reklama 11B

První ČSP: Na české poměry to byl vysoký a technický parkur, říká Klus

ikonka

V Martinicích u Březnice odstartoval 22. ročník domácí parkurové extraligy. Vítězem prvního kola Českého skokového poháru 2023 se stal Marek Klus. „Jsem rád, že se už nemusím stresovat o body. Poháry však ještě nějaké objedu,“ uvedl po soutěži.
30.04.2023 23:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Celkem 36 dvojic nastoupilo do Velké ceny Martinic, která byla prvním kolem letošního seriálu Český skokový pohár. Základní kolo parkuru s výškou překážek 145 centimetrů překonal bez penalizace pouze Jiří Skřivan s valachem Holand TN, ale ve finále jednou chyboval a skončil až třetí. Před ním i za ním figuroval Jan Štětina na koních Kannarco a Kuala Lumpur VD Begijnakker Z. S oběma zaznamenal čtyřbodovou penalizaci při prvním startu a na zkráceném parkuru už žádnou nepřidal. Páté místo patřilo Jakubovi Štěrbovi na hřebci Cannon Reuvenkamp´s Z. Také on měl na svém kontě pouze čtyři trestné body.
 
Jeden trestný bod za překročení času v úvodní části soutěže měl Karel Polák v sedle Tallmana TN. Jenže napodruhé dovezl do cíle hned dvanáct bodů a s celkovým skóre se umísil na konci výsledkové listiny finalistů. Hned čtyři dvojice měly po osmi bodech a podle finálových časů se seřadily na šesté až deváté příčce. Jsou jimi Tereza Svobodová s klisnou Brianií, Jaroslav Jindra na Heliosovi 3, Tereza Prášková s valachem Entracte d´Austral a znovu Jaroslav Jindra, tentokrát v kombinaci s Cornet´s Ninjou. 
 
Vítězem se nakonec stal Marek Klus, jenž s valachem Tenerife´s Cardozo dovezl do cíle podobně jako Skřivan a Štětina čtyři trestné body. Časomíra mu ve finále ukázala hodnotu 43,76 sekundy, což se ani jednomu z jeho soupeřů překonat nepodařilo.  
 
„Byl to na české poměry vysoký a technický parkur. V nejvíce technické pasáži po vodě, kde bylo volitelné, zda půjdeme na šest, nebo sedm cvalových skoků, šlo asi 98 % lidí na šest. Já to zkusil taky, ale Cardozo bohužel padl těsně za vodu a těch šest skoků jsem měl na daleko, takže přišla lehká chyba. Naštěstí finále již vyšlo tak, jak jsme si s Alešem řekli a jsem strašně rád, že se to povedlo,“ spokojeně konstatoval Marek Klus, který se tak kvalifikoval do Super Grand Prix. Ta již potřetí uzavře na přelomu září a října celý extraligový seriál pod hlavičkou Asociace Český skokový pohár. 
 
„Jsem rád, že se během sezony již nebudu muset stresovat o body. Nějaké poháry ještě určitě objedu, ale s Carusem bych se chtěl soustředit více na reprezentaci, tak mě těší, že účast v pražském finále mám jistou,“ dodal severomoravský jezdec v rozhovoru pro EquiTV.cz
 
V rámci nedělního programu v Martinicích se konala také dílčí finále dvou rámcových seriálů. Vítězkou prvního kola Czech Junior Cupu se stala Gabriela Šimková na klisně Armen. Ta stejně jako další tři účastníci soutěže dokončila základní část i rozeskakování bez trestných bodů. Čtyři čisté jízdy viděli diváci i v Amateur Tour, v níž předvedla nejlepší výkon Silvie Venhudová s klisnou Alpenrose. 
 
Pohárová túra pokračuje již za několik málo dnů v Brně – Veveří, kde se bude závodit v sobotu 6. a v neděli 7. května. Tamní Falton Velká cena Brna je štědře dotována částkou 130.000 korun. 
 
Titulní foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE