reklama 11C

Tomáš Kuchár má mistrovský hattrick. Elasko je můj zázrak, řekl o koni

ikonka

Tři roky po sobě nezískal titul mistra Slovenska v parkurovém skákání na nejvyšší úrovni nikdo jiný než Tomáš Kuchár. Letošní vítězství je pro něj o to cennější, že se v průběhu sezony musel potýkat se zraněním, kvůli kterému měl neplánovanou pauzu.
29.08.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Parkurové mistrovství Slovenska probíhalo od 24. do 27. srpna v Šamoríně a nastoupilo do něj celkem třináct dvojic. Šampion z let 2021 a 2022 Tomáš Kuchár se hned v úvodním kole, které bylo hodnocené jako honební skákání na čas, dostal do vedení, které si udržel až do úplného konce, neboť ani v dalších dvou částech nechyboval. 
 
„V každém případě je to pro mě obrovský úspěch, získat mistrovský titul tři roky po sobě se nepodaří každý den. Jsem nesmírně šťastný, že se mi to podařilo, ale musím připomenout, že je to výsledek celého týmu – party lidí, které to baví a mají tento sport rádi,“ konstatoval Tomáš Kuchár v rozhovoru pro EquiRadio. Připomenul také, že majitel jeho koně Elasko Hero Andrej Glatz má mistrovských titulů několikanásobně víc, ale v novodobé historii Slovenska je bezpochyby jediný, kdo vybojoval takzvaný hattrick. „Andrej Hollý má také tři tituly, ale rozložené do více let, nebylo to třikrát po sobě.“ 
 
Největším konkurentem pro Tomáše Kuchára byl Radovan Šillo na koni Quadrosson Ask. Ten po prvním kole ztrácel na lídra 1,5 bodu a stejný rozdíl měl i po kole druhém. „Bylo super, že jsme se dostali rovnou do čela v prvním kole, kdy mi jízda vyšla naprosto podle představ. Kůň skákal fenomenálně, stejně jako celou letošní sezonu. V druhém kole jsem už cítil, že náročnost parkuru je vyšší a jedna chyba by znamenala propad v průběžném pořadí. Elasko mi však opět velmi pomohl a obhájili jsme vedoucí pozici. Do finále jsme postupovali ještě s větším tlakem, protože Radovan Šillo s Quadrossonem podával také fantastické výkony. Určitě to je momentálně nejlepší kůň na Slovensku, ale měl bohužel smůlu, že ve třetím kole chyboval na posledním skoku, čímž mi situaci velmi usnadnil. Do kolbiště jsem tedy vstupoval s tím, že si mohu dovolit jednu chybu. To byla určitá úleva, byť všichni víme, že na parkuru vysokém 150 centimetrů jedna i dvě chyby přijdou velmi snadno. Jak jsem přešel přes trojskok, tak jsem si oddychl a od vody jsem si začal jízdu opravdu užívat, jelikož jsem tušil, že si jedeme pro vítězství,“ odvyprávěl průběh napínavého závodu Tomáš Kuchár.
 
Radovan Šillo se tak musel spokojit s druhým místem. Třetí byl Bronislav Chudyba v sedle Statis Conti a na nevděčné čtvrté příčce skončil Davit Horváth, jemuž na koni U2 Westleven Z nevyšla především druhá část, v níž inkasoval deset bodů. V závěru si však spravil chuť čistou jízdou, což se nikomu dalšímu kromě jeho a vítěze nepodařilo. 
 

Nepřehlédněte: Andrej Glatz: Dva roky jsme jen čistili koně, než jsme mohli do sedla

 

„Elasko Hero je můj zázrak. Toho nám seslalo samo nebe. S panem Glatzem jsme ho koupili do týmu, když mu bylo šest let. Dnes mu je třináct, takže dvojici tvoříme už sedm roků. Je to malý kůň s velkým srdcem. Sice nemá tak enormní schopnosti, ale vynahrazuje to právě svým duchem a srdcem. I díky dobrému tréninku a přípravě se dostal na nejvyšší úroveň, která se dá na Slovensku skákat. Z toho plyne i skutečnost, že jsme byli letos zařazeni do reprezentace,“ připomíná Kuchár, který měl podíl na úspěšném vstupu do série EEF Longines Poháru národů.
 
„Úspěšně jsme se účastnili v Mannheimu prvního kola evropské ligy Nations Cupu, ale pak jsem se nešťastně zranil a nemohl jsem proto startovat na domácím kole této prestižní soutěže, jež se konala na Národním fotbalovém stadionu v Bratislavě. Hned prvními závody po zdravotní pauze byla olympijská kvalifikace v Praze, kde jsem byl v týmu náhradník. Elasko skákal tři parkury 145, 150 a 150 centimetrů, v nichž měl jednu dvě chyby. Ale na to, že to právě bylo po delší přestávce, tak to byly super výsledky a ukázalo se, že to byl výborný trénink před mistrovstvím Slovenska. Opět potvrdil, že má top formu a už se moc těším, že sezonu zakončíme za dva týdny při finále EEF Longines Poháru národů ve Varšavě. Uděláme vše proto, abychom opět dobře reprezentovali Slovensko,“ dodal Tomáš Kuchár ve vysílání EquiRadia.
 
Foto: Ema Martinec
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }