reklama 11D

Nicola Philippaerts vyhrál Grand Prix LGCT v Mexiku. Nejrychlejší chybovali

ikonka

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů postoupilo pět dvojic, z nichž dvě byly domácí. V plných ochozech areálu Campo Marte to tak doslova vřelo.
15.04.2024 11:03  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Do Grand Prix Mexico City, která uzavřela třetí mítink parkurové série Global Champions, nastupovalo 37 účastníků, ale pět z nich nakonec pokračování vzdalo. Bohužel, mezi nimi byl i Fernando Martinez Sommer, domácí člen vítězného celku Prague Lions ze sobotní soutěže GCL. Dva jeho krajané však předvedly čisté jízdy a postoupili do rozeskakování na zkráceném kurzu. 
 
Jedna smolná chyba zabránila v pokračování Maxovi Kühnerovi s valachem EIC Cooley Jump the Q. Tento rakouský jezdec je po mítinku v Miami průběžně druhý v žebříčku Longines Global Champions Tour a jelikož lídr tabulky Eduardo Alvarez Aznar byl mezi rozeskakujícími se, věděl, že na změnu v pořadí tentokrát nedosáhne. Šesté místo v soutěži mu zajistilo alespoň další tučný bodový příděl. 
 
První se rozeskakoval již zmíněný Španěl Eduardo Alvarez Aznar v sedle valacha Rokfeller de Pleville Bois Margot. Čas 43,36 byl velmi dobrý, ale nejrychlejší nakonec nebyl. První z mexických reprezentantů Jose Alberto Martinez Vazquez s valachem Quinley inkasoval 12 trestných bodů a čas měl 45,55, což stačilo jen na pátou příčku. O jeden řádek výš skončil Carlos Hank Guerreiro, jenž na valachovi H5 Porthos Maestro WH Z předvedl nejsvižnější jízdu ze všech. Časomíra mu ukázala hodnotu 42,61, jenže zároveň si do cíle dovezl osm trestných bodů za dvě chyby. 
 
Na startu zbývali už jen dva jezdci a ti věděli, že pokud dokončí bez penalizace, skončí nejhůře na druhém místě. Belgičan Nicola Philippaerts v sedle klisny H&M Luna van't Ruytershof to dokázal a zapisoval čas 45,03 sekundy. Vše měl ve svých rukou Luiz Felipe Cortizo Gonçalves De Azevedo Filho. Také on s klisnou Sierra du Piedroux Z nezaznamenal žádnou chybu, ale všem divákům bylo jasné, že zvolené tempo na vítězství nestačí. Nakonec byl o téměř tři a půl vteřiny pomalejší, ale druhé místo za Nicolou Philippaertsem je pro tohoto brazilského jezdce přesto velkým úspěchem. V žebříčku LGCT se totiž posunul na čtvrtou pozici se ztrátou deseti bodů na třetího Simona Delestre. 
 

Psali jsme: Davy fanoušků v Mexiku šílely. Prague Lions vyhráli a ujali se vedení v GCL

 
V krátkém posoutěžním rozhovoru pro GCTV Nicola Philippaerts chválil především svoji klisnu Lunu. „Má zlaté srdce. Když se dostane do ringu, je skutečným lvem. A vypadá to, že se jí Mexico City opravdu líbí! Tohle vítězství si skutečně zaslouží. Je to tady fantastická událost – Mexico City je jedna z mých oblíbených show a vždy se sem rád vracím,“ konstatoval spokojeně vítěz Grand Prix. Soutěž této série se mu podařilo ovládnout potřetí v kariéře, ale poprvé od roku 2018. Po šesti letech se tak bude moci zúčastnit Super Grand Prix při GC Playoffs. „Znamená to pro mě opravdu moc. Účastnit se Super Grand Prix je pro mě velká čest a nemohu se dočkat, až budu startovat v Rijádu,“ dodal úspěšný belgický reprezentant.
 
Seriál Global Champions se nyní přesune do čínské Šanghaje, kde bude pokračovat začátkem května čtvrtým z celkových šestnácti mítinků. Následně se přestěhuje na delší dobu do Evropy, kde po zastávce v Madridu proběhnou hned tři mítinky po sobě ve Francii – konkrétně v Saint Tropez, v Cannes a v Paříži. Na konci června se uskuteční velmi hojně navštěvované kolo ve švédském Stockholmu a během letních prázdnin jsou naplánované mítinky v Monaku, v Riesenbecku, v Londýně a ve Valkenwaardu. Poslední předfinálovou destinací je na přelomu srpna a září Řím. O vítězích základní části se rozhodne koncem října v Abu Dhabi a GC Playoffs bude letos poprvé hostit saudskoarabský Rijád. 
 
Již v příštím roce se však tento vrchol světové parkurové série vrátí do Prahy. Libeňská O2 arena bude nejlepší parkurové jezdce a koně hostit ve dnech 20. až 23. listopadu 2025. Vstupenky na GC Prague Playoffs jsou již v prodeji a dle informací pořadatelů z Czech Equestrian Teamu je zájem o ně podle očekávání velký. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.pragueplayoffs.com a www.gcglobalchampions.com.
 
Zdroj: tisková zpráva Global Champions
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE