reklama 11A

Národní hřebčín odchoval vloni 86 hříbat a navštívilo ho 85 tisíc lidí

ikonka

Ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek v uplynulých dnech oficiálně zhodnotil uplynulou sezonu, během níž areál navštívilo téměř 85 tisíc návštěvníků. Mimo jiného zmínil, že v roce 2023 hřebčín odchoval celkem 86 hříbat.
08.01.2024 10:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Pro Národní hřebčín Kladruby nad Labem byl rok 2023 ve znamení čtyřek. Uplynulo totiž přesně 444 let od povýšení kladrubského hřebčína na hřebčín dvorní a jsou to již čtyři roky od zápisu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na Seznam světového dědictví. 
 
„Hlavní činností národního hřebčína je chov starokladrubských koní. V roce 2023 hřebčín odchoval celkem 86 hříbat, výkonnostní zkoušky úspěšně absolvovalo devět hřebců a čtrnáct klisen. Další dva bělouši odešli do služeb Královské švédské jízdní gardy,“ zmínil v úvodu zhodnocení loňského roku ředitel hřebčína Jiří Machek.
 
Jednou z nejvýznamnějších událostí roku 2023 bylo slavnostní otevření Výcvikového střediska v Heřmanově Městci po dvouleté rekonstrukci. „Tento historický objekt již opět slouží k výcviku starokladrubských vraníků, a i k prohlídkám veřejnosti. Díky tomu se také v Heřmanově Městci v roce 2023 konalo mistrovství České republiky v soutěžích spřežení a podzimní Hubertova jízda. Obnova výcvikových stájí v Heřmanově Městci se dostala do finále udílení cen Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, a to v kategorii Obnova památky. Dále získala čestné uznání poroty v rámci udílení cen Stavba roku 2023 Pardubického kraje za citlivou obnovu historické památky a její doplnění pro plné funkční využití. Národní hřebčín v této souvislosti vydal novou publikaci s názvem ‚Knížecí stáje v Heřmanově Městci pohledem stavební historie‘, jejímž autorem je Jan Krátký,“ připomíná Machek.
 

Psali jsme: Národní hřebčín Kladruby láká na pestrou nabídku akcí pro rok 2024

 

V uplynulé sezoně prezentoval Národní hřebčín starokladrubské koně na třech zahraničních výstavách. V Rakousku na mezinárodním veletrhu koní PFERD Wels bylo předvedeno šest koní, na výstavě EUROCHEVAL v německém Offenburgu byli k vidění čtyři starokladrubští koně a v Salzburgu v rámci festivalu koní s názvem Silberheil Amadeus horse indoor se předvedlo celkem deset starokladrubáků. Starokladrubští koně vystupovali v roce 2023 i dvakrát na Pražském hradě při slavnostních nástupech Hradní stráže, a to v Den ozbrojených sil a na slavnosti ke 102. výročí předání prvního bojového praporu. „Největší slavností národního hřebčína byl jako každý rok Den starokladrubského koně. Vrcholem programu byla Velká jezdecká čtverylka 32 jezdců,“ doplnil ředitel hřebčína. 
 
Mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár 2023 pořádané Národním hřebčínem přilákaly do Kladrub nad Labem světové hvězdy Boyda Exella a Brama Chardona, a to mimo jiné díky premiérovému zařazení soutěže čtyřspřeží do Světového poháru. „Hned za nimi se umístil se čtyřspřežím starokladrubských koní náš jezdec Jiří Nesvačil junior. Ten nás také potěšil na mistrovství Evropy čtyřspřeží v holandském Exloo, kde v jedné z dílčích disciplín, a to v překážkové jízdě, získal skvělou bronzovou příčku,“ vyzdvihl Jiří Machek sportovní úspěchy.
 
Národní hřebčín připravil roce 2023 pro návštěvníky několik nových výstav. Na kladrubské rozhledně byla otevřena nová stálá výstava „Vyhlídka do minulosti“, ve Slatiňanech byla před správní budovou hřebčína umístěna panelová výstava o starokladrubských vranících „Černé perly starokladrubské“, na zámku v Kladrubech nad Labem byla v uplynulé sezoně prezentována panelová výstava věnovaná Krajině pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s národním hřebčínem připravilo do Mytologické chodby Senátu Parlamentu ČR výstavu s názvem „Starokladrubský kůň národní poklad“. 
 
„Radost nám také udělala premiéra nového dokumentu České televize ‚Ve službách králů‘, který byl odvysílán v Den české státnosti 28. září 2023 a pojednává o službě starokladrubských koní v dánském a švédském království,“ dodal Jiří Machek k loňskému roku v Kladrubech, kam dle informací České televize za uplynulých dvanáct měsíců zavítalo téměř 85 tisíc návštěvníků.
 
První letošní akcí Národního hřebčína byl o víkendu Tříkrálový koncert v Kladrubech, na který naváže nadcházející sobotu jezdecký ples. Brány areálu pro návštěvníky se otevřou začátkem února při tradiční akci „V pololetí koně letí“. První sportovní událostí pořádanou Národním hřebčínem pak je v sobotu 17. února Zimní jezdecký pohár spřežení ve Slatiňanech.
 
Foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }