reklama 11D

Parkury na břehu Dunaje. Slovenským jezdcům se v Bratislavě daří

ikonka

Na Tyršově nábřeží v Bratislavě se od čtvrtka konají mezinárodní parkurové závody Danube Equestrian Festival, jejichž součástí je i prestižní Pohár národů. Ten se uskuteční v pátek odpoledne. První den se dařilo slovenským jezdcům.
19.05.2022 21:39  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
První ročník mezinárodních závodů v parkurovém skákání Danube Equestrian Festival se koná od čtvrtka 19. května na Tyršově nábřeží v Bratislavě. Na kolbišti, z něhož je nádherný výhled na historické centrum města, se uskutečnilo pět soutěží a dařilo se v nich slovenským reprezentantům. 
 
Zahajovací soutěž se jela na parkuru s výškou překážek 115 centimetrů, jenž je zařazení do takzvané Small Tour kategorie CSI1*. Nejlepší výkon předvedla česká reprezentantka Lucie Vyskočilová s Black Jackem. Všechny překážky překonala bez penalizace v čase 60,92. 
 
V dalších soutěžích se již dařilo především slovenským jezdcům. V soutěži Middle Tour s překážkami vysokými do 125 centimetrů obsadili dvě nejvyšší příčky. Vítězství vybojoval Matúš Smandra s klisnou Sandro Girl Z a hned za ním skončil Daniel Ouzký s koněm Cantiano, přestože byl o více jak osm sekund pomalejší. „Jsem rád, že to vyšlo a kobylka je ve formě. Po čtrnácti měsících je zpět na závodech, tak se z tohoto výsledku raduji,“ uvedl Matúš Smandra.
 
Také ve třetí soutěži dne nechyběl mezi nejlepšími domácí jezdec. V Big Tour CSI1* na parkuru s výškou překážek do 130 centimetrů se umístil druhý Tomáš Kuchár v sedle valacha Liepzig VD Hooghoeve. K vítězství mu scházelo pouhých 37 setin sekundy. Právě o tolik byla rychlejší Bianca Babanitz na klisně Chilli Tangelina z Rakouska. „Trochu to zamrzelo, každý sportovec chce být raději první než druhý, alespoň já to tak cítím. Na předposledním skoku jsem nechytil ideální stopu. Kůň mi tam neskutečně pomohl. Po dvojskoku jsem se vrátil zpět do rytmu, a tak jsem udržel alespoň to druhé místo. Ale jsem moc spokojen, jelikož se zde závodí na zcela novém místě, na malém kolbišti, a to kolbiště je úplně jiné než třeba v Šamoríně, kde jsme závodili minulý týden,“ konstatoval Tomáš Kuchár.
 
Další druhé místo pro Slovensko vybojoval Bronislav Chudyba s klisnou Diatinou Blue PS v zahajovací soutěži CSI YH1* pro šesti a sedmileté koně, který ztrácel na Biancu Babanitz z Rakouska na klisně Bella E Impossibile Bba zhruba sekundu a půl. „Mám velkou radost, klisna poslouchala úplně perfektně. Vůbec jí nepřekvapila aréna, která je mimochodem nádherná. Mladí koně obvykle překvapí podobná kolbiště, neboť to není něco, co vidí každý týden. Jsem tak nad míru spokojený. S prvním místem bych byl spokojenější, ale i tak je to fajn,“ řekl Chudyba krátce po soutěži. „Hned po prvním dni jsem úplně nadšený. Slyším na tyto závody jen samé skvělé ohlasy. Stačí, když se člověk projde okolo arény a slyší, jak se to tu lidem, kteří s koňmi nemají nic společného, moc líbí. Je to zde nádherné, počasí nám hraje do karet, organizace je skvělá, máme skvělý povrch. Všichni mohou být nadšení,“ dodal. 
 
Aby domácích úspěchů nebylo málo, tak hned v následující Silver Tour kategorie CSIO3* s překážkami do 140 centimetrů skončil třetí Andrej Hollý s Diarem. Předvedl bezchybnou jízdu v čase 27,84 sekundy a jen o třináct setin rychlejší byl druhý Christoph Obernauer z Rakouska v sedle valacha Clooneyho. Vítězem se stal Ital Filippo Bassan na klisně Cerruti de Kreisker. Ten své soupeře předstihl ještě o více jak dvě vteřiny. „Závodilo se mi dnes úžasně, Diara skákal perfektně. Jen jsem na poslední skok udělal o cvalový skok navíc a ten mě pravděpodobně stál vítězství,“ zhodnotil Andrej Hollý. Nadšený byl také z toho, že hned první den závodů dorazilo na Tyršovo nábřeží velké množství diváků. „Jezdit před domácím publikem vždy vyprovokuje k lepším výsledkům.“ 
 
Hlavní soutěží dne byla Gold Tour CSIO3* na parkuru do 145 centimetrů a díky Bronislavu Chudybovi program uzavřela slovenská hymna. V sedle Vroom de la Pomme Z doslova prolétl celým kurzem v čase 59,25 sekundy, a navíc bez jediného trestného bodu. Pod hranici jedné minuty se dostal ještě druhý umístěný Marc Bettinger na hřebci Edesa´s Basantos. Jemu časomíra v cíli ukázala hodnotu 59,59. Z třetího místa se radoval Švýcar Elian Baumann, jenž sedlal valacha Clintfina. Domácí fanoušci odměnili potleskem i dalšího slovenského jezdce Patrika Majhera. Ten s valachem Claudem skončil pátý za německou dvojicí Cedric Wolf a Capitano Z. Všichni jistě doufají, že stejně úspěšné budou pro slovenské jezdce a koně i nadcházející tři dny. „Já jsem z toho nadšený, kůň šel úplně perfektně, jsou to teprve naše druhé závody a vše vyšlo podle plánu,“ pochvaloval si Bronislav Chudyba, který se již těší na další starty. 
 
V pátek se bude soutěžit opět od 8:00 hodin, kdy bude nachystán parkur pro mladé koně. Od 10:45 naváže Silver Tour CSIO3* a ve 14:00 začíná první kolo Poháru národů, do něhož nastoupí celkem jedenáct týmů v následujícím vylosovaném pořadí: Nizozemsko, Belgie, Slovinsko, Švýcarsko, Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Irsko, Německo, Rakousko a Dánsko. 
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE