reklama 11D

Liga pro nejlepší týmy světa. FEI přichází s novým skokovým seriálem

ikonka

Řadu let se na mnoha úrovních diskutovalo o možné změně formátu parkurových týmových soutěží Poháru národů. Mezinárodní jezdecká federace FEI přichází od sezony 2024 s novinkou: Longines League of Nations pro deset nejlepších družstev světa.
10.06.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Od podzimu 2022 se na mnoha úrovních diskutovalo o novém formátu týmových parkurových soutěží pod hlavičkou Mezinárodní jezdecké federace FEI. Celosvětová jezdecká autorita si už řadu let uvědomovala nutnost progresu v tomto směru, volali po něm i jezdci. Vlajkovou lodí FEI je Nations Cup, který má nejdelší tradici ze všech soutěží družstev, a právě tento seriál je předmětem aktuálních změn.
 
Už v roce 2017 se na tradičním jarním FEI Sport Foru v Lausanne velmi živě mluvilo o Poháru národů a o potřebě transformovat jeho formát. „V tento moment je to všechno o výhrách. Měli bychom se soustředit na to, abychom z Nations Cupu udělali nejlepší produkt, do něhož budou chtít partneři dávat peníze. Otázka není, jak za pomoci peněz udělat z Poháru národů to nejlepší, naopak je třeba udělat z něj to nejlepší, aby do něj začaly plynout peníze,“ řekl už tehdy olympijský vítěz z Londýna Steve Guerdat.
 
Server World Of Showjumping v článku ze 7. dubna letošního roku srovnává výhry, které čekají na účastníky při Pohárech národů a při jiných prestižních akcích. Uvádí sumy, kterými disponují rozpisy Rolex Grand Slamu, Global Champions nebo dalších akcí, včetně třeba CSIO Řím nebo CHIO Cáchy, kde se jezdí týmové soutěže, ale do série Nations Cupu nepatří. Pohár národů v tomto srovnání nevychází lichotivě.
 
Jezdci i prezidentka Mezinárodního klubu parkurových jezdců IJRC Eleonora Ottaviani často kritizovali i roztříštěnost formátu Poháru národů, kdy se těchto týmových soutěží jezdí po celém světě příliš mnoho. Novinku, jejíž pravidla schválil výkonný výbor FEI v Lausanne v úterý 7. června 2023, podle ohlasů během schvalovacího procesu převážně vítají.
 
 

Co je Liga národů?

Longines League of Nations, neboli Liga národů, je série určená pro národní týmy. Jezdit by se měla začít už od roku 2024. Účastnit se jí bude deset družstev ze zemí, které vyjdou k určitému datu jako nejlepší z žebříčku Longines Ranking. Půjde o součet bodů šesti nejvýše postavených jezdců dané země. S tím, že jeden z jezdců musí být z věkové kategorie U25, tedy do 25 let.
 
Po propočtu a stanovení deseti nejlepších týmu pro následující sezonu musí vždy příslušná národní federace písemně potvrdit účast svého národního týmu v lize. Pakliže neprojeví některá z deseti daných zemí zájem, připadne pozice další národní federaci v pořadí. Pro rok 2025 bude mít automatickou pozici vítěz finále Ligy národů, které nahradí finále Poháru národů v jeho dnešní podobě.
 
Pohár národů jako takový by však měl existovat dál. FEI avizovala, že název Longines League of Nations má odlišit tuto sérii pro deset nejsilnějších zemí světa od ostatních závodů zařazených do Nations Cupu. 
 
 

Jak se bude soutěž jezdit?

Deset nejlepších týmů daných žebříčkem bude sbírat body do tabulky Ligy národů na kvalifikačních závodech. Týmová soutěž musí být vždy na programu nejdůležitějšího dne mítinku a mezi dnem, kdy se pojede Grand Prix a kdy se pojede tato soutěž, musí být minimálně jeden další soutěžní den.
 
Každá kvalifikační soutěž Ligy národů bude dvoukolová na dvou identických parkurech na čas, jak to známe z Poháru národů. Obě kola se musí jet v jeden den, pouze s nutnou přestávkou.
 
Do prvního kola nastupují čtyři jezdci. Pokud je na daných závodech družstvo schopné jet pouze s třemi členy, je to povoleno. V prvním kole s počítají jen tři nejlepší výsledky ze čtyř. Změna nastává v případě dalšího pokračování. V druhém kole startuje jen osm nejlepších týmů dle součtu bodů z kola prvního. Ale nastoupí už v každém případě pouze tři jezdci za národ a všechny jejich trestné body z druhého kola se budou týmu počítat. Zaniká tedy možnost škrtu nejhoršího výsledku.
 
Po poslední kvalifikační soutěži budou sečteny body a osm nejvýše postavených zemí postoupí do finále Longines League of Nations. Pokud bude shoda bodů na osmé příčce, rozhodne počet vítězství v kvalifikacích, případně druhých míst, respektive dalších umístění.
 
Formát finálové soutěže je stejný jako formát kvalifikací. Dvě totožná kola na čas, z nichž první absolvuje čtveřice jezdců a nejhorší výsledek se týmu nebude počítat. Druhé kolo pak absolvují jen tři jezdci, které určí šéf ekipy v přestávce mezi koly. Všechny výsledky z druhého kola se budou počítat.
 
V kvalifikačních kolech musí být v týmové soutěži distribuováno 700.000 eur. Ve finále bude vypsána dvojnásobná odměna pro účastnící se týmy.
 
Jak se nová série, v které spolu budou závodit ty nejsilnější země světa, osvědčí, uvidíme už v příští sezoně.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Clarke Mackenzie / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE