následujícího roku v Hradci Králové a v Praze, kde navíc získala ještě třetí místo v družstvech. V roce 1985 vybojovala stříbro a bronz. Superúspěšný byl rok 1986, kdy excelovala na obou drezúrních mistrovstvích a získala dvě zlaté medaile v Praze a Ostravě, další rok získala zlato a stříbro v Hradci Králové a v Bratislavě, a podobně se odvíjel i následující rok v Opavě, kde k tomu mohla přičíst ještě prvenství v družstvech na mistrovství ČSR. V posledním roce totality obsadila na mistrovství ČSR druhé místo a v družstvech vyhrála, na mistrovství ČSSR obdržela bronzovou medaili v jednotlivcích a stříbrnou v družstvech.
 
Devadesátý rok přinesl stříbro z šampionátu ČR v Poděbradech v družstvech a zároveň se paní Vítkové podařilo získat s voltižním družstvem a klisnou Harleta stříbro na mistrovství ČR ve Svinčicích. Všechny tyto vynikající výsledky v České republice, ale také v Polsku a v Německu získala pro svůj domovský oddíl TJ Sokol Opava – Kateřinky.
 
A abychom nezapomněli na pracovní náplň – po promoci nastoupila Ludmila Vítková jako projektantka do Agroprojektu a o několik let později absolvovala pedagogické vzdělání a jako středoškolská profesorka vyučovala na Střední stavební průmyslovce v Opavě.
 
Paní Ludmila Vítková před několika dny zemřela v nedožitých 79 letech. I přes závažná onemocnění trénovala několik slibných jezdkyň a prováděla canisterapii až do posledního dne svého života. Poslední rozloučení s ní proběhne v pondělí 8. srpna ve 13:00 hodin ve smuteční síni v Opavě. Čest její památce!
 
Foto: poskytla Lada Vontorková
Zdroj: článek Milady Barešové a Lenky Gotthardové z roku 2003 (se souhlasem Lenky Gotthardové)



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE