reklama 11A

V cíli rámcové soutěže při vytrvaleckém ME v Euston Parku zahynul kůň

ikonka

Česká vytrvalost slavila při mistrovství Evropy v Euston Parku úspěch díky Jankovi Kroupovi, který dojel na výborném čtrnáctém místě. Vrcholnou akci ovšem poznamenal kolaps koně ze Spojených arabských emirátů, který závodil v soutěži CEIO.
19.08.2019 12:23  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
V neděli 18. srpna skončily v britském Euston Parku vytrvalecké závody, při kterých se jela soutěž mistrovství Evropy seniorů. V té získala Česká republika díky Jankovi Kroupovi v sedle koně Gazal V6 Hektor skvělou čtrnáctou příčku. 
 
V rámci akce byly vypsané i další otevřené soutěže včetně týmové CEIO2*. V cíli trasy dlouhé 120 kilometrů zkolabovala klisna Ulla De Luc. Podle prohlášení pořadatele klisna, jíž sedlal Ghanim Said Salim Al Owaisi (UAE), kolaps nepřežila.
 
Na Facebooku Clean Endurance se můžeme dočíst, že dvojice dorazila do cíle v druhém nejlepším čase, přičemž průměrná rychlost v poslední etapě měla být údajně 28 kilometrů v hodině! Rychlost nelze ověřit, protože výsledky dostupné na webu šampionátu obsahují jen dokončivší nevyloučené dvojice. Vzhledem k tomu, že vítěz (rovněž z UAE) jel v poslední etapě rychlostí bezmála 30 kilometrů v hodině, tak tato informace není nereálná a je alarmující. Ghanima Saida Salima Al Owaisi nelze v listině CEIO2* vůbec dohledat. 
 
Pořadatel k tomu vydal pouze krátkou zprávu, kde potvrzuje, že došlo k úmrtí koně Ulla De Luc se jmenovaným jezdcem v sedle. Příčinu smrti má určit pitva. Ve vyjádření už jen konstatuje, že Mezinárodní jezdecká federace FEI dbá ve vytrvalosti důsledně na zdraví koní a jezdců. FEI na svém webu žádné oficiální stanovisko do pondělí 12.00 hodin nevydala. Navzdory různým opatřením se tyto tragédie stále opakují a právě celosvětová zastřešující organizace by na ně měla reagovat.
 
Jedenáctiletá klisna má v databázi FEI od roku 2016 sedm mezinárodních výsledků. Každou ze soutěží absolvovala s jiným jezdcem, a to jak z emirátů, tak z Evropy. Poslední soutěž jela v červenci právě v Euston Parku. Bylo to juniorské CEIO na 120 kilometrů. To nedokončila.
 
Připomeňme, že na den přesně před rokem uhynula těsně před cílem CEIO2* v Euston Parku ryzka Perla CPS, s kterou závodil Brazilec Omar Blanco Rodrigo.
 
Zdroj: Facebook Clean Endurance a web ME Euston Park




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE