reklama 11C

Lehce 7: Vivienne Wells nedala v St. Legeru domácí konkurenci šanci

ikonka

Zakončení rušné sezony se v Chuchle Areně Praha odehrálo ve znamení favoritů. V Německu trénovaná Vivienne Wells s Alexanderem Pietschem podle očekávání nenašla v St. Legeru soupeře. Titul šampiona rovinových jezdců slaví poprvé v kariéře Jan Verner.
21.11.2020 19:56  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Obdivuhodná klasická sezona hnědky Vivienne Wells v sobotu skončila vítěznou tečkou. Druhá z pražského a bratislavského derby si pod svým stálým jezdcem Alexanderem Pietschem pohlídala vítězství v St. Legeru a zařídila první klasický úspěch pro trenéra Bohumila Nedorostka i stáj UTRIN.
 
Sedm délek za vítězkou získal druhé místo Cote Jardin před domácím odchovancem Avignonem a Joganvillem.
 
"Až do poslední chvíle jsme zůstávali optimisty, že se St. Leger poběží. Jako záložní variantu jsme měli listed v Drážďanech, ale jsme moc rádi, že jsme nakonec mohli přijet do Prahy. Mám obrovskou radost za rodinu Touškových, že se jim podařilo vyhrát klasický dostih s vlastní odchovankyní," řekl po doběhu Nedorostek.
 
Ve Francii narozená dcera třetí z Poplerova memoriálu Verdandi a polosestra účastníků klasických dostihů Victory Bowla a Valentina Dancera začínala kariéru jako svěřenkyně Daniela Touška mladšího v rodinném středisku v Radonicích u Prahy.
 
Do Nedorostkovy stáje v Hannoveru odcházela poté, co jako dvouletá absolvovala jediný start v Drážďanech proti německému koni roku Rubaiyatovi a pozdějšímu vítězi rakouského derby Kellahenovi. Přes dostihy nezvítězivších a berlínské listed se vydala na úspěšné klasické turné do Česka a na Slovensko, kde se ukázala jako třídová tempařka s prostornou cvalovou akcí, schopná vzdorovat i největším hvězdám ročníku jako Opasan nebo Troop Commander.
 
 
Do komorně obsazeného St. Legeru tak Vivienne Wells odskakovala jako desetinová favoritka. Pietsch zpočátku nikam nespěchal a přenechal iniciativu outsiderce Dicke Berta. Na špici přešel až u mezníku 1600 metrů a kilometr před cílem začal zrychlovat.
 
"Dostih byl poctivý, Alex to udělal skvěle. Věděli jsme, že to klisna prostojí, a tak se nebál na protilehlé rovině zrychlit," konstatoval Nedorostek.
 
Na začátku cílové roviny měla Vivienne Wells situaci pod kontrolou a postupně se začala zbylé šestici vzdalovat. Na vnější straně dráhy sice rozbalili finiš Joganville a Avignon, favoritku však neohrozili. Ani druhý Cote Jardin se jí nedokázal přiblížit víc než na sedm délek.
 
Německý šampion nicméně v závěru cítil, že dostih stál klisnu více sil než obvykle. “Všechno šlo podle našich představ, ani jsme nemuseli po startu moc tlačit na pilu. V závěru to možná z tribuny vypadalo jako snadné vítězství, ale napracovala se víc, než v předchozích startech. Byla to dlouhá sezona, dnes vyhrála hlavně svou třídou,” poznamenal Pietsch, který v rámcovém programu přidal další vítězství se Singapore Spicem.
 
Verner i Laubeová potvrdili tituly
 
Závěrečný mítink sezony se v Chuchle Areně Praha odehrál před komorní kulisou, složenou vesměs z jezdců, trenérů a ošetřovatelů. Kromě diváků tentokrát nesměli na závodiště ani majitelé startujících koní.
 
Moderní historie tuzemských dostihů pamatuje pouze jedno pozdnější zakončení, a to v roce 1968, kdy se kvůli pauze způsobené okupací vojsky zemí Varšavské smlouvy protáhla sezona až do 24. listopadu. V tomto století držel dosavadní rekord "povodňový" rok 2002, kdy 16. listopadu obstaraly derniéru Slušovice.
 
Sedm posledních dostihů roku 2020 uzavřelo také letošní šampionáty. Titul šampiona rovinových jezdců získal poprvé v kariéře Jan Verner, který v sobotu vylepšil svou bilanci v Lázně Poděbrady Cupu na osmnáct vítězství díky úspěchu s někdejším šampionem dvouletých hřebců Kingem Archiem.
 
Výbornou letošní formu potvrdila i Simona Laubeová, která si lehkým vítězstvím s dvouletým Fabrijanem Erste v Ceně společnosti Dibaq upevnila třetí příčku v celkovém hodnocení i titul nejúspěšnější jezdkyně v Ladies’ Cupu.
 
Jednou se prosadila také nejlepší letošní amatérka Sabina Mokrošová. V Ceně nadačního fondu Jockey Clubu ČR na 1600 metrů dovedla devítiletého veterána Tropical Bonda k třináctému vítězství jeho kariéry.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Tříletá polokrevná hnědka Honey Sexy ze stáje Dr. Charvát byla jedinou českou vítězkou na sobotních dostizích v Trevisu. Svěřenkyně Pavla Tůmy vyhrála v sedle s Ondřejem Velkem lehce o 5 délek proutěné překážky nezvítězivších na 3000 metrů. Druhá místa přidali As De Treffles a Starman.
 
Evropským koněm roku 2020 se v pátek stal pětiletý Ghaiyyath. Vítěz Coronation Cupu, Coral-Eclipse a Juddmonte International Stakes je v rámci Cartier Awards třetím koněm v barvách Godolphinu, který na tuto poctu dosáhl. Těmi předchozími byli Daylami a Fantastic Light. Svěřenec Charlieho Applebyho byl vyhlášen také nejlepším starším koněm. Nejlepším sprinterem je Battaash, vytrvalcem Stradivarius, mezi tříletými dominovali Love a Palace Pier a mezi dvouletými Pretty Gorgeous a Van Gogh.
 
Bělouš Bristol De Mai opět potvrdil svou pověst specialisty na Haydock a pod Darylem Jacobem vyhrál potřetí za poslední čtyři roky Betfair Chase. Zařadil se tak vedle Kauto Stara a Cue Carda do galerie trojnásobných vítězů tohoto dostihu.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE