reklama 11B

Konference ČJF: Opatrný, Kellnerová a další zaslali výzvu delegátům

ikonka

Přesně za týden proběhne v Nymburku celostátní konference České jezdecké federace a v těchto dnech vrcholí série oblastních konferencí. Dvě desítky jezdců v čele s Alešem Opatrným a Annou Kellnerovou rozeslali delegátům výzvu k zamyšlení.
06.10.2021 16:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Ve středu 13. října se ve Sportovním centru Nymburk proběhne celostátní konference České jezdecké federace. Týden před tím rozeslalo několik jezdců delegátům zvoleným na oblastních konferencích výzvu k zamyšlení o volbě prezidenta České jezdecké federace. 
 
Redakci Jezdci.cz ji zaslal Aleš Opatrný, který je prvním ze dvou desítek podepsaných. Následovali jej Anna Kellnerová, Kamil Papoušek, Zuzana Zelinková, Miroslav Trunda, Rudolf Doležal, Markéta Šveňková, Ondřej Pospíšil, Ladislav Dub, Marek Hentšel, Zdeněk Krpela, Radovan Šalek, Aleš Suchánek, Jiří Majer, René Olšák, Antonín Kulhánek, Zdeněk Žíla, Lucie Holická, Natálie Roučková, Petra Pařenicová a v neposlední řadě člen Výkonného výboru ČJF, který jako jediný dosud nerezignoval, Jiří Skřivan. Ten se ovšem podepsal jako prezident Asociace Český skokový pohár s dovětkem: Asociace Český skokový pohár plně podporuje případnou kandidaturu Olgy Plaché na funkci prezidenta ČJF.
 
A k čemu tedy podepsaní vyzívají delegáty celostátní konference ČJF? V nadpisu k zamyšlení, v textu příspěvku ve své podstatě k opětovnému zvolení současné prezidentky České jezdecké federace Olgy Plaché, která před několika dny rezignovala, aby konference měla možnost zvolit nejen nové členy Výkonného výboru ČJF, ale také prezidenta. „Delegáti tak mají možnost určit směr, jakým se federace bude v následujících letech ubírat,“ konstatovala tehdy Olga Plachá. Zda se rozhodne požádat delegáty konference o vyslovení opětovné důvěry a prodloužení tak jejího mandátu o další funkční období, to v současné době není jisté. Přesto zmínění „aktivní členové“ nechtějí ponechat nic náhodě a zmíněnou výzvou apelují i na samotnou Olgu Plachu, aby opět do funkce prezidentky ČJF kandidovala. 
 

Psali jsme: Olga Plachá rezignovala. Delegáti mají možnost určit směr ČJF, říká

 
„Vážení delegáti celostátní konference CJF, členové federace, vážení sportovci, milí fanoušci našeho sportu, jsme skupina aktivních jezdců, reprezentantů, funkcionářů a milovníku koní. Bylo pro nás velkým překvapením, že se na svůj post rozhodla rezignovat prezidentka ČJF Olga Plachá. Dáma, která pro nás posledních šest let byla zárukou profesionality, žena, která víc než kdokoli jiný v posledních letech myslela na jezdectví jako celek, nikoli na své vlastní zájmy. Není naším cílem zasahovat do chodu jezdecké federace. Na druhé straně nám na naší federaci velmi záleží. Řada z nás reprezentuje jezdecký sport i naši zemi po celém světě. Nevidíme sice podrobně do jednotlivých oblastí fungování federace, ale díky tomu jsme schopni nadhledu a pojmenování klíčových témat. V současné době je pro nás aktuálním tématem právě osoba prezidenta ČJF. Všichni, kteří jsme tuto veřejnou výzvu k zamyšlení iniciovali a kteří se níže podepisujeme, se shodujeme, že Olga Plachá by měla Českou jezdeckou federaci vést i nadále,“ píše se v úvodu otevřeného dopisu.
 
Signatáři doufají, že při rozhodování o volbě prezidenta ČJF, delegáti vezmou v potaz i jejich názor. „Ve svazové politice či zájmech některých jejích členů se příliš nevyznáme. Co však všichni vidíme naprosto jasně, jsou fakta a výsledky. V uplynulé době, po kterou federaci řídí současná prezidentka paní Olga Plachá, náš sport vzkvétá. A to od mládežníků až po dospělou reprezentaci. Naši závodníci dosahují v mezinárodním srovnání nejlepších výsledků v historii. Vrcholem byla naše letošní účast na olympijských hrách v Tokiu. Vzhledem k tomu, že měřítkem úspěšnosti sportovního svazu jsou především sportovní výsledky, je podle našeho názoru Olga Plachá velmi úspěšnou prezidentkou. Sami nejlépe víme, kolik práce a tréninku jsme museli vydat, abychom posunuli české jezdectví vpřed. A zároveň vnímáme, kolik zvenčí často neviditelné energie a schopností vydala Olga Plachá na to, aby kvalita našeho sportu rostla. Aktuální podmínky pro naše reprezentace jsou v současné době na vynikající úrovni. Zapojení v mezinárodní sportovní politice je pro nás rovněž velmi důležité a díky Olze Plaché naše prestiž ve světě roste. Navíc jako členka výkonného výboru ČOV výrazně reprezentuje náš sport i v rámci olympijského hnutí. Jako sportovkyně, majitelka a chovatelka koní paní Olga Plachá perfektně rozumí našemu sportu. Její zkušenosti z řízení velké firmy, nám zase pomáhají při hledání řešení problémů i při nastavení jasných a pochopitelných pravidel.“
 
Další část dopisu je nepřímo adresována Olze Plaché. „V tuto chvíli nevíme, zda bude na říjnové konferenci paní Olga Plachá kandidovat na prezidentku federace, když se své funkce aktuálně vzdala. Kvůli našemu sportu pevně doufáme, že ano. A že jí v její snaze posouvat dál náš sport i vytvářet pro něj ty nejvhodnější podmínky, delegáti konference podpoří. Toto vyjádření je vlastně i výzvou pro ni. Je nám jasné, že být prezidentkou organizace jako je ČJF, je obtížná a často nevděčná role. I nám, aktivním jezdcům je rovněž zřejmé, kolika tlakům z nejrůznějších stran musí čelit a jak zastaralými a často nejasnými řády a stanovami se musí řídit. Olgu Plachou jsme však poznali jako ženu, která chová silné koně, a víme, že je cílevědomá a ochotná překonávat i velmi obtížné překážky. Proto společně doufáme, že ji v říjnu po konferenci opět pozdravíme jako prezidentku,“ dodávají podepsaní členové České jezdecké federace.
 
Redakce Jezdci.cz a EquiTV.cz Olgu Plachou zvala k on-line diskuzi o budoucnosti České jezdecké federace, které se zhruba před dvěma týdny zúčastnili přímo nebo vzdáleně další tři kandidáti na pozici prezidenta České jezdecké federace Ladislav Krulich, David Russwurm a Petr Půlpán. Současná prezidentka ČJF přislíbila poskytnout rozhovor až po skončení série oblastních konferencí, což bude ve čtvrtek 7. října. Zda, příp. kdy se uskuteční druhá část živé debaty, vás tak budeme informovat v nejbližších dnech. 
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE