reklama 11B

Minařík už je v Japonsku. Podruhé dostal licenci

ikonka

Loni vyhrál v Japonsku deset dostihů a stal se populární tváří. Teď dostal žokej Filip Minařík licenci na tři měsíce. Do Evropy se vrátí až začátkem dubna.
02.01.2019 13:56  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Nejúspěšnější český žokej historie Filip Minařík zahájil další japonské angažmá. Třiačtyřicetiletý rodák z pražského Radotína v úterý odletěl do Tokia, kde obdržel licenci na tři měsíce. "Bude to tentokrát delší pobyt než loni, ale taková šance se prostě neodmítá," řekl Minařík, který se vrátí do Evropy na začátku dubna.
 
Čtyřnásobný německý šampión přijel do Tokia už popáté. Třikrát jel v prestižním Japan Cupu, jeho nejlepším výsledkem bylo šesté místo s Ivanhowem v roce 2014. I díky tomu loni v zimě poprvé dostal japonskou licenci. Z dvouměsíčního pobytu vytěžil devět vítězství v dostizích JRA a jeden úspěch na okruhu NAR.
 
"Na začátku jsem si říkal, že by bylo hezké aspoň jednou vyhrát. Chtěl jsem si jednou za život dokázat, že jsem schopný jezdit na této úrovni, obstát v té konkurenci. A já v Japonsku nakonec zanechal dobrý dojem. Dosáhl jsem něčeho, o čem jsem léta snil," vzpomíná Minařík na loňské angažmá.
 
Původně sice začínal jako relativně neznámý cizinec, ale postupně se vypracoval v populárního jezdce, kterého fanoušci poznávali na ulici. "Japonci chodí na dostihy jako na fotbal. Je to pro ně událost, sportovní svátek," dodává.
 
Delší působení v Japonsku je mezi světovými žokeji prestižní metou, ale také určitou loterií. Zatímco Francouz Christophe Lemaire loni dosáhl na post šampióna a dlouhodobě se v Tokiu daří také Italovi Mircovi Demurovi, řada známých jmen z Evropy se v Japonsku neprosadila.
 
Foto: archiv Filipa Minaříka



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }