reklama 11C

Dva starty snů: Váňa ml. i Minařík na vítězné vlně

ikonka

Na Tři krále se zrodily dva velké úspěchy osobností českého turfu. Filip Minařík rozjel ve velkém stylu své další japonské působení, Josef Váňa ml. se uvedl v roli trenéra lehkým vítězstvím v Pise. Shrnujeme dostihové události posledních 48 hodin.
06.01.2019 18:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
První lednový víkend přinesl v dostihovém sportu hned dvě velké premiéry. Josef Váňa mladší debutoval v roli trenéra a žokej Filip Minařík se poprvé vyhoupl do sedla v rámci svého tříměsíčního angažmá v Japonsku. A oba zažili úspěšný vstup do nové fáze svých kariér.
 
Váňa se vítězně prosadil hned při prvním nedělním startu v italské Pise, Minařík se o několik hodin dříve radoval ze dvou vítězství.
 
Nakajama: Dokonale načasovaný finiš
 
Třiačtyřicetiletý Filip Minařík sbírá v Japonsku dotovaná umístění od prvního dne. Po třech sobotních umístěních dokázal na nedělních dostizích v Nakajamě dvakrát zvítězit. Jeho prvním japonským vítězem se stal tříletý hřebec Underpromise z tréninku Kijoši Hagiwary.
 
Vlastní odchovanec svého majitele Seičiho Iketaniho nastupoval do 1800 metrů dlouhého dostihu tříletých na písku jako sázkový favorit. Minařík seděl dlouho schovaný na pozici a nenechal se zaskočit rychlým tempem ani poměrně roztaženým polem. Při vbíhání do cílové roviny se posouval dopředu a v cílové rovině stíhal už jen vedoucího koně. Cíl přišel pro českého žokeje právě včas, když se dostal o krk před svého soupeře.
 
V průběhu dvanáct dostihů čítajícího mítinku se Minařík prosadil ještě v sedle pětiletého Side Change z lotu trenéra Masakaza Ikegamiho. Spolufavorit dostihu starších koní na 1800 metrů zvítězil jistě o 1 3/4 délky.
 
Prestižní záležitostí byl pro Minaříka také start na tříletém Isakovi z japonské pobočky Godolphinu. V barvách, které opakovaně oblékl v Evropě i při svém prvním japonském angažmá v loňském roce, finišoval Minařík v rámcovém programu na čtvrtém místě.
 
Pisa: (Staro)nový dream team zahájil "průchodem"
 
Josef Váňa mladší zažil v neděli premiéru v roli trenéra. A hned první kůň v majetku stáje Scuderia Aichner SRL, kterého v Pise nasedlal novému stájovému jezdci Josefu Bartošovi, slavil lehké vítězství.
 
Symbolicky to byl devítiletý valach Il Superstite, na kterém jel loni Váňa mladší své poslední Gran Premio Merano. V 3500 metrů dlouhém Premio Nardini o 14 000 eur Bartoš dlouho čekal kolem třetí pozice. Za předposlední překážkou se posunul do vedení a Il Superstite lehce odešel od soupeřů, aniž se Bartoš musel výrazněji pohnout. Třetí příčku získala svěřenkyně Gregorze Wroblewského Western Perk.
 
Čeští překážkáři získali v Pise ještě několik umístění. Z Váňovy stáje skončili Chicago druhý a Andoins čtvrtý, trenér Pavel Tůma si ve spolupráci s žokejem Janem Faltejskem připsal druhé místo klisny Tosen Puissance v siepi na 3500 metrů.
 
Deauville: 20 000 eur do Bošovic
 
V sobotu zakončila své účinkování na lednovém mítinku v Deauville výprava trenéra Václava Luky mladšího. Po triumfu Nine Ou Foura a několika hodnotných výsledcích v předchozích dvou dnech přidali koně centrály Bošovice u Písku ještě jedno dotované umístění. Celkem Lukovi svěřenci během tří dnů vyběhali kolem 20 000 eur, tedy přes půl milionu korun.
 
Tuto bilanci definitivně završila pětiletá hnědka Nuee Ardente ze stáje Torstena Rabera, která se v sobotu vrátila na dráhu po devítiměsíční pauze. Ve své druhém startu v českém tréninku doběhla pod Eddym Hardouinem o krk druhá. Podlehla pouze Naabovi, kterého pro stejného majitele připravuje německá trenérka působící ve Francii Carina Fey.
 
Zbylým českým zástupcům dotované výsledky těsně unikly. Tříletá Icebee skončila pod Davidem Liškou šestá v dostihu nezvítězivších, smůlu měl také zkušený Veakalto. Hnědák stáje Leram absolvoval v Prix des Manoirs (1900 m, 24 000 euro) klidný dostih uprostřed pole a na začátku cílové roviny ho Petr Foret posunul na špici. O hodnotný výsledek přišel až v posledních metrech, kdy ho zvenčí útočící soupeři odsunuli na sedmé místo, na vítězného Němce Red Mountaina ztrácel jen půldruhé délky.
 
Dortmund: Bojko sní a vítězí
 
"Jozef Bojko sní o optimálním startu sezóny." Pokud někdo z promrzlých diváků v Dortmundu použil tento kryptogram jako námět na "akovku", mohl být více než spokojen. Slovenský žokej působící v Německu vyhrál dva z prvních tří dostihů nedělního programu, a to s koňmi Dreamworks a Dream Of Future.
 
Výraznou stopu zanechala v Dortmundu amatérská jezdkyně Olga Lažnovská, která se vrátila do sedla po více než tříměsíční pauze zaviněné zraněním menisku a křížového vazu. V sedle čtyřletého valacha So Super ovládla lehce o 3 1/4 délky dostih na 1950 metrů, započítávaný do zimního šampionátu amatérů.
 
Foto: Přesně před rokem vyrážel Josef Váňa ml. na start v Pise ještě jako žokej, foto: Václav Volf, fotovolf.com
 

Naše nová dostihová rubrika - sledujte ji pravidelně ZDE!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE