reklama 11A

Polští husaři, španělští hřebci a kladrubáci na výstavě Koně v akci

ikonka

V pořadí 22. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci už klepe na dveře. V sobotu 5. září se Pardubické závodiště promění v multifunkční areál, kde budou k vidění koně různých plemen a dovedností. Letošním tématem výstavy jsou Koně v Evropě.
02.09.2020 15:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Inspirací byl putovní titul města Pardubice „Evropské město koní“, kterým se krajská metropole letos pyšní v rámci evropské sítě koňských měst Euro Equus. Město Pardubice se také podílí na přípravě programu výstavy.
 
Už dopoledne, od 9:00 hod., se v prostoru paddocku uskuteční šampionáty tříletých chladnokrevných klisen a hříbat plemene norik, slezský norik a českomoravský belgik. Naváže na ně prezentace hříbat slovenského teplokrevníka, mezi kterými bude i potomek vítěze Československého derby 1959, hřebce Centa, a které je výsledkem úspěšného programu umělé reprodukce koní. Dopoledne se v dostihové dráze uskuteční závody olympijského sportu – všestrannosti, a to konkrétně parkurové soutěže. 
 
Před hlavní tribunou bude žít „evropské městečko“, ve kterém se bude prezentovat každé z pěti evropských měst sítě Euro Equus a to nejen svými tradicemi, ale třeba i ochutnávkami regionálních specialit. A protože mezi tato města patří například španělské město Jerez de la Frontera, bude se tančit i flamenco. Workshop pro všechny příchozí začíná v 11 hod. 
 
V areálu si bude možné vyzkoušet dovednosti dostihového jezdce na trenažeru, který zapůjčila Střední škola dostihového sportu a jezdectví v Praze – Chuchli, nebo práci kočího na vozatajském trenažeru zapůjčeném z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Šikovné ruce si dospělí i děti budou moci procvičit na řemeslném jarmarku, kde si budou moci vyzkoušet tradiční řemesla jako kovář, písař, dráteník, provazník, svíčkař a další. Po závodišti, včetně dostihové dráhy, budou návštěvníky vozit kočáry i konibus. 
 
Odpoledne nabídne komponovaný program v cílové rovině a před hlavní tribunou. Diváky zavede do všech pěti evropských regionů. Program otevře Polsko a polští husaři z Varšavy – vojenská jednotka, která v roce 1863 osvobodila Vídeň z obléhání tureckou armádou a jejíž vojáci si svá sedla a brnění zdobila nástavci s křídlem. Belgii reprezentují klusácké dostihy a Pyrenejský poloostrov nádherní hřebci Pura Raza Espaňola, kteří nejen že předvedou drezuru vysoké školy španělské, ale zatančí také flamenco. 
 
Pardubický region bude zastupovat Národní hřebčín Kladruby nad Labem ukázkou čtyřspřeží vraníků a drezury. Dovednosti kladrubáků při výcviku a službě předvede i jízdní oddíl Městské policie Pardubice. Návštěvníci výstavy se seznámí také s olympijskou všestranností a podívají se do historie slavné Velké pardubické. Dostihy se vyvinuly z parforsních honů, které do českých zemí z Anglie přivedl chlumecký hrabě Oktavián Kinský. A právě jeho potomek, hrabě Francesco Kinsky dal Borgo, předvede se svými přáteli ukázku parforzního honu v dráze Velké pardubické. 
 
Celodenní program, jehož součástí je i turnaj koňského póla Taxis Polo Open Cup, ukončí koncert skupiny Deep Purple Revival.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE