reklama 11D

Chodúr: Opasan nemíří do chovu ani do Rijádu. Prodloužíme mu distanci

ikonka

Nové nadechnutí po smolné sezoně a generační obměnu chystá trenér Jozef Chodúr ve středisku Borský Mikuláš. Vedle stájové opory a legendy Opasana vkládá velké naděje do sprintera Loch Pikea, který si už jako dvouletý vyzkoušel blacktype starty.
29.11.2023 20:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Trojnásobný slovenský Kůň roku Opasan zůstane v tréninku i pro příští sezonu. V rozhovoru pro EquiRadio to potvrdil hřebcův trenér Jozef Chodúr. Vítěz Českého derby z roku 2020 se letos představil na dráze pouze dvakrát, při květnovém druhém místě v lyonském listed porazil českého šampiona Vert Liberte.

"Opasan zůstává u nás ve stáji a půjde francouzskou cestou, která mu bude vyhovovat. Prodloužíme mu distanci a máme možnost se chytit i v menších dostizích, tak uvidíme," nastínil Chodúr.

V souvislosti s hvězdou stáje Bormann se v poslední době na Slovensku skloňoval možný odchod do chovu, zvažovaly se i ambice startovat v půl milionem dolarů dotovaném The Saudi International Handicapu s přípravou ve francouzském Cagnes-sur-mer.

 

Čtěte také: Sny jsou od toho, aby se snily. Dvě "dostihové" žádosti o ruku

 

"Majitel od plánu upustil, nedostalo se to provést administrativně ani technicky. Opasan byl zraněný, sice se z toho relativně rychle dostal, ale nástup do maximální zátěže musí být pozvolný. Na případnou cestu v Rijádu by se nestihl nachystat," dodal Chodúr s tím, že návrat na dráhu čeká i Opasanova stájového kolegu Cape Crowna.

Ve středisku Borský Mikuláš momentálně probíhá generační obměna: “Dokonce bych řekl, že na mé poměry je ta obměna poměrně velká. Od minulého roku jsem zvýšil počet koní v tréninku, i když jsem se tomu delší dobu bránil, a rozšířili jsme kapacitu stáje.”

Světlý moment? Loch Pike

Po sérii úspěšných sezon se Jozef Chodúr musel vyrovnat se smolnějším obdobím, kdy se hned několik z předkládaných tahounů stáje ocitlo na marodce. "S letošní sezonou nejsem spokojený vůbec, podařilo se nám jen málo věcí. Více koní, s nimiž jsme pracovali přes zimu a hodně jsme si od nich slibovali, se zranilo. Často jsme dopláceli vyloženě na nešťastné náhody, až mě to zlobilo. Nějak jsme to ale ustáli a doufám, že jsme si na nějaký čas tu smůlu vybrali," věří Chodúr.

Za světlý moment uplynulé sezony považuje bilanci dvouletého Loch Pike ze stáje FeD, spol. s.r.o. Hnědák po vítězstvích v Ceně Muscatita a Memoriálu Jozefa Mandelíka vycestoval na dva blacktype starty do Francie. V grupě 3 Prix Eclipse v Chantilly finišoval šestý, v listed Prix Herod doplatil na těžkou půdu.

"Hodnotím ho velmi dobře. Od majitele jsem měl instrukci koupit na dražbě sprintera a když jsem v katalogu viděl, že jeho čtvrtou matkou je výborná Lochsong, tak jsem ani neváhal. Věřil jsem té rodině a on se od začátku ukazoval slibně. Samozřejmě měl i nějaké mouchy, už na začátku roku začal být hodně temperamentní, tak jsme ho nechali vykastrovat," řekl Chodúr na EquiRadiu.

Blacktype debut v Chantilly byl podle něj cestou do neznáma, ale Loch Pike si dobře poradil i s přímou dráhou. "V listopadovém Saint-Cloud bohužel hodně napršelo, na tak hluboké dráze jsme snad ještě neběhali. Na příští rok ho budeme směřovat do sprinterských dostihů ve střední Evropě a pokud bude v top formě, možná zase vyrazíme do Francie. Určitě ho přihlásíme do Ceny ministerstva pôdohospodárstva, případně zkusíme i Maďarsko."

Valachovy úspěchy podnítily i jednu z nových akvizicí. Kromě sestry v Německu a Polsku úspěšné Nanie zamířila z podzimních dražeb do Borského Mikuláše i roční pravá sestra Loch Pikea. "Když jsme ji na dvoudenní dražbě Goffs v Irsku viděli v katalogu, museli jsme toho využít. Je korektní a dost se mu podobá, měly by tam být sprinterské předpoklady," poznamenal Chodúr na adresu klisny za 2000 eur.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE