reklama 11D

Šampion, který měl srdce. Johnson vždy miloval koně i svůj sport

ikonka

Richard Johnson minulý týden zaskočil britskou dostihovou scénu rozhodnutím ukončit kariéru. V rozmezí několika let odchází další člen nejužší špičky a také jeden z nejpopulárnějších překážkových žokejů. Kromě Velké národní vyhrál prakticky všechno.
08.04.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Častým "prokletím" špičkových sportovců bývá, že se narodili do generace, jíž vévodí někdo ještě úspěšnější a výjimečnější. Údělem Richarda Johnsona, který minulou sobotu ve svých 43 letech ukončil jezdeckou kariéru, bylo jezdit a vítězit v éře A.P. McCoye.

Během dvaceti let, kdy "AP" dominoval šampionátu britských překážkových žokejů, byl Johnson šestnáctkrát druhý. Šampiónského titulu se dočkal až po odchodu svého rivala. Poprvé se ocitl v čele statistik v roce 2016 a poté post šampióna ještě třikrát obhájil. Celkem odjezil 3819 vítězů.

Johnson však má natolik šťastnou povahu, že se kvůli pozici věčné “dvojky” nikdy neužíral. A tak se neloučí pouze jako druhý nejúspěšnější žokej britské překážkové historie, ale také jako muž, kterého mají na tamních závodištích rádi prakticky všichni a na jehož adresu nezaznělo ani při rekapitulaci velké kariéry odnikud cokoli negativního.

 

Čtěte také: Třináct mítinků, sedm závodišť. JC ČR zveřejnil jízdní řád sezony

 

"Jezdit proti AP mě bavilo. Byl to skvělý a zároveň férový žokej. Když jste jeli vedle něj, nedaroval vám ani centimetr, ale vždy to bylo v mezích pravidel. Obrovsky mi pomohl a doufám, že jsem mu pomohl i já, protože si nemohl ani na okamžik oddechnout," komentoval to v jednom z rozhovorů.

Téměř stejná slova adresoval v sobotu svému bývalému kolegovi i Sir Anthony McCoy. "Někdy se nejvíce učíme právě od svých největších soupeřů. Pro mě jsi to byl přes dvacet let ty. Budu ti navždy vděčný. Díky, kamaráde. Když večer dorazíš domů, podívej se do zrcadla, uvidíš tam, jak vypadá šampion," napsal McCoy na Twitter.

"Nejsou nejrychlejší a stejně je milujete"

Poslední dostih své kariéry absolvoval Johnson v Newton Abbotu. Ve steeplechase na 4200 metrů dojel třetí na Brother Teddovi, na němž před šesti lety paradoxně vyhrál poslední souboj s McCoyem v Sandownu.

"Je to kůň, na něhož nikdy nezapomenu. Není to festivalový vítěz, nemá na kontě výsledky z Grade 1, je to prostě jen pěkný kůň. To je jedna z věcí, které miluji, ten blízký vztah s koňmi. Někteří z nich nejsou na dráze nejrychlejší, ale stejně je milujete. Byl to pro mě emotivní moment, když jsem ho poplácal po dostihu," přiznal Johnson.

Že se rozloučí právě na dvanáctiletém valachovi, přitom nějak zvlášť neplánoval. Záleželo mu především na tom, aby se tak stalo na svěřenci trenéra Philipa Hobbse, a to tak moc, že odřekl své poslední plánované sobotní "rito".

"Bylo pro mě důležité, aby poslední start mé kariéry proběhl na koni Philipa a Sarah Hobbsových, kteří mě stejně jako Henry Daly dvacet let podporovali. Nikdy nebudu schopen vyjádřit, co pro mě jejich přízeň znamenala," řekl se slzami v očích stanici Sky Sports.

Odolala jen Velká národní

Richard Evan Johnson se narodil v roce 1977 v Herefordu. První vítězství získal na domovské dráze v dubnu 1994, první větší šance dostával od trenéra Davida Nicholsona. Postupně se dostal na špičkové koně jako byli proutěnkářská legenda Rooster Booster, vítěz Champion Chase Flagship Uberalles a mnozí další.

V roce 2000 poprvé vyhrál Cheltenham Gold Cup v sedle Looks Like Trouble, jemuž později zajistil pohodový důchod na své farmě. Vrchol National Hunt Festivalu ovládl ještě v roce 2018 na Native Riverovi po epickém duelu s Might Bitem. Na festivalu se radoval z 23 vítězství, čtveřici hlavních vrcholů získal během čtyř sezon.

"Tenkrát jsem si ani neuvědomoval, jak velké štěstí mě potkalo. Když je člověk mladý, tak to prostě nechápe a myslí si, že to takhle půjde donekonečna," poznamenal.

Marně se Johnson pokoušel pouze o vítězství ve Velké národní. Z 21 startů vytěžil druhá místa s What’s Up Boys a Balthazar Kingem.

Rodina na prvním místě

Čtyřnásobný šampion, který před dvěma lety obdržel za své zásluhy o dostihový sport vyznamenání důstojník Řádu britského impéria (OBE), se rozhodl skončit mimo jiné z rodinných důvodů.

"Po téměř třiceti letech v sedle přišel správný čas skončit. Rodina je teď pro mě nejdůležitější, hodně toho pro mě obětovali. Jezdil jsem sedm dní v týdnu a nemohl jsem se věnovat dětem tak intenzivně jako normální otcové. Teď chci tady být pro ně," vysvětlil v rozhovoru pro Racing Post.

Johnson se chce více starat i o svou farmu, jinak však počítá s tím, že bude nadále působit v dostihovém sportu. "Žádný žokej tak úplně neví, co bude dělat po konci kariéry. Jsem z toho trochu nervózní, ale těším se na nový život. Neumím si představit, že bych se nepohyboval kolem dostihových koní. Rozhodně nebudu trénovat, ale vždycky mě zajímal chov a mám dobré vztahy s několika tréninkovými středisky," nastínil.

Foto: ROA




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE