reklama 11D

Stáj bojkotuje Cheltenham, soupeři kroutí hlavami

ikonka

Paul a Clare Rooneyovi jsou majitelé jedné z největších překážkových stájí na britských ostrovech. Ale nechtějí se svými koňmi běhat na nejslavnějším překážkovém závodišti. Důvody? Zatím jen mlčení a spekulace...
03.01.2019 16:10  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Zní to podobně neuvěřitelně, jako kdyby se největší česká překážková stáj rozhodla vyhýbat dostihům v Pardubicích. Úspěšný britský majitel Paul Rooney vydal interní příkaz svým trenérům, aby nepřihlašovali jeho koně do dostihů v Cheltenhamu. Spolu se svou manželkou přitom vlastní kolem 150 koní a spolu s J.P. McManusem je považován za největšího překážkového majitele na ostrovech.
 
Informace, kterou jako první přinesl deník Racing Post, se tento týden postarala v britském turfu o nebývalý rozruch. Samotný Rooney od pondělí odmítá prozradit, proč na nejpopulárnější překážkové závodiště v zemi, kde se v březnu koná populární National Hunt Festival, zanevřel.
 
Znalci scény i média spekulují, že za majitelovým rozhodnutím stojí obavy, že v Cheltenhamu hrozí vyšší riziko zranění koní. Za poslední dobu na slavné dráze zahynuli dva překážkáři v Rooneyho majetku. Melrose Boy utrpěl fatální zranění na loňském festivalu, Starchitect si předloni zlomil nohu ve vítězné pozici na rovném úseku mezi překážkami v předloňském Caspian Caviar Gold Cupu.
 
Modro-žluté barvy manželů Rooneyových přitom slavily v Cheltenhamu i nejeden úspěch, například na festivalu 2017 zvítězil jejich Willoughby Court. "Možná budou další novinky za pár dní. Momentálně ale k dané situaci nemám komentář,“ řekl Rooney pro Racing Post. Nechal tak otevřené, zda Rooneyovi ponechají své koně například ve Velké národní, kde před třemi lety finišoval na druhém místě jejich Last Samuri. Situaci nechce komentovat ani žádný z trenérů, u něhož mají Rooneyovi své koně.
 
Řada britských překážkových osobností se mezitím Cheltenhamu veřejně zastala. Desetinásobný šampión trenérů Paul Nicholls prohlásil, že rozhodnutí Rooneyových mu připomíná situaci, "jako kdyby ligový fotbalista prohlásil, že nebude hrát ve Wembley, protože se mu nelíbí tamní trávník".
 
"Samozřejmě můžou se svými koňmi dělat, co chtějí. Osobně jsem ale nikdy neměl s Cheltenhamem problém. Na to závodiště mám jen slova chvály, starají se o svou dráhu naprosto profesionálně," dodal Nicholls.
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE