reklama 11B

Mistrovství světa 2022: Voltiž, drezura a parkury společně v Herningu

ikonka

Po bezmála třiceti letech konání Světových jezdeckých her se fanoušci museli smířit s tím, že už takový mítink v tradiční podobě neuvidí. Nahradí ho společná mistrovství světa. V roce 2022 se v Herningu sejdou voltižéři, drezurní a parkuroví jezdci.
24.12.2021 14:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

V roce 1990 byla založena tradice Světových jezdeckých her. Akce, která se konala jednou za čtyři roky, svedla vždy dohromady zástupce všech jezdeckých odvětví. Posledním takovým mítinkem byly hry v Tryonu v roce 2018. Poté už se Mezinárodní jezdecké federaci FEI nepodařilo najít organizátora, který by se tak náročných závodů ujal.
 
Od roku 2022 tak nahradí hry společná mistrovství světa. Jedním z nich bude seniorský šampionát ve voltiži, drezuře a parkurovém skákání, jenž se odehraje 6. – 14. srpna v dánském Herningu.
 
Pokud se ohlédneme o čtyři roky zpátky, tak obhájkyní parkurového zlata je Němka Simone Blum. Jenže její stájová jednička DSP Alice nebyla prakticky celou sezonu 2021 fit, jezdkyně kvůli tomu vynechala olympiádu a nestartovala ani na mistrovství Evropy.
 
Ve skvělém světle se naopak v posledním roce prezentovali Švédi, kteří brali zlato na olympiádě. Jména Pedera Fredricsona a Henrika von Eckermanna rezonují po celou sezonu. Ve výborné kondici jsou také týmy Velké Británie v čele s Benem Maherem, Belgie a USA. Vždy se však musí počítat i s Němci a Nizozemci. Halová část sezony prozatím skvělě vychází švýcarskému jezdci Martinovi Fuchsovi. 
 
V drezuře se na špičce pohybují hlavně německé, britské a americké dvojice. Jak před čtyřmi lety v Tryonu, tak na olympiádě v Tokiu, to byly právě tyto tři země, které obsadily stupně vítězů. 
 
Na Světových jezdeckých hrách dominovala Isabell Werth, za pár let jí však na druhé místo na olympiádě odsunula krajanka Jessica von Bredow Werndl. Navíc je třeba dát pozor na Britku Charlotte Dujardin, které po odchodu Valegra dorostl další výborný kůň Gio. V Herningu se odehraje také mistrovství světa v paradrezuře. Dá se očekávat, že o účast bude bojovat dvojnásobná česká paralympionička Anastasja Vištalová.
 
V rámci voltiže můžeme předvídat opět skvělé výkony Němců, kteří mají zlato z posledních her ze soutěže skupin a i v mezidobí posbírali několik medailí na šampionátech FEI. O tituly se jistě porvou i tradičně silní Rakušané, Italové a Francouzi. 
 
Poslední mistrovství světa seniorů se jelo v roce 2021 v Budapešti, a i tam se o medaile dělily výše jmenované země. Zlato ve skupinách putovalo opět do Německa, druzí byli Rakušani a bronz si odvezli reprezentanti USA.
 
Ilustrační foto: Tomáš Holbcecher, Martin Dokoupil / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE