reklama 11C

Spojovala lidi, přesáhla dostihový sport. Winx odešla ve stylu legendy

ikonka

Australská hvězda Winx vyhrála i poslední start své neuvěřitelné kariéry. Po třiatřicátém vítězství za sebou jí 42 000 lidí na závodišti Randwick připravilo dlouhé ovace. Zamýšlíme se nad tím, v čem spočíval fenomén nezdolné klisny.
13.04.2019 11:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Dokonalý příběh australské klisny Winx dostal v sobotu dokonalou tečku. Sedmiletá hvězda nezklamala své příznivce ani při závěrečném startu kariéry a před vyprodaným hledištěm v Randwicku lehce zvítězila v Queen Elizabeth Stakes (Gr.1, 2000 m). Vyhrála tak po třiatřicáté za sebou.
 
Celkově Winx ovládla 37 ze svých 43 startů a s vyběhanými dotacemi 26,3 milionu australských dolarů odchází do chovu jako nejbohatší kůň australské historie. Jako jediná dokázala získat čtyři vítězství v Cox Plate, čtyři George Ryder Stakes, čtyři Chipping Norton Stakes a tři Queen Elizabeth Stakes. S 25 úspěchy v grupě 1 drží světový rekord, do síně slávy australských dostihů byla přijata už loni
 
Jenže fenomén Winx už dávno přesáhl úzké mantinely turfu. "Byla mnohem víc než dostihovým koněm. Nedostává se mi slov," napsal například Rhett Wilsmore, jeden z mnoha tisíců fanoušků, kteří se hvězdné klisně poklonili na sociálních sítích.
 
Je pravděpodobné, že tak dokonale načasované a vypointované loučení dostihové hvězdy už současná generace turfmanů nezažije. Když se Winx a její stálý žokej Hugh Bowman vrátili před tribuny, přidal se k nim trenér Chris Waller a 42 tisíc diváků jim připravilo dlouhotrvající ovace.
 

Čtěte také: S věkem jsem se hodně uklidnil. Ale na tribuně stále řvu, říká Rája

 
Dvojice mužů se uklonila a naposled v tomto složení nastoupila triumfální cestu k vážnici. "Vůbec nevím, co mám říct. Nedokážu vůbec mluvit, ani vysvětlit, co teď cítím. Můj tým udělal skvělou práci, málokdy se o tom mluví," poznamenal dojatý Waller, který zažil jeden z největších dnů své kariéry.
 
O necelou hodinu dříve vyhrál Australian Oaks prostřednictvím Verry Elleegant a hattrick na scéně grupy 1 završil o dalších 50 minut později s valachem Shraaohem. Poslední triumf Winx tak byl jeho 100. úspěchem v grupě 1, čímž se Waller zařadil po bok trenérských legend Tommyho Smithe, Barta Cummingse, Gai Waterhouse a Lee Freedmana.
 
Poslední památka na WInx? Roztržený ret
 
O posledním dostihu v životě Winx se nedá napsat nic jiného než o většině jejích předchozích startů. Hugh Bowman ji v první polovině 2000 metrů dlouhého Queen Elizabeth Stakes držel kolem šesté pozice dál od špice. "Zatím žádná překvapení," hřímal komentátor v polovině dostihu.
 
V závěru oblouku Bowman konečně "zmáčkl tlačítko" a Winx začala ve vnější stopě za nepopsatelného řevu tribun zrychlovat. Do cílové rovině už točila na úrovni vedoucích koní a ani na okamžik nepřipustila pochybnosti o výsledku svého loučení.
 
 
Na distanci bylo rozhodnuto. Nejsrdnatěji se klisny tentokrát držel japonský Kluger, který na ni v cíli ztrácel půldruhé délky. Třetí doběhl Hartnell před Happy Clapperem. "Ani na chvíli jsem neměl pocit, že by se to nemělo povést. Do dnešního dostihu jsme šli stejně sebevědomě jako vždycky," prohlásil Bowman, který Winx dovedl k 32 vítězstvím.
 
Postupně s klisnou srostl natolik, že Chris Waller i majitelé (Magic Bloodstock Racing, Richard Treweeke a Debbie Kepitis) opakovaně posouvali plánované starty Winx, když byl Bowman zrovna v trestu.
 
"Je těžké uvěřit, že to končí. Budu na tuhle éru moc vzpomínat. Zároveň si stále připomínám, co je v životě důležité. Když máte malé děti, získáte úplně jinou perspektivu. V posledním roce a půl se v našich životech odehrálo pár věcí, které mi to znovu připomněly. Náš dobrý přítel Pat Smullen onemocněl rakovinou, tři nebo čtyři další přátelé po této těžké nemoci zemřeli. Bratr mé ženy si loni v květnu vzal život, bylo to prostě těžké období," zamyslel se Bowman po doběhu.
 

Čtěte také: Odkaz staré Chuchle. Osudový obraz českého turfu se vrátil do vážnice

 
"Moci jezdit takového koně jako Winx bylo obrovské privilegium, cítím ty emoce. Ale víte, na konci dne je to jen kůň. Skvělý, ale prostě kůň," dodal a vlastně tím vyjádřil opačný pohled než miliony klisniných obdivovatelů.
 
Samotná Winx jeho slova doložila krátce po odsedlání. Když se žokej k ní sklonil, aby ji políbil, klisna prudce trhla hlavou a roztrhla Bowmanovi ret. Při rozhovorech s médii si musel na krvácející ráně držet kapesník. "Winx dala Bowmanovi další trvající vzpomínku na svou sílu," podotkl server Racenet.com.au. Někteří uživatelé sociálních sítích vtipkovali, že Winx potrestala jezdce za nevyžádaný polibek a postavila se tak do čela australského feministického hnutí.
 
Hlavně neudělat chybu. Tlak se stupňoval
 
Poslední dny a týdny ukázaly, že z celého týmu v sobotu spadl obrovský tlak. Naposled to bylo vidět ve čtvrtek, kdy se Winx po své poslední práci polekala zástupu televizních štábů a při odchodu z paddocku kopla do panelu na bariéře.
 
Veterináři rychle ujistili, že se při incidentu nezranila, ale pro Wallera to byl další ze série nepříjemných momentů pod drobnohledem médií. "Moje chyba, že jsem jí moc brzy sundal ucpávky uší," litoval.
 
Při jiné příležitosti si trenér posteskl, jak prakticky každou minutu z každého dne dumá nad tím, zda nedošlo k žádné drobnosti nebo opomenutí, které by mohly ohrozit klisnino zdraví, formu a program. 
 
V poslední fázi kariéry Winx už Waller spoustu věcí neměl ve svých rukou. Zájem médií a veřejnosti byl příliš velký. Příkladem bylo nedávné velké focení pro časopis Vogue. Winx nebyla prvním dostihovým koněm, který se na titulní stranu australské mutace prestižního módního magazínu dostal. Podařilo se to už její předchůdkyni Black Caviar.
 
Waller z požadavku pózování před reflektory v improvizovaném venkovním studiu nebyl nadšený.
 
 
"Stáj měla z té obrovské změti fotoaparátů a světel obavy, protože nikdy nevíte, jak kůň na něco tak nezvyklého zareaguje. Těsně před focením procházel kolem mladý kůň a začal se hodně plašit. Trenér měl obavu, že Winx bude podobně vyděšená," řekla členka Wallerova týmu Sophie Baker.
 
Nakonec ale k ničemu takovému nedošlo. Winx trpělivě pózovala po boku modelky Nyi Leth a nenechala se ničím rozhodit. Deset minut se v poklidu fotila, načež si na půl hodiny odpočinula ve stáji a celý proces se několikrát zopakoval.
 
Největší schopnost Winx? Spojuje lidi
 
Právě Vogue se v obsáhlém článku zamýšlel nad tím, čím je Winx výjimečná a došel k závěru, že zdaleka nejde jen o její neuvěřitelnou kariéru.
 
"Od roku 2015 neprohrála na distancích od 1100 do 2200 metrů a dokázala zvítězit ze špice i drtivým útokem z poslední pozice. Ale jejím největším X-faktorem je fakt, že její úspěchy vypadají tak bezpracně. I ve chvíli, kdy běhá před 40 tisícovým publikem, zůstává koncentrovaná a plní své úkoly bez ohledu na očekávání okolí," napsal Vogue.
 
Experti i řadoví fanoušci v posledních sezonách mnohokrát rozebrali klisnin pozoruhodný fyzický fond. Není ani velká, ani malá a má mimořádně efektivní cvalovou frekvenci. Jako většina špičkových plnokrevníků je navíc velmi inteligentní.
 
"Podle mého názoru přesně chápe, co se po ní chce. Má obrovskou vůli po vítězství, každou část svého těla se snaží natáhnout a dostat k cílovému mezníku," myslí si její spolumajitelka Debbie Kepitis.
 
"Ví, kdy se blíží dostih, neboť její rutina v ten den se trochu mění. Myslím, že cítí celý ten rozruch kolem sebe. Ráda pózuje a po svých dostizích působí strašně hrdým dojmem," dodala v rozhovoru pro Vogue.
 
Další ze spolumajitelů Peter Tighe dodává, že Winx dokáže udělat přesně to, co se po ní chce. "I proto její fanouškovská obec tak obrovsky narostla. Dělá radost spoustě lidí nejrůznějšího věku a profesí. Lidem, kteří se jinak o dostihy vůbec nezajímají, ale Winx je spojuje…"
 
Monty Roberts: Nesrovnávejte šampiony
 
Winx dovedla nadšení Australanů z dostihového sportu ještě o něco dál než Black Caviar, Sunline nebo Makybe Diva, po jejichž úspěších zažíval Randwick podobné třeštění a gejzíry nadšení.
 
Když nedávno server tdnausnz.com.au požádal Montyho Robertse, aby zkusil Winx s jejími velkými předchůdkyněmi porovnat, u americké legendy nepochodil. Každý špičkový plnokrevník má být podle Robertse hodnocen podle svých vlastních úspěchů, nikoli srovnáván s ostatními. "Nikdy v budoucnu neříkejte, že máme koně, který běží rychleji nebo vyhrál víc dostihů. Prostě jen vzpomínejte na Winx a čeho dosáhla," řekl Roberts.
 
Jedním z mála kritérií, kterými lze podle něj skutečné šampiony poměřovat, je jejich dlouhověkost. Čím déle setrvávají na vrcholu, tím více roste jejich status legendy.
 
"Stálice jako Winx nebo Black Caviar jsou hvězdy mimořádně náročného dostihového provozu. Austrálie preferuje sprinty, chtějí rychlé koně s velkými svaly a velkou zádí, jako mají naši quarteři. Ve srovnání se zbytkem světa je to trochu nezvyklé, ale je to prostě otázka preferencí. A nadšením obyvatel pro dostihy nemá Austrálie na světě konkurenci," dodal Roberts.
 
 
Psali jsme o Winx
 
 
 
 
 
 
Foto: Twitter.com / Racing.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE